Přišel za mnou kamarád, že mu nejde zapnout PC. Po stisknutí tlačítka Power vůbec nereaguje, nejeví známky života. Po nějakých peripetiích jsem zjistil, že po odpojení jednoho ze dvou HDD v PC počítač naběhne. HDD jsem poté vyzkoušel v mém zkušebním PC, které mám mj. právě pro tyto účely a zjistil jsem, že PC rovněž nenastartuje. Dalšími zkouškami jsem zjistil, že je patrně vada v napájení HDD, stačí napájení připojit a PC se "nechytá".
Mám ještě jeden HDD téhož typu (Seagate, model ST380011A), pouze o něco starší, s jiným firmware (8.01 x 3.06). Než začnu laborovat, rád bych se zeptal, zda máte někdo zkušenosti s výměnou PCB hard disku a pokusy o záchranu dat z toho vadného.
Budu vděčný za každou rozumnou radu.
Seagate ATA 80GB nenaběhne Vyřešeno
Seagate ATA 80GB nenaběhne
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Re: Seagate ATA 80GB nenaběhne
Deska musi mit stejnou revizi i firmware a je nutne prepajet eeprom kde jsou ulozeny informace o disku.
Nepotěšil jsi mě........
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Druha moznost je prozkoumat tu zakladni desku a zjistit, co na ni zpusobuje zkrat.
Jasně, to mě taky napadlo, i bych zachránil ten HDD, ale teď je prioritní zkusit zachránit data.
Re: Seagate ATA 80GB nenaběhne Vyřešeno
Po delší pauze, kdy jsem se problému nevěnoval, jsem se na to vrhl a problém je vyřešen. Během chvilky jsem zjistil, že došlo ke zkratu ochranné diody, připojené v nepropustném směru paralelně k napájení 12V. Prostým odpojením této diody se podařilo obnovit funkci HDD. Protože HDD je už na konci své životnosti (SMART hlásí potíže se sektory), jen jsem stáhl potřebná data a HDD jde bez další opravy "do šmelce" 

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 1755
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
23 bře 2025 21:49