Zdravím. Mám externí disk WD My Book Essential 1 TB (USB 2.0)
Pokoušel jsem se o update firmware a ten se nezdařil. Disk se teď nepřipojuje (přestože dioda svítí a disk se točí) a není vidět ani ve Windows (7 a 10) ani v BIOS. Zkoušel jsem na třech různých PC.
Problém s update FW, jak jsem později zjistil ze zahraničních diskuzí, byl velmi častý a spoustě lidem díky této ,,skvělé" podpoře WD zbyla na stolech jen cihla.
Zkoušel jsem nahrát i FW s návodem na těchto stránkách: http://do0g.blogspot.cz/2008/03/how-to- ... html#doeet Bohužel ani přes tam zmíněný program nebyl disk nalezen a já nemohl pokračovat v náhrátí FW.
Na jiných fórech jsem se dočetl, že by mohlo být možné dostat data až rozebráním obalu ext. disku a připojením do PC nebo do doku(rámečku?). Zajímalo by mě, jaký na to máte názor - jestli je takto možné obejít poškozený FW. Znám člověka, který se zabývá skládáním PC, nedělal bych to sám. Moje schopnosti a možnosti jsou vyčerpány.
Je na toto potřeba speciální vybavení nebo stačí ,,jen" dostat disk do doku nebo PC a bude možné dostat se k datům?
Co jsem tak koukal na ceny při opravách FW u disků WD - je to od 1500,- výše.
Obnova dat z ext. disku po chybném updatu firmware
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Obnova dat z ext. disku po chybném updatu firmware
Uvaž co je výhodnější oprava, nebo nový disk a je třeba i uvážit, že můžeš přijít i o data.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Vítej na PC-Help. Ten firmware jsi upgradoval přímo v harddisku, nebo v řadiči té škatule ve které je zamontovaný?
Jestli disk nepoužívá žádnou "vymoženost" jako je třeba nějaké pseudošifrování, tak by po jeho vyjmutí a zapojení přímo do počítače mohla být data čitelná. Určitě to stojí za pokus.
Jestli disk nepoužívá žádnou "vymoženost" jako je třeba nějaké pseudošifrování, tak by po jeho vyjmutí a zapojení přímo do počítače mohla být data čitelná. Určitě to stojí za pokus.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Pic: Pokud dojde na opravu, bude to jen kvůli tomu, abych se dostal ke svým datům. To, že o ně mohu přijít, chápu. Pokud půjde rozkuchaný disk u někoho připojit, bude to ok. O disk mi primárně nejde. Pokud ne, budu muset zvážit opravu, přičemž jsem si vědom její finanční náročnosti.
faraon: Nejsem bohužel schopen říct, co se přesně updatovalo. Dělal jsem to přes aplikaci, kterou má na stránkách WD pro Windows. Disk se dá zašifrovat pomocí přidaného SW. Tu funkci jsem ale neměl aktivovanou. Nezbývá mi nic jiného, než disk rozebrat a zkusit připojit.
Díky za odpovědi.
faraon: Nejsem bohužel schopen říct, co se přesně updatovalo. Dělal jsem to přes aplikaci, kterou má na stránkách WD pro Windows. Disk se dá zašifrovat pomocí přidaného SW. Tu funkci jsem ale neměl aktivovanou. Nezbývá mi nic jiného, než disk rozebrat a zkusit připojit.
Díky za odpovědi.
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud to byl nějaký novější WD tak je elektronika USB integrována přímo do elektroniky HDD, tedy není možné jej vyndat z krabičky a zapojit do PC. Další věc je, že nová WD šifrují data ať už to uživatel chce nebo ne a dat anení možné rozšifrovat bez klíče, který je uložen v elektronice HDD...
Starší verze WD My Book Essential 1 TB byli ale ještě klasické HDD s přídavnou elektronikou, takže bych to zkusil vytáhnout a zapojit v PC...
Starší verze WD My Book Essential 1 TB byli ale ještě klasické HDD s přídavnou elektronikou, takže bych to zkusil vytáhnout a zapojit v PC...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma

Přehled desktopových socketů a CPU
Je to právě ještě stará verze s USB2.0
Disk každopádně rozeberu a dám sem pak vědět.
Disk každopádně rozeberu a dám sem pak vědět.
Disk jsem rozdělal a připojil přes tu SATA redukci do USB. Disk je už vidět, ale chce před použitím naformátovat a potom se tam objeví toto:

v podstatě to dělá to samé, co na tomto videu
https://www.youtube.com/watch?v=crs4Nrzpd9Q
a píše to, že souborový systém je RAW
Mohl by pomoci ten program, přes který to tam opraví nebo to nemám raději zkoušet?
Zkoušel jsem ještě Recuvu (ta disk neviděla) a Get Data Back, ten disk projel, ale opět měl problém s tím, že to není NTFS
Ten návod ze stránek, který jsem psal v prvním příspěvku asi zkoušet nemám že? Sice by možná Oxford Semiconductor Uploader našel teď disk, ale FW by nahrál jinam, když je ten jeden převodník vykuchaný.
Mám ještě nějakou možnost to přes nějaký program zkusit nebo to raději nechat odborníkům?
BTW: nebyl pravděpodobně problém s FW od WD, ale v jednom USB v 7 let starém notebooku, který občas odpojuje disk. Pravděpodobně došlo k odpojení v průběhu upgradu FW.

v podstatě to dělá to samé, co na tomto videu
https://www.youtube.com/watch?v=crs4Nrzpd9Q
a píše to, že souborový systém je RAW
Mohl by pomoci ten program, přes který to tam opraví nebo to nemám raději zkoušet?
Zkoušel jsem ještě Recuvu (ta disk neviděla) a Get Data Back, ten disk projel, ale opět měl problém s tím, že to není NTFS
Ten návod ze stránek, který jsem psal v prvním příspěvku asi zkoušet nemám že? Sice by možná Oxford Semiconductor Uploader našel teď disk, ale FW by nahrál jinam, když je ten jeden převodník vykuchaný.
Mám ještě nějakou možnost to přes nějaký program zkusit nebo to raději nechat odborníkům?
BTW: nebyl pravděpodobně problém s FW od WD, ale v jednom USB v 7 let starém notebooku, který občas odpojuje disk. Pravděpodobně došlo k odpojení v průběhu upgradu FW.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2467
-
od pcmaker
Zobrazit poslední příspěvek
06 říj 2024 09:20
-
-
Obnova fotek z SD karty, která není vidět v souborovém systému
od simio.simsoft » 01 lis 2024 20:00 » v Problémy s hardwarem - 8
- 3280
-
od Speed_dead
05 lis 2024 10:02
-
-
- 3
- 5136
-
od petr22
27 úno 2025 11:31
-
- 8
- 3335
-
od sabrik
06 pro 2024 15:35
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3247
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”