Hoj,
ako sa správne píše - "Česko-slovenská ľudová armáda" alebo "Československá ľudová armáda"? Aký je správny názov?
Dík.
ČSĽA - ako sa správne píše? Vyřešeno
ČSĽA - ako sa správne píše? Vyřešeno
► Zobrazit spoiler
-
- Pohlaví:
Re: ČSĽA - ako sa správne píše?
Čo neexistuje, o tom sa nepíše?
Tú stránku poznám, ale nepomohla mi, pretože som to našiel v oboch formách.
Tú stránku poznám, ale nepomohla mi, pretože som to našiel v oboch formách.
► Zobrazit spoiler
Ceskoslovenska lidova armada
Zadna pomlcka v nazvu neni, to je az pozdejsi vymysl - stat se jmenoval Ceskoslovensko
Zadna pomlcka v nazvu neni, to je az pozdejsi vymysl - stat se jmenoval Ceskoslovensko
-
- Pohlaví:
Jen jsem se zeptal.Čo neexistuje, o tom sa nepíše?

Česko-Slovenská by byla jedině v případě, kdyby vznikla dnes jako armáda Česka a Slovenska.
Ďakujem. Nebol som si istý, pretože "Československá" ako armáda štátu Československo, alebo "Česko-Slovenská" ako armáda tvorená Čechmi a Slovákmi. 
BTW teraz čítam, že "Česko-Slovensko (často písané aj ako Československo, čo je český a do roku 1990 aj slovenský pravopis a v súčasnosti je v rozpore s PSP a KSSJ)..." Takže možno je to podľa toho, či sa to píše v SJ alebo ČJ.

BTW teraz čítam, že "Česko-Slovensko (často písané aj ako Československo, čo je český a do roku 1990 aj slovenský pravopis a v súčasnosti je v rozpore s PSP a KSSJ)..." Takže možno je to podľa toho, či sa to píše v SJ alebo ČJ.
► Zobrazit spoiler
-
- Pohlaví:
Já myslím že na té pomlčce až tak nezáleží a oboje je správně.
Ale byli jsme Československo
bez pomlčky
Ale byli jsme Československo

Vsak to rikam - pomlcka a je az vynalez z doby po roce 1989 - dalsi verze jako Slovensko-Cesko nebo jine pokusy zvyraznit Slovensko v nazvu (bez ohledu na Moravu a Slezsko) uz neprosly a stat se rozdelil.
Takze CSLA je pouze ceskoslovenska lidova armada (ted mi tu clovek co 1975-1990 slouzil v Poprade rika ze zadna polcka)
Takze CSLA je pouze ceskoslovenska lidova armada (ted mi tu clovek co 1975-1990 slouzil v Poprade rika ze zadna polcka)
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”