Počítač se sám bezdůvodně zapíná Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Blitzkrieg
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Počítač se sám bezdůvodně zapíná

Příspěvekod Blitzkrieg » 08 bře 2017 17:54

Zdárec lidi,
dnes se mi potřetí stalo, že se PC samo zapnulo. Poprvé jsem si toho všiml před cca 2 týdny, kdy jsem si ale myslel, že mi počítač zapnul mladší bráška (ačkoliv to vehementně popíral). Podruhé se to stalo, asi před 5 dny, kdy jsem počítač vypnul (respektive zadal příkaz na vypnutí) a šel si číst na postel - po chvíli jsem si všiml, že počítač stále běží a po zapnutí monitoru mě uvítala přihlašovací obrazovka. (opět jsem to ale odmávl rukou s tím, že jsem nejspíše omylem klikl na restartovat). Dnes ale už 100% vím, že se počítač opravdu sám zapnul, protože byl celý den vypnutý a já na stole pracoval na notebooku, přičemž se počítač znenadání zapnul.

Dodám, že v BIOSu mám deaktivovanou fuknci probuzení po Ethernetu a mám zapnutou funkci Erp (při vypnutém stavu je tedy počítač skutečně vypnutý a ani do USB neteče žádný proud).

Nevíte čím by to mohlo být? Že by vadný zdroj?

Dosud jsem téměř žádné potíže s počítačem neměl (tedy kromě občasného problému s CPU ventilátorem, který se jednou za čas - průměrně tak 2× za měsíc, roztočí na plné otáčky a musím ho přes software od Gigabyte "uklidnit"). Také mám problém s nevysvětlitelně enormním zápisem dat na SSD (dle CrystalDisk Info), přestože na disk nic moc nezapisuji (kontrolováno přes správce úloh a sledování prostředků) - nejspíše to bude chyba v CrystalDisk Info (špatně čte SMART hodnoty), protože i po reinstalace Windows a chodu jen se základní programy počet zapsaných dat stále velmi hodně stoupal - to je ale teď jedno...

Ještě dodám, že jsem si tuto sestavu skládal sám a nemám ji ani rok.

Tady jsou specifikace:

i5 6600
Gigabyte Z170 Gaming K3
SEASONIC S12II-520
2 × Kingston DDR4 2400 MHz
WD Blue EX 1TB
Sandisk Extreme Pro 240 GB
SilentiumPC Gladius M35

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Počítač se sám bezdůvodně zapíná

Příspěvekod Uziv00 » 08 bře 2017 21:49

Zkus v příkazovém řádku "powercfg -lastwake". Mělo by se ukázat, co počítač probudilo.

DesperadoKHY
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod DesperadoKHY » 08 bře 2017 21:57

Máš nastavené na 3:00 aktualizace? Může to být i zdrojem, taky jsem to řešil. Ale pozor, takový zdroj ti může i pc zapálit.

Dodatečně přidáno po 1 minutě 55 vteřinách:
Zkus ten jiný zdroj - kolísání napětí v té větvi napájení, která napájí myš, klávesnici, USB a část mainboardu v době, kdy je počítač vypnutý, může být detekováno jako signál ke spuštění.

Dodatečně přidáno po 5 minutách 29 vteřinách:
Nebo ti ho budí něco přes sít, koukni do biosu na APM configuration.
Manual strana 98....

Můžou to být i hackeři, dokáží tě i sledovat přes webkameru když je pc vypnuté, nebo na dálku zapnout počítač, když je v síti. Také to může být virus.....
Naposledy upravil(a) DesperadoKHY dne 08 bře 2017 22:38, celkem upraveno 2 x.

Blitzkrieg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Blitzkrieg » 08 bře 2017 22:05

Příkaz powercfg -lastwake jsem už zkoušel.
Bohužel to vypíše pouze: "Wake history count - 0"

Doufám, že to zdrojem není a neodejde mi s ním ještě něco (třeba nová MSI GTX 1070 - to by mě trefilo... :-D) Každopádně díky za komentáře a já se budu celou věc snažit monitorovat a pak podám hlášení... :-)

LaB
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod LaB » 09 bře 2017 07:48

Zároveň s hledáním HW problému dej i log z HJT do příslušné sekce, aby se ti na to někdo z odborníků podíval...

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 09 bře 2017 08:27

Stačí mít nastaveno buzení myší a nějaký otřes. Další příčinou může být nekvalitní zdroj, jiskření > probuzení. Každopádně nejjistější je po vypnutí vypnout přepínač prodlužovačky.

Blitzkrieg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Blitzkrieg » 09 bře 2017 09:57

Jak jsem psal, tak mám aktivované Erp - čili probuzení myší nebo klávesnicí je automaticky deaktivováno. Stejně tak mám deaktivovanou funkci "resume by alarm" a probuzení po LAN.

Zdroj sice nemám nejdražší, ale pokud vím, tak je na tomto fóru doporučován jako velmi kvalitní (https://www.czc.cz/seasonic-s12ii-520-520w/74749/produkt). Musel by být tedy nějak poškozen . Otázkou je, jak to dokázat při případné reklamaci, protože naprosto bez problémů funguje a k samovolnému probuzení počítače dochází ne zrovna často (3 × za 2 týdny). A dávat 2 tisíce za nový zdroj se mi fakt nechce - ještě když ani nevím, že je on příčinou.

Mám dotaz k těm, co doporučují dát log do sekce HJT. Jak můžou být na vině Windows? Vždyť počítač je vypnutý (ne ve spánku či hibernaci), RAM zcela anulovaná a Windows do toho tedy nemůžou nijak zasahovat...

Pokud by měl někdo nějaké jiné návrhy, tak bych byl moc vděčný, kdyby se o ně se mnou podělil. :-)

LaB
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod LaB » 09 bře 2017 10:58

Třeba proto, že počítač je skutečně vypnutý jen v případě, že je přerušen zdroj napájení (aspoň podle mně)...

Blitzkrieg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Blitzkrieg » 09 bře 2017 13:27

To se mi moc nezdá... Pokud je PC vypnutý (přes Windows), tak je sice stále pod napětím, ale se zapnutou funkcí Erp by do něj neměl téci žádný proud. Jak by tedy mohly Windows způsobit, že by se systém zapnul? To by museli Widle nějak "prežít" vypnutí a zůstat v RAM, což není možné.

Je tu někdo zkušený, aby tuto otázku zodpověděl?

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 10 bře 2017 13:33

"Jak by tedy mohly Windows způsobit, že by se systém zapnul?" Ony to umí. Např. u aktualizací.

Blitzkrieg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Blitzkrieg » 10 bře 2017 14:42

Aha, to jsem nevěděl - díky.
Podívám se tedy na plán aktualizací a další nastavení, jinak jsem počítač od středy nepoužíval a zatím se sám nezapnul...

Dodatečně přidáno po 6 hodinách 54 minutách :
Tak automatická údržba byla, bohužel, vypnuta (nebo jak se to v češtině jmenuje - automatic maintenance). Opravdu by mě zajímalo, čím to mohlo být... :-/ Zatím vše OK a počítač se sám za cca 2 dny "pozorování" nezapnul - budu dále sledovat...

Blitzkrieg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Re: Počítač se sám bezdůvodně zapíná  Vyřešeno

Příspěvekod Blitzkrieg » 05 dub 2017 11:55

Tak po téměř měsíci sledování, kdy jsem PC skoro vůbec nepoužíval a nechal ho až na výjimky vypnutý, se ani jednou sám nezapnul. Asi jsem měl doma na návštěvě ducha, kterého to po pár dnech omrzelo a šel zase o dům dál... :-D

Téma označím jako vyřešené :-)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Počítač cca 50k Příloha(y)
    od rykatyka » 09 lis 2024 16:54 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1968
    od rykatyka Zobrazit poslední příspěvek
    09 lis 2024 19:17
  • Počítač na hraní do 35K