Zdravím - tato prosba je především pro vlastníky notebooků Acer, ale kdokoliv další, kdo by k tomu měl co říct, ať se samozřejmě ozve, každá rada dobrá :) .
Už jsem se zde několikrát zmiňoval o nevyhovujících teplotách na svém ntb - poslední dobou ( po přeinstalování Widlí, vyfoukání od prachu, překonfigurování chladící podložky) se teploty zmírnily, nicméně v některých případech je to stále příliš, a proto jsem se zajímal o možnosti, jak manuálně ovládat výkon ventilátorů v ntb (pozn. - podpora Aceru kontaktována - bylo mi řečeno, že Acer manuální ovládání ventů nepodporuje) , ale ani Speed Fan, ani BIOS mi nepomohli ( Speed Fan nezobrazoval možnosti pro ovládání, BIOS pro jistotu ani nezmiňoval, že by v mém ntb nějaké fany byly).
Proto mě jako poslední místo, kde bych po googlu mohl uspět, napadl PC-help ( vzhledem k tomu, že už jsem se zde zabýval svým ntb až příliš, je tohle poslední topic, kde budu nějaké teploty řešit, pak už na to kašlu, ale naposledy prosím o pomoc..). Na Googlu jsem se dostal k tomu, že přes nějaké úpravy BIOSu by se mělo k ovládání fanů dostat - ale moudrý jsem z toho nebyl, a nebylo to ani konkrétně pro můj model ( Acer Aspire 5551G, konfigurace viz. podpis)
Neměl by tedy někdo nějaký nápad/zkušenost/radu, jak to udělat, abych ten větrák/větráky mohl sám regulovat?? :)
Rozumějte - ventilátor samozřejmě funguje, ale nechová se logicky - při vysokých teplotách fouká mnohem méně, než by mohl, přičemž dle mnou zjištěných informací se dostane vent na maximální otáčky až při hodnotě kolem 100C ( bravo Acer-e, úžasné rozhodnutí)
Tak tedy.. prosím :'( ..
--- Doplnění předchozího příspěvku (29 Črc 2014 14:59) ---
Pro orientaci: vysoké teploty = 80/85C
Nedostatečný výkon ventilátoru Vyřešeno
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Nedostatečný výkon ventilátoru Vyřešeno
PC: skládané CPU: AMD Phenom II X4 945 3,0 GHz RAM: 8GB DDR3 Kingston HyperX blu GPU: GAINWARD GTX560 GS Motherboard :AsRock N68C-GS FX Zdroj: Fortron HEXA 500W
Case: EuroCase ML5410 NTB: Acer Aspire 5551G RAM: 4GB RAM Samsung CPU: AMD Phenom II X3 N830 2,1GHz GPU: AMD Radeon HD 5650 1GB GDDR3
Case: EuroCase ML5410 NTB: Acer Aspire 5551G RAM: 4GB RAM Samsung CPU: AMD Phenom II X3 N830 2,1GHz GPU: AMD Radeon HD 5650 1GB GDDR3
Re: Nedostatečný výkon ventilátoru
Jak jsi přišel na aktuální rychlost ventilátoru vyjádřenou procentuálně?
Ptal jsi se také na podpoře Aceru jak přehřívání řešit?
Ptal jsi se také na podpoře Aceru jak přehřívání řešit?
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Nedostatečný výkon ventilátoru
Kde jsem se prosím zmínil o procentuálně vyjádřené aktuální rychlosti ventilátoru?
Ano. Chladící podložka a čištění. To už dělám teď. No difference there.
Ano. Chladící podložka a čištění. To už dělám teď. No difference there.
PC: skládané CPU: AMD Phenom II X4 945 3,0 GHz RAM: 8GB DDR3 Kingston HyperX blu GPU: GAINWARD GTX560 GS Motherboard :AsRock N68C-GS FX Zdroj: Fortron HEXA 500W
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Vysoké otáčky ventilátorů na notebooku Příloha(y)
od mateo- » 24 úno 2025 20:28 » v Problémy s hardwarem - 8
- 4958
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
26 úno 2025 08:36
-
-
- 12
- 4939
-
od RIKI22