Vývoj mobilních telefonů

Vše o vašich mobilních zařízeních…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Falze
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Vývoj mobilních telefonů

Příspěvekod Falze » 23 dub 2014 16:51

Zdravím všechny,

ve škole (OPF v Karviné) nám zadali úkol rozpoutat diskuzi ohledně vývoje v ICT. Téma jsem zvolil vývoj mobilních telefonů.

Co jsem postřehnul, tak momentální trend je zjemňování rozlišení displeje, navyšování počtu jader procesoru, zvyšování kapacity paměti, RAM a celkově tak nějak všechno navyšovat snad kromě tloušťky zařízení.

Zajímá mě Váš názor, kam až tohle může zajít? Kde jsou limity? A co bude potom, co nahradí stávající mobily jak je známe?

Taky bych rád věděl, jaký směr vývoje by jste uvítali vy, a které funkce v mobilech nejsou, a vy je postrádáte?

Děkuji za Vaše názory a za Váš čas.

Reklama
JaMMeX
Level 3
Level 3
Stav:

Re: Vývoj mobilních telefonů

Příspěvekod JaMMeX » 23 dub 2014 16:55

Zachvíli to budou multifunkční baráky, přednimi ještě televize (Ale to už jsou teď) a nakonec to bude velký jako plachty a bude to k ničemu, limity nejsou, a mobily se nahradí za ,,Auphone'' z Futuramy, a to neni Fikce, za 30 let to tu máme ;))
Než se zeptáš, použij Google

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 23 dub 2014 17:04

Vyvoj je jednoduchy

Z jednoucelovych telefonu se vyvojem technologie staly PC, ktere umi telefonovat. Jenom operatori porad nechteji priznat ze se z poskytovatelu telefonniho pripojeni zmenili na poskytovatele pripojeni k internetu, takze stale pocitaji provolane minuty a prenesene jednotky MB dat.

Vyvoj je tedy jasny - neomezene datove pripojeni a timpadem i neomezene hovory na jakekoliv zarizeni v jakekoliv siti. Na tvaru telefonu vubec nezalezi, to zavisi pouze na vkusu kazdeho soudruha jak to chce mit velke a jaky operacni system chce pouzivat.

Pouzity hardware bude vzdy zaviset na stupni vyvoje, dneska jsou to ctyrjadra a osmijadra. Zalezi pouze na pomeru cena/vykon/teplo. Zakaznik to musi byt ochoten zaplatit, nesmi se to upect a musi to mit takovy vykon aby to bylo pouzitelne.

Telefon samosebou nemusi byt nutne jen vec do ruky, dneska se dodava i jako soucast pocitace v aute, kdyz uz tam je i satelitni radio a podobne. Akorat u Chevroletu Tahoe si mohli odpustit ovladani pouze hlasem, protoze je to skoro nepouzitelne :smile: Z pouheho sparovani pocitace s BT telefonem se stala skoro nemozna vec.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 23 dub 2014 17:07, celkem upraveno 3 x.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 23 dub 2014 17:04

IMHO miniaturizace není neomezená, takže budou /už jsou/ v hodinkách, nebo nějakém obojku. Někde co máme stále u sebe. Jenom se vylepší ovládání. Funkcí už je tam zbytečně moc, ale asi přibydou nějaké aplikace na monitortování životních funkcí.

Funkce nepostrádám, telefon mám na telefonování! :-)

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 23 dub 2014 17:11

Kdybys chtěl zmínit i vývoj od minulosti k dnešku, tak můžeš začít prvním mobilem co se u nás v roce 1991 prodával:

Obrázek

Vážil pět a půl kila a baterka byla velká skoro jako cihla. O dva roky později už tu byly tříkilové Nokie...

Zdá se že trend miniaturizace se teď otočil naopak, dnes se mobily dělají čím dál tím větší, zatím to vypadá že v budoucnu budeme telefonovat tabletem velikosti A4 :lol:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

JaMMeX
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod JaMMeX » 23 dub 2014 17:44

Ano, velké ale s mnooha nepotřebnými funkcemi, a zachvilu to bude jako před 15 lety :
Telefon za facku
Cena? 35.999 .- :)
Než se zeptáš, použij Google

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 23 dub 2014 17:57

Takhle pokrocil vyvoj techniky v roce 2014:

Navod - drzte tlacitko BT dve sekundy, pak reknete "BlueTooth" a pak reknete "Pair".

Drzeni tlacitka 2s
"BlueTooth"
Say Again.
"BlueTooth!"
BluTooth mode activated.
"Pair"
Say Again
"Pair!"
Did you say pair?
"Yes!"
A zacne vytacet vestavenym telefonem infolinku se zpravama o pocasi..........
Nasleduje zoufale mackani vsech tlacitek ve snaze ten kram vypnout (nereaguje ani na vypinaci tlacitko).

Falze
nováček
Stav:

Příspěvekod Falze » 24 dub 2014 17:34

Blue Spirit: Tohle můžete více rozvést. Kam přesně to půjde po hodinkách? Píšete, co máme stále u sebe, co přesně? Jak by se mohlo vylepšit ovládání? Trochu mi pomožte, ať mám do té seminárky co dát.

faraon: Na tohle přesně jsem taky myslel :-D

Poprosím i všechny ostatní, ať sem něco přihodí. Můžete fantazírovat, vymýšlet, co může v budoucnu nahradit mobily.

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 28 dub 2014 18:00

Cip v mozku preci ;)

Falze
nováček
Stav:

Příspěvekod Falze » 29 dub 2014 14:23

No, čekal jsem trochu větší odezvu...

Hodím tady nástin toho jak se mohou, podle mě, mobilní telefony dále vyvíjet.
Jak jsem psal výše, momentální trend je všechno navyšovat. To ale nepůjde donekonečna. Můžeme se jen domýšlet, kde se to zastaví. Možná tu budou mobilní zařízení s 64 jádrovým procesorem, s 32 gigovou ramkou atd. Možná taky ne, kdo ví...
Určitě se bude v nejbližší době navyšovat výkon, zlepšovat a zjednodušovat ovládání, zvyšovat výdrž na baterii. Velikost většiny mobilů se bude pohybovat okolo 5 palců, víc mi přijde přehnané. Myslím, že budou přibývat příslušenství jako "chytré" hodinky, a podobné věci. Jako příslušenství pro někoho super, ale mobily podle mě nenahradí, hlavně kvůli ovládání. Pak jsou tu Google Glass. Ukázka technologie hezké, ale na masové rozšiření to taky nevidím. Nemyslím, že by lidi stále chtěli nosit brýle. Z toho pak usuzuju, že nám tyhle černé placky ještě nějaký rok vydrží. V horizontu 10 let bych to viděl na rozšiřování podobných věcí jako Padfone (tablet a mobil v jednom). Když se výkon dostatečně navýší, dalších asi 10 let, potom by mohly být oblíbené zařízení vše v jednom. Bude monitor s periferiemi, připojíte mobil a máte PC, bude torzo tabletu, opět připojíte mobil a je tablet, k tomu klávesnici s myší a je notebook. Myslím, že by lidi ocenili mít vše hned po ruce. Když se časem objeví nějaká holografická klávesnice, monitor, pak bude stačit jen ten "mobil". Co bude pak si netroufám moc odhadovat. Možná nebudeme potřebovat periferie, jen zobrazovací zařízení a budeme to ovládat pomocí myšlenek. V tom delším horizontu to asi opravdu bude něco jako čip v mozku. Člověk bude chtít na internet, jen pomyslí a bude to mít před očima. Pokud se lidstvo nestihne zničit, pak 50-100 let a máme to tady.

Budu rád za postřehy, názory, doplnění a doufám i ve Vaše vlastní verze budoucího vývoje mobilních telefonů.

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 29 dub 2014 14:26

Dle mého přijde masivní nástup cloudovych řešení a telefony budou jen hloupé tenounke placky.

Falze
nováček
Stav:

Příspěvekod Falze » 02 kvě 2014 16:22

Nechcete to trochu podrobněji rozepsat?

Nikdo jiný se už nechce vyjádřit?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek