Když GPU nestíhá jak to vypadá ? Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

martanius
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Když GPU nestíhá jak to vypadá ?

Příspěvekod martanius » 29 srp 2015 21:54

Dobrý den. Rád bych se ze zvědavosti zeptal jak se ve hrách projevuje to, když je CPU na grafickou kartu příliš rychlé/výkoné ?
Děkuji.
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X
MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X 24G

Reklama
Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Když GPU nestíhá jak to vypadá ?

Příspěvekod Karrex » 29 srp 2015 22:17

Lagy :-D .
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

_vcn
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod _vcn » 30 srp 2015 01:54

GPU vysoce vytížěna ve hrách - až na 100%, zatímco vytížení CPU je o poznání slabší. Hodně záleží na optimalizaci her a grafické náročnosti a náročnosti herní logiky.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 30 srp 2015 07:18

Ujistím tě, že tvé C2D E8400 se rozhodně v kombinaci s GTX 560Ti nefláká... Je to vyvážená kombinace.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

martanius
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martanius » 30 srp 2015 09:16

To je ještě má stará sestava :D Plánuju koupit novou grafiku, ale zatím mám na ní připravenou i7-4790k 4GHz. Myslíte, že to nějak spěchá ? Oproti kombinaci se Q8400 to teď vytáhnou zatím ve všech hrách co jsem zkoušel na nejvyšší grafické nastavení a jede plynule na více jak 30FPS. Já jen, jestli to grafiku nějak extra nepřetěžuje, aby na ní něco neodešlo (teploty v zátěži mám max. 82-85C).
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 30 srp 2015 09:46

Grafiku přetížit nemůžeš, nikdy nepojede na víc jak 100% a grafika je stavěná na to, aby v zátěži byla schopná jet na plný výkon. Odejít může, vysoké teploty (100°C) a využití životnost snižují, ale přece kvůli tomu nepřestaneš požívat PC (i to že grafika jede jen v prostředí windows snižuje její životnost :D ). Je celkem zbytečné se tím zabývat, prostě grafiku využívej a až budeš mít na novou, tak ji vyměň.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

martanius
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martanius » 30 srp 2015 21:20

Dobře, děkuji :)

Btw... ve hře World of Warcraft mám takové mikro-lagy, které ale nesníží FPS, FPS je stále stejné, jen při pohybu se to jakoby zasekává, ale jak říkám, né moc, takové mikro-lagy. Jakoby se z disku načítaly objekty atd... Hru mám na SSD a grafické nastavení ve hře mám na ultra. FPS je všude nad 30, ale jen při pohybu mám ty mikro lagy. Když stojím tak je to v pohodě. Je možné, že by to bylo tím, že grafická paměť nestačí ?

Zkoušel jsem najít nějaký program na monitoring vytížení paměti na GPU a našel jsem jeden gadget pro windows 7 kde se to ukazuje. Při hře je grafická paměť z 84% plná a když ve hře nastavím grafiku na low, tak je to ze 65-75% plné a ve hře mám stále ty mikro-lagy.

Myslel jsem, že je to tím, že GPU prostě nestíhá (proto ten název tématu). Procesorem to být nemůže a RAMkama také ne (1.6GHz, 16GB). Tu hru jsem hrál asi před 8 měsíci, ale moc si nevzpomínám, že bych měl takovéhle mikro-lagy. To jsem ještě měl ale Intel Core 2 Quad Q8400 2.66GHz a 8GB RAM.

Je možné, že by to bylo jen tou nedostatečnou pamětí grafiky ? A proč to nezmizí ani po snížení nastavení grafiky ve hře ? Když jsem snížil dohlednost, tak se to trochu zlepšilo, ale stále tam jsou. Mimo to, když hru nahrávám OBSkem(Open Broadcast Software), tak jsou ty mikro-lagy ještě horší, ale stále se to dá hrát. Musím koukat na věci, které při pohybu ve hře míjím a nejlépe to jde vidět na těch nejbližších, jinak bych si toho vůbec nevšiml. Ale vím, že tam ty mikro-lagy jsou, takže je to nepříjemné.

Nevím jestli to má s tím něco společného, ale když jsem v OBS nahrával na 30FPS, tak se přibližně skoro každou vteřinu nahrané video prostě seklo, to už mikro-lag nebyl. Sekl se tak na necelou vteřinu a pak zase dobré. Na některých místech se to sekalo méně, na některých více. Někdy po 1 vteřině, někdy třeba po 3 vteřinách... záleželo na tom kde jsem ve hře. V samotné hře při nahrávání jsem měl sice ty mikro-lagy častější, ale nesekalo se to tak jako ve videu. Nastavení OBS je ok. Když jsem FPS na kterém se to má nahrávat v OBS zvýšil na 40 (přičemž hru mám omezenou na 30FPS), tak se to už tolik neseká. Ale jelikož se to nahrává na vyšší FPS než se ta hra renderuje, tak se to prostě poposekává.

Zajímavé potom je, že když nahrávám frapsem, tak při nahrávání ty mikro-lagy téměř vymizí ave výsledném videu z frapsu tam tyhle mikro lagy vůbec nejsou.

Zkoušel jsem ještě farming simulator 2013 a tam tyto mikro-lagy nejsou, nebo jsem si jich nějak nevšiml jako ve wowku.

Nevíte proč to tohle dělá ? Děkuji.
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X

_vcn
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod _vcn » 30 srp 2015 21:31

Já si spíš myslím, že může být GPU vadná. Ty vysoké teploty výdrži grafiky opravdu nesvědčí. Nemáš nějakou náročnější hru, než WoW? A ovladače GPU jsou aktuální?
Ve velmi krajním případě může být problém ve zdroji/základní desce. Teploty CPU jsou OK? Je možnost vyzkoušet jinou grafiku?
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷

martanius
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod martanius » 30 srp 2015 21:47

No, nevím jstli je to náročnější než wowko, ale zkoušel jsem ten test výkonu v Mafii 2 na max nastavení bez APEX physics nebo jak se to jmenuje a jede to v průměru 80FPS a žádných mukro-lagů jsem si tam nějak nevšiml. Pak jsem to ještě zkusil na max. nastavení s APEX na vysoků a jede to v půrměru 50FPS a opět jsem si mikro-lagů nevšiml.
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 30 srp 2015 21:54

Jestli to nebude spíš chyba ve hře než v grafice...

martanius
Level 2
Level 2
Stav:

Re: Když GPU nestíhá jak to vypadá ?  Vyřešeno

Příspěvekod martanius » 30 srp 2015 23:59

Taky si říkám. Ta hra má svůj vlastní frame limiter, přes který si omezuji FPS na 30. Když ho vypnu nebo to nastavím na vyšší FPS, tak jsou ty mikro-lagy hůře postřehnutelné. A nebo je tu ještě jedna možnost a to je ta, že mám nějaké přecitlivělé oči :D No nevím. Zkusil jsem nahjrát pár videí kde ty mikro-lagy jsou nějak tak vidět. Za chvíli je sem dám jen co je uploadnu.

Takže toto nahrávám s OBSkem na 40FPS přičemž nejdříve to mám nastavené na 30FPS a jak běžím na začátku, tak si můžete všimnou těch mikro-lagů, která mám při pohybu při nahrávání normálně ve hře, ak už měním a zkouším různé limity FPS a i bez limitu FPS a moc velké změny to nejsou.
PS: Když přepnu na jinou postavu, tak ten o dost nižší framerate je způsobený načítáním addonu ve hře, to je normální. Za pár vteřin je to ok.

https://www.youtube.com/watch?v=P-bss-9 ... e=youtu.be

Toto jsem nahrával s frapsem a takhle bych si to asi představoval. Fraps nahrává video na 30FPS a můsím říci, že když to nahávám s frapsem, tak si mikro-lagy ve hře téměř vymizí.

https://www.youtube.com/watch?v=Cehwp3t ... e=youtu.be

EDIT
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak jsem na něco přišel. Když si snímky omezím přes program NVIDIA inspector na 30 a ve hře vypnu ten jejich omezovač, tak se hra každou vteřinu tak nějak dost sekne, ale když přepnu obnovovací frekvenci na 30Hz, tak je ta hra krásně plynulá. Bohužel, nevím proč, ale když to přepnu na 30Hz, tak tam jsou strašný barvy. chtěl jsem udělat screeny, ale jak u 30Hz, tak u 60Hz jsou ty barvy v normálu, ale když se na to koukám, tak na 30Hz jsou ty barvy hrozný. Proč ?

Je to zcela určitě monitorem, ale jak udělat, aby i na 30Hzbyly barvy stejné ? Je to jak kdyby se po přechodu na 30Hz barvy přepli na 16bitové, nebo jak to říci :D
Win 10 64x
MSI MAG B550 TOMAHAWK
RAM 32GB
AMD RYZEN 7 5800X

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 31 srp 2015 06:59

Nevím jestli jsi to zamkl úmyslně nebo ne, tak jsme to ti odemkl, kdyžtak si to zase zamkni.

Zkus nechat vše jak je a jenom zapni Vsync, co to bude dělat, in ten limiter nemusí fungovat uplně správně... Popřípadě zkus limiter co je v ovladačích nVidie. Na 30Hz ti monitor moc dobře nepojede, navíc to nebude ani nic extra pro oči, to bych moc nezkoušel...

Zpět na “Problémy s hardwarem”