Diskety 720kB

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

jiribroul
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Diskety 720kB

Příspěvekod jiribroul » 17 říj 2014 16:25

Zdravím.Nevím jestli tu bylo toto téma diskutované,ale zkusím ještě sehnat nějaké rady.Jde o tento problém.V zaměstnání používáme stroje ARBURG,které ukládají programy forem na staré DD diskety o formátu 720kB.Vezmu klasickou disketu 1,44 a přelepím ji kontrolní otvor naformátuju ve stroji a jedem.Ale čas od času se nějaká ta disketa pokazí.Už pár let marně sháním,zdali by nešlo tyto diskety zálohovat.Externí disketová mechanika,kde uvádí podporu formátu 720kb negunguje a jakékoliv zálohovací programy nefungují taktéž.Dokázal by někdo poradit?Díky za pomoc.Jirka

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Diskety 720kB

Příspěvekod guest » 17 říj 2014 16:44

Nějak nerozumím. To ta data když je stáhneš do PC pak nejdou zálohovat. V jakém je to formátu?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 17 říj 2014 17:12

Co za format to pouziva na ukladani - je to FAT nebo neco vlastniho?

Osobne bych skusil legendarni DiskCopy.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 17 říj 2014 17:58

Máš ten otvor přelepený něčím dostatečně pevným? Já jsem používal malý čtvereček čtvrtky a lepil jsem ho k disketě izolepou, samotnou pásku spínač v disketě dokázal propružit a nesepnul. Mechanika pak disketu nedokázala číst, což by jinak mělo jít v jakékoliv 1.44 MB disketovce.
Koukni se jí pro jistotu za dvířka jestli tam vůbec ten spínač má, na obou stranách vlevo i vpravo by měly být stejné "kolíčky", na zámek proti zápisu i na hustotu.

Pokud by na té disketě byl nějaký speciální filesystém, který by operační systém neznal, zkusil bych udělat obraz disku. Existují pro to speciální programy, na Linuxu stačí použít příkaz dd, například:
dd if=/dev/fda of=/home/mujadresar/zaloha.img
Přesné parametry záleží na nastavení systému. Opačným postupem (prohozením if a of) tu zálohu naklonuješ na novou disketu.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

jiribroul
nováček
Stav:

Příspěvekod jiribroul » 20 říj 2014 23:33

Pro upřesnění.Diskety používáme na starém stroji ARBURG který pracuje s formátem 720kB a klasickou disketou 3,5 palce(diskety 2DD).Dnes jsem v práci zjistil,když jsem projel tuto disketu scandiskem,že systém souborů je RAW.Jinak okénko je přelepeno dostatečně,ale mechanika prostě nenačte a hlásí,že disk není naformátován.V Biosu jsem zkoušel přepnout na 720kB 3,5 palce ale nic se nezměnilo.Mým cílem je dostat y disket katalogy forem o něž vždycky přijdem,když nějaká disketa klekne a mít je v pc zálohované a v případě je hodit na novou disketu a pracovat dál.Nevím,jestli by řešením byly nějaké emulátory,protože mají USB,ale já mám stále data na disketách,tudíž by se musely programy vytvářet znovu.Díky za odpovědi.Broul

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 20 říj 2014 23:46

"ale mechanika prostě nenačte a hlásí,že disk není naformátován"

Vzdyt sis odpovedel sam:

"Dnes jsem v práci zjistil,když jsem projel tuto disketu scandiskem,že systém souborů je RAW"

Souborovy system nejspis neni FAT, takze nemuzes videt soubory. Na tech disketach zkratka neni nic, co jde precist pod Windows nebo pod DOSem. Stejne tak neprectes diskety z Amigy, Atari nebo Macu.

Jedine co muzes udelat je zalozni kopii 1:1 do souboru s tim ze ten disk budes kopirovat sektor po sektoru bez znalosti obsahu.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 20 říj 2014 23:49

720 není formát, ale velikost. Disketa je pravděpodobně formátována na FAT. Co takhle si zkopírovat funkční disketu ještě na další, případně i na dvě diskety. Jestli to není tajemství v jakém formátu jsou data na disketě - přípona (např. forma.xyz).
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 20 říj 2014 23:50

Tady nejspis resi stejny problem:

http://torlus.com/floppy/forum/viewtopi ... 0&start=15

Regarding the Arburg Multronica, this machine use a particular track format (custom FM). This format cannot be read by a regular PC.

jiribroul
nováček
Stav:

Příspěvekod jiribroul » 21 říj 2014 00:05

Přípony souborů na disketě nevidím.Máme více disket u stroje 2-3.Ale prostě to není spolehlivé.Chtěl bych mít zálohui všech programů.Lze data v tomto formátu přes windows a s pomocí klasické mechaniky nějak přece zálohovat?Pomocí ftk imageru nebo něčeho co podporuje raw?Nejsem takový odborník tak prosím polopatě :-D

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 21 říj 2014 09:19

Pro DOS je vyborny program hd-copy (dela to co dd), ale jak pise petr, nejspis to maji osefovane.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Zpět na “Problémy s hardwarem”