(HGST 12TB 0F30141 HUH721212ALN600 Ultrastar HE12 4KN) a připojil jsem ho k dva roky staré základové desce z roku 2015
(ASUS Z97-K/USB3.1). Uznávám, že to není nejnovější profesionální deska, ale fungovat by to mělo. :/
Disk nelze formátovat ani inicializovat v žádném režimu
Windows i programy třetích stran vidí pouze poloviční velikost disku (6TB)
Při pokusu o inicializaci před prvním formátováním se akce zasekne a zobrazí se krizové hlášení:
„Žádost nebylo možno provést z důvodu chyby zařízení I/O“
Windows 10 Enterprise 64x – plně aktualizovaný
Aktualizoval jsem všechny ovladače na nejnovější verze
Ovladač SATA i samotného hard disku hlásí nejnovější verzi
Aktualizoval jsem BIOS základní desky
Připojené datové SATA 3 kabely jsem zkontroloval – jsou kvalitní a kontakty jsou v pořádku
Kompatibilní napájecí zdroj Seasonic je velmi výkonný a funkční
Základová deska hard disk vidí v plné velikosti
Datový kabel hard disku jsem zkusil postupně zapojit do všech SATA portů na desce
V Biosu na základní desce je nastaveno:
Intel Rapid Storage Technology: ON
S.M.A.R.T status check: ON
SATA mode selection: AHCI
vypínání nebo zapínání všech těchto variací nastavení na základové desce nijak nepomohlo
Starší 8TB disky v tomto systému bez problému běželi
Inicilizovat jsem se pokoušel disk ve Windows v programu Správa disků ale i v programech třetích stran Partition Wizard, Acronis Disk Director, GParted, EaseUS Partition Master, všude se stejným výsledkem. Všechny programy vidí pouze nezařazený 6TB disk bez možnosti ho inicializovat.
Z disku nepotřebuji bootovat – Windows se načítá z SSD disku Samsung
Pro velké disky běžně používám při inicializaci režim GPT ale každý pokus se vždy zasekne i když zkusím Master Boot Record (MBR)
Nové a výkonnější 4K nativní (4Kn advanced format) hardisky jsou na rozdíl od běžných 512 nebo 512e kompatibilní teprve až od Windows 8 a novější. S použitím 4K hard disků u starších systémů může asi pomoci třeba tento článek podpory Microsoftu https://support.microsoft.com/en-us/hel ... in-windows
ale v mém případě se jedná o Windows 10 Enterprise 64x které by už měli být s nativním 4K hard diskem plně kompatibilní.
Víte někdo co s tím ?