Jak vypočítat účiník? Vyřešeno
Jak vypočítat účiník?
Zdravím, mohli byste prosím poradit jak v příkladu na obrázku spočítat účiník? Tedy cos fí.
Re: Jak vypočítat účiník?
Ach jo, co vás v té škole učí?
Voltmetr ukazuje 230V, ampérmetr ukazuje 2,4A. P=UxI tedy 230x2.4=552W - maximální výkon.
Wattmetr nastaven na rozsah 1500W ukazuje 360W - činný výkon.
Účiník (cosφ) = P/Pmax, tedy 360/552=0,652

Voltmetr ukazuje 230V, ampérmetr ukazuje 2,4A. P=UxI tedy 230x2.4=552W - maximální výkon.
Wattmetr nastaven na rozsah 1500W ukazuje 360W - činný výkon.
Účiník (cosφ) = P/Pmax, tedy 360/552=0,652

Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Takže wattmetr měří činný výkon? Jsem myslel, že vzorec pro činný výkon je P=U krát I krát cos fí. Takže vynásobit hodnoty napětí a proudu, které jsou na wattmetru nestačí.
No spíš mi něco v tomto smyslu bylo dnes řečeno učitelem.
Já jsem však vymyslel stejné řešení jako ty a nemyslím si, že by to šlo spočítat jinak a že by toto řešení bylo špatné :)
No spíš mi něco v tomto smyslu bylo dnes řečeno učitelem.
Já jsem však vymyslel stejné řešení jako ty a nemyslím si, že by to šlo spočítat jinak a že by toto řešení bylo špatné :)
Na stupnici wattmetru nemáš žádné hodnoty proudu a napětí, tam máš právě jen činný výkon
A když dáš dohromady to, co ukazují voltmetr a ampérmetr, tak ti vyjde maximální výkon, který když vynásobíš účiníkem, vyjde Ti to, co ukazuje wattmetr
K tomu, co Ti řekl učitel, se nemohu vyjádřit, nebyl jsem u toho.

A když dáš dohromady to, co ukazují voltmetr a ampérmetr, tak ti vyjde maximální výkon, který když vynásobíš účiníkem, vyjde Ti to, co ukazuje wattmetr

K tomu, co Ti řekl učitel, se nemohu vyjádřit, nebyl jsem u toho.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Jojo díky za pomoc.
Re: Jak vypočítat účiník? Vyřešeno
Nemáš zač. Zamkni za sebou - zelená fajfka vpravo nahoře v příspěvku. 

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”