Velká zátěž CPU, propad FPS

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Fujiwara
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Velká zátěž CPU, propad FPS

Příspěvekod Fujiwara » 05 bře 2015 13:53

Zdravím,
mám už starší pc(5 let vše kromě grafiky, ta má necelé dva roky):

AMD Phenom II X2 545
GIGABYTE M720-US3
NVIDIA GeForce GTX 560
Windows 7-64bit Profesional

Když spustím program hwinfo a podívám se na procesor tak přeskakuje 800-1800 a někdy až na 3000 MHz a to při obyčejné zátěží pc(otevřený chrome, avast a hwinfo). Taky tam přeskakuje položka CPU status myslím že to jsou volty z čísel 1.025 na 1.3500. Všechno způsobí přehnanou zátěž procesoru, třeba jen otevření prohlížeče nebo přehrávání videa na youtube ve vyšší kvalitě... Myslel jsem, že pomůže zformátovat disk a udělat čistou instalaci windows a ovladačů, ale problém se neodstranil. Nejsem odborník přes HW, ale myslím že problém bude s procesorem. Dřív jsem hrál hry jako war thunder nebo cokoliv podobného bez větších problémů na 30-50fps, dnes je to nehratelné a to i při minimálním možném nastavení.

Můžete mi někdo poradit, kde může být problém nebo jak to zjistit? Předpokládám, že to procesor má za sebou, ale radši se zeptám kdyby s tím šlo ještě něco udělat. Díky.

Reklama
Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Velká zátěž CPU, propad FPS

Příspěvekod Žbeky » 06 bře 2015 08:09

A podle ceho soudis, ze to ma za sebou? To co popisujes je spravne chovani. Kdyz je potreba vykon, najede na nominalni frekvenci a tomu odpovidajicimu napeti. Kdyz nic nedela, podtaktuje se z duvodu uspory energie
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 bře 2015 08:51

Takovahle vada procesoru podle me neexistuje, dokonce ani u AMD. Vadny procesor je navic extremne vzacna zalezitost - navic je hdone pravdepodobne ze kdyby byl skutecne vadny tak nezapnes pocitac. Zmeny frekvence jsoou v poradku, jak jiz bylo receno, jsou to setrici funkce procesoru.

Jaka je zatez procesoru a gpu kdyz nemas spustene nic narocneho, jaka je zatez kdyz bezi hra?
Jaka je tplota procesoru a gpu bez zateze a v zatezi?

Fujiwara
nováček
Stav:

Příspěvekod Fujiwara » 06 bře 2015 11:52

Díky pánové, napadl mě procesor protože se moc vytěžuje... ale jinak si nechám poradit, v hw se nevyznám.

Test při malé zátěží - otevírání a zavírání chrome, při spouštění se procesor zatíží na 100% a v procesech je dokonce 5x a bere nějakých 65-70% výkonu procesoru a to ho spouštím jen jednou(
testchrome.jpg
).
Stahoval jsem přes steam 3DMark a při stahování mi vytěžuje avast service 60% z procesoru a celkem vytížení procesoru 100%. Ten avast asi bude taky celkem zlo a nebo ho neumím nastavit - aktualizace mám vypnuté.
Test 3DMark Cloud gate pro obyčejné pc a výsledek byl nějaký špatný protože i office pc měly prý lepší výsledky(
cloudgate3Dmark.jpg
).

Ty teploty nevím přesně jak udělat, takže jsem našel že to jde přes program hwinfo sensors...
Teploty v klidu... procesor 60 stupňů a grafika 35 stupňů. Nicméně maximum u procesoru to píše 69 stupňů.
sensors1.jpg
sensors2.jpg

Fujiwara
nováček
Stav:

Příspěvekod Fujiwara » 07 bře 2015 15:25

Můžete někdo poradit prosím? Kamarád mi říkal, že by to mohla být i grafika nebo paměť, ale nevím jak to otestovat abych to zjistil. Grafika se mi moc nezdá, protože ta by neměla ovlivňovat třeba rychlost načítání prohlížeče nebo mohla? To spíš ta paměť, protože je to vše takové pomalé...

Zpět na “Problémy s hardwarem”