Zdravím všechny,
v noci ze soboty na neděli se mi stala nemilá věc. Externí HDD StoreJet Transcend 1TB nepracuje správně. Začalo to tím, když jsem tento HDD připojil přes USB k televizi, abych se díval na film. Jenže už při čtení televizí se z disku ozývaly zvuky, které jsem neslyšel, takové pípnutí zhruba jednou za 2 sekundy. Během práce přes počítač jsem nic takového nezaznamenal. Disk jsem vytáhnul a znovu připojil k TV. Tentokrát už načetl to, co na disku je, ale při prohlížení souborů se najednou seknul. Opět jsem tedy natvrdo vytáhl disk z TV (předpokládám, že to byla chyba).
Nechal jsem to být a až včera v noci jsem si všiml, že po připojení ke stolnímu počítači disk nenačte všechna data, byť ukazuje stejné množství obsazeného místa na disku jako dříve (mám obsazeno cca 700 GB). Protože se zase seknul, vytáhl jsem ho z počítače a vyzkoušel na NTB. Situace byla zdánlivě lepší. Soubory vidím, ale při čtení a kopírování se externího HDD ozývá škrábání a klepání a vůbec divné zvuky Disk je přitom docela bytelný, odolný proti nárazům, prakticky nikdy mi nespadl, mám jej od února 2014 a používám jej až na malé výjimky každý den. Snažím se tedy data z disku nějakým způsobem zachránit. Zkopíruju to, co jde přečíst a když se něco sekne, počkám na program, až řekne, že už nemůže. Pak disk správným způsobem vytáhnu z NTB, zapojím a takhle to opakuju pořád dokola.
Prosím, nemáte někdo nějakou radu, co by s tím mohlo být? Firmu na záchranu dat uvažuju až v krajním případě, protože si osobně myslím, že disk v pořádku je, vidím všechny soubory, ale nedokážu je přečíst. Do toho incidentu s televizí se mi s ním nic podobného nikdy nestalo. Už pak nevím, kam mám svá data zálohovat, když je ta moderní technika tak zrádná!!! To abych měl všechno nakopírované aspoň pětkrát!
Externí HDD po připojení k TV nejede v PC správně
Re: Externí HDD po připojení k TV nejede v PC správně
Nic takoveho jako disk odolny narazum neexistuje - to co totiz zapomel vyrobce sdelit je, ze odolne je pouze ono pouzdro a pouze ve vypnutem stavu. Kdyz bouchnes se zapnutym diskem, tak ho znicis bez ohledu na to jak moc ma byt odolny. Na zapnuty disk je nejlepsi vubec nesahat.
Udelej screenshot z Crystal Disk Ingo, bude videt jestli je to softwarova nebo hardwarova chyba (videl jsem sw chyby ktere se projevuji presne takhle a jsou resitelne formatem disku).
Zalohovat data znamena vytvorit jejich kopii - tudiz by ti nemelo vadit pokud se zalozni kopii neco stane.
Kdyz mas jedinou kopii dat na disku ktery jeste navic pripojujes televizi - ktera s nim muze povest cokoliv - tak riskujes ze o data prijdes.
"To abych měl všechno nakopírované aspoň pětkrát!"
Ano, to je nejbezpecnejsi zpusob.
Osobne bych nabootoval nebo jeste lepe nainstaloval Linux a do nej DDRESCUE a pomoci DDrescue udelal kopii disku do IMG souboru - DDRESCUE funguje tak, ze kopiruje disk sektor po sektoru a kdyz narazi na chybu, zancne dalsi sektory preskakovat a az jsou data zase citelna tak pokracuje a teprve na konci zacne delit necitelne casti na mensi dily a zkousi je precist. Takhle zkopiruje najednou vse, co jde.
IMG soubor pak pripojis treba pomoci OFSMOUNT jako dalsi disk do Windows a prekopirujes data. Vcera jsem zachranoval 2 TB disk, ani s pripojenim 2 TB souboru neni problem.
Udelej screenshot z Crystal Disk Ingo, bude videt jestli je to softwarova nebo hardwarova chyba (videl jsem sw chyby ktere se projevuji presne takhle a jsou resitelne formatem disku).
Zalohovat data znamena vytvorit jejich kopii - tudiz by ti nemelo vadit pokud se zalozni kopii neco stane.
Kdyz mas jedinou kopii dat na disku ktery jeste navic pripojujes televizi - ktera s nim muze povest cokoliv - tak riskujes ze o data prijdes.
"To abych měl všechno nakopírované aspoň pětkrát!"
Ano, to je nejbezpecnejsi zpusob.
Osobne bych nabootoval nebo jeste lepe nainstaloval Linux a do nej DDRESCUE a pomoci DDrescue udelal kopii disku do IMG souboru - DDRESCUE funguje tak, ze kopiruje disk sektor po sektoru a kdyz narazi na chybu, zancne dalsi sektory preskakovat a az jsou data zase citelna tak pokracuje a teprve na konci zacne delit necitelne casti na mensi dily a zkousi je precist. Takhle zkopiruje najednou vse, co jde.
IMG soubor pak pripojis treba pomoci OFSMOUNT jako dalsi disk do Windows a prekopirujes data. Vcera jsem zachranoval 2 TB disk, ani s pripojenim 2 TB souboru neni problem.
Re: Externí HDD po připojení k TV nejede v PC správně
Se zapnutým diskem samozřejmě nijak nemanipuluju. Ale netušil jsem, že TV udělá takovou paseku.
Nenašlo by se jednodušší řešení? S Linuxem nemám žádné zkušenosti a jsem rád, že dokážu vyčistit a defragmentovat disk, jsem pouhý uživatel, žádný profesionál. Pokud by to šlo, klidně bych ti ho svěřil, aby sis s ním pohrál sám.
Ty poslední dvě věty z prvního příspěvku jsou spíš výkřikem zoufalce, kterému hrozí, že reálně přijde o data. Ano, jsem jeden z těch troubů, co zapomínají zálohovat a ani nebudu říkat, jak cenná ta data jsou a jak dlouho jsem na nich pracoval. V každém případě díky za radu.
Nenašlo by se jednodušší řešení? S Linuxem nemám žádné zkušenosti a jsem rád, že dokážu vyčistit a defragmentovat disk, jsem pouhý uživatel, žádný profesionál. Pokud by to šlo, klidně bych ti ho svěřil, aby sis s ním pohrál sám.
Ty poslední dvě věty z prvního příspěvku jsou spíš výkřikem zoufalce, kterému hrozí, že reálně přijde o data. Ano, jsem jeden z těch troubů, co zapomínají zálohovat a ani nebudu říkat, jak cenná ta data jsou a jak dlouho jsem na nich pracoval. V každém případě díky za radu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10
- 4884
-
od standacich
Zobrazit poslední příspěvek
18 úno 2025 20:29