Zdravím všechny.
Mám problém s externím diskem Samsung ST500LM012. Jedná se o externí disk, který byl koupený jako komplet. Záruka už vypršela, takže jsem ho rozebral. Jedná se o to, že při připojení se nezačne vůbec točit a chvilku pípá a nic. Ještě nedávno fungoval a bylo všechno v naprostém pořádku a já si tam nahrával fotky z dovolené. Při připojení se neroztočí, tudíž ho nemám ani ve správě disků nebo kdekoli jinde. Zkoušel jsem více PC, jak NTB, tak stolní, ale pořád stejný scénář. Nejde mi ani o ten disk, ale dostat z něj ty data (rodinné fotky za x let) a neplatit za to docela strašné sumy u odborníků, kteří se tímto zabývají.
Může mi někdo poradit co mám zkusit? Zkoušel jsem vyměnit i danou redukci z DISK/USB, ale nic... jiný 2,5" disk mi na redukcích jede.
https://www.youtube.com/watch?v=UD117X7 ... e=youtu.be
(foto na videu je přímo disku a zvuk jsem nahrál přiložením mobilu přímo na disk a připojení k PC)
[YouTube]www.youtube.com/watch?v=UD117X7V7bk&feature=youtu.be[/YouTube]
Moc děkuji za radu.
Problém s externím DISKEM - netočí se, na start pípá Vyřešeno
-
- Pohlaví:
Re: Problém s externím DISKEM - netočí se, na start pípá
Pravděpodobně je po něm. Můžeš ještě vyzkoušet připojit jej přímo na SATA, ale moc tomu nedávám.
Budeš muset zaplatit. Budiž ti to výstrahou, že externí disky nelze používat pro zálohu dat - jsou to nejvíce poruchové šmejdy.
Budeš muset zaplatit. Budiž ti to výstrahou, že externí disky nelze používat pro zálohu dat - jsou to nejvíce poruchové šmejdy.
Vezmi ten disk, chytni ho za levou stranu a pravou hranou (tou stranou co je napis momentus) s nim triskni o stul. Pak ho skus zapnout.
Musi to byt presne hranou (tzn plochou hrany) na plochu stolu - klidne si na ni poloz treba rucnik a musi to byt silne.
Musi to byt presne hranou (tzn plochou hrany) na plochu stolu - klidne si na ni poloz treba rucnik a musi to byt silne.
Asi už to bude mít za sebou, to máte pravdu, ale na co v dnešní době zálohovat? DVD a CD jsou po pár letech nepoužitelné, HDD jsou na tom jak vidím stejně, tak leda tak to nechat vyvolat a schovat do alba. Digitalní doba...
to petr22: Když jsem si to četl, tak jsem si říkal, jestli si děláš srandu a myslíš to tak, že ho mám vyhodit z okna, ale pak jsem si říkal, že na tom něco bude a nemůžu nic ztratit, takže jsem s tím třísknul o papírový blok na zemi a po připojení se normálně rozjel. První rozjezd byl takový těžší - sekal se PC, tento počítač byl prázdný, ale po chvilce ho detekoval a už rychle tahám fotky na svůj pevný disk a zítra musím objednat nový externí disk.
Takže MOC DĚKUJI ZA RADU :)
a ponaučení? každý rok preventivně koupit nový disk a naklonovat? :)
------------------------------------- VYŘEŠENO -------------------------------------
to petr22: Když jsem si to četl, tak jsem si říkal, jestli si děláš srandu a myslíš to tak, že ho mám vyhodit z okna, ale pak jsem si říkal, že na tom něco bude a nemůžu nic ztratit, takže jsem s tím třísknul o papírový blok na zemi a po připojení se normálně rozjel. První rozjezd byl takový těžší - sekal se PC, tento počítač byl prázdný, ale po chvilce ho detekoval a už rychle tahám fotky na svůj pevný disk a zítra musím objednat nový externí disk.
Takže MOC DĚKUJI ZA RADU :)
a ponaučení? každý rok preventivně koupit nový disk a naklonovat? :)
------------------------------------- VYŘEŠENO -------------------------------------
Zasekle hlavy do plotny, podle zvuku to bylo jasne (vetsinou se to stane narazem za provozu).....
Budto to muzes rozebrat a delat to opatrne pricemz to uchmatas a zaprasis - a nebo s tim proste trisknes, ale musi to byt presne popsanym zpusobem, tzn aby hlava zajela do parkovaci polohy
Je to osvedcena metoda. Ale rychle kopiruj, dokud ten disk funguje.
Co se tyce fotek, nenechavej je pouze na jednom disku. Nahraj to same aspon na dva ruzne disky.
Budto to muzes rozebrat a delat to opatrne pricemz to uchmatas a zaprasis - a nebo s tim proste trisknes, ale musi to byt presne popsanym zpusobem, tzn aby hlava zajela do parkovaci polohy

Je to osvedcena metoda. Ale rychle kopiruj, dokud ten disk funguje.
Co se tyce fotek, nenechavej je pouze na jednom disku. Nahraj to same aspon na dva ruzne disky.
Vidím, že si to asi nedělal poprvé... i když nad tím postupem a uchycením disku jsem chvilku přemýšlel
(levou stranu, pravou hranu), ale myslím, že jsem to asi zvládl. Snažím se kopírovat asi 40GB fotek a je to nějaké pomalé. Zdá se mi, že některé soubory jsou nečitelné a jednu fotku kopíruje třeba půl hodiny. Teď mám zatím asi 9% nakopírované. Přemýšlím, jestli nebude rychlejší koupit 500GB disk a naklonovat ho, ale při čtení budou problémy, asi stejné, že?
teď jsem to stornoval a špatně mi to čte disk (seká se procházení a občas i můj PC).
o 15 minut později. Disk po odpojení a zpětném připojení nejde načíst. Nový zvuk čtení: https://www.youtube.com/watch?v=G1KwBG5 ... e=youtu.be
o dalších 5 minut. Nechal jsem disk připojený a rozjel se a když jej nechám v klidu, tak se točí čistě, ale PC stále nedetekuje. Po odpojení a připojení už není zvuk jako je na videu, ale takový divný brum, trochu pískot, pak to v něm klepne a zase se točí dál, ale hlava tam vůbec nekmitá, viz další zvuk: http://youtu.be/_W_GuZSKw18
To už bude asi definitivně po něm, co? :(

teď jsem to stornoval a špatně mi to čte disk (seká se procházení a občas i můj PC).
o 15 minut později. Disk po odpojení a zpětném připojení nejde načíst. Nový zvuk čtení: https://www.youtube.com/watch?v=G1KwBG5 ... e=youtu.be
o dalších 5 minut. Nechal jsem disk připojený a rozjel se a když jej nechám v klidu, tak se točí čistě, ale PC stále nedetekuje. Po odpojení a připojení už není zvuk jako je na videu, ale takový divný brum, trochu pískot, pak to v něm klepne a zase se točí dál, ale hlava tam vůbec nekmitá, viz další zvuk: http://youtu.be/_W_GuZSKw18
To už bude asi definitivně po něm, co? :(
Je ještě nějaká šance data z něj dostat? Krom rozebrání a čtení ploten v jiném funkčním disku? (tak nějak si představuju způsob, jak to dělají odborné firmy). Díky
-
- Pohlaví:
Obávám se že ne. A neodpustím si ty hloupý kecy že na externí disk se nezálohuje. Já vím že DVD nejsou spolehlivá a proto je třeba je obnovovat /u mne fungují po 10 letech/. Nejbezpečnější záloha je vždycky "fyzická", mám tu fotky po pradědovi z roku kolem 1900, ano jsou žluté, ale jsou čitelné. Dokumenty se dají vytisknout a filmy jsou k ničemu.
Na externi disk se zalohuje, protoze nic lepsiho se srovnatelnou kapacitou neni.
Je ale treba dodrzovat toto:
1. Externi 3,5" (ne 2,5"!) jednoplotnovy disk v krabici ktera ma vlastni chlazeni
2. Vytvorit zalohu, coz znamena vytvoreni zalozni kopie - ne tam data presunout
3. Pouzit vice disku
4. Za zadnych okolnosti s bezicim diskem nepohybovat (to je pricina selhani vetsiny externich disku - manipulace nebo naraz za provozu).
Fotografie v JPG (tedy to nema cele 10 TB) lze palit na Data Tresor Disky.
Je ale treba dodrzovat toto:
1. Externi 3,5" (ne 2,5"!) jednoplotnovy disk v krabici ktera ma vlastni chlazeni
2. Vytvorit zalohu, coz znamena vytvoreni zalozni kopie - ne tam data presunout
3. Pouzit vice disku
4. Za zadnych okolnosti s bezicim diskem nepohybovat (to je pricina selhani vetsiny externich disku - manipulace nebo naraz za provozu).
Fotografie v JPG (tedy to nema cele 10 TB) lze palit na Data Tresor Disky.
-
- Pohlaví:
Petře rád budu souhlasit až na disku najdu po sto letech fotky které mám zde v krabici.
Potiz tech 100 let starych fotek je ta, ze pouzita technologie je na dnesni pomery prilis nakladna - jak casove, tak financne. Pro ulozeni barevnych fotek tohle v podstate nepripada v uvahu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Soubory ve složkách na externím HDD se nezobrazují
od Ghoust23 » 12 led 2025 20:40 » v Problémy s hardwarem - 7
- 3150
-
od petr22