Tajemný problém s HW

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Fosxcon
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Tajemný problém s HW

Příspěvekod Fosxcon » 24 pro 2018 22:58

Ahoj lidi mám tu celkem oříšek.
Kupoval jsem z alzy kompletně nový PC ale každý komponent zvlášť.
Zde je seznam :

Skříň : Fractal Design Define R6 Blackout Tempered Glass
Zdroj : Corsair HX1000 modulární (ve starém PC se mi tato značka osvědčila byla 750w a valila a valí skoro 10let)
Zákl. deska : ASUS ROG STRIX X470-F GAMING
CPU : AMD RYZEN 7 2700X
GPU : ASUS ROG STRIX GAMING RX VEGA 64 O8G
RAM : G.SKILL 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Trident Z RGB
SSD : WD Black NVMe SSD 250GB + Adata (klasický SDD disk ze starého pc), WD HDD 1tb také ze starého PC

S kamarádem co skládá počítače už nějaký ten rok a složil mi 3 pc a všechny byly OK a plně mu v tom důvěřuji jsme složili výše uvedené komponenty. Nainstalovaly windows 10 z flash disku. Při bootování jsem se divili, že nám bios nenačetl RAM frekvenci automaticky 3200 ale 2133mhz. Po nainstalování windowsu jsme začali instalovat z CD ovladače pro základní desku i s příšlišenstvím jako je AURA atd ... po asi deseti minutých instalování se nám sekla kompletně obrazovka s myší a nereagovala žádná klávesa ani myš. Čekali jsem chvíli a nic. Museli jsme natvrdo restartovat. Potom se všechny ovladače naistalovaly i s grafickým ovladačem (nejnovější z netu) poté zase kompletní zamrazení ve windows. Podi
vné je, že se při tomto crashi roztočí větrák CPU na větší otáčky. Zase pomáhá jen tvrdý restart . Mrkli jsem v biousu, že není aktuální tak jsme udělali aktualizaci a šli jsme zpět do windows. Zase po několika minutách zamrazení. Měli jsem podezření na nový SSD m2 disk tak jsem ho vyndali a hodili jsme windows na adata standartní SSD. Po načtení windowsu se zamrazení dostavilo asi po 10 vteřinách. Takže disky to nejsou. M2ku jsme dali zpět a znova jsme nainstalovali systém na něj. Pak jsem přešli na ramky. Jednu jsme vyndali a zapli PC PC běžel asi hodinu. Poté se zamrazil a zčernala obrazovka s tím že PC běžel dál a rozsvítila se na desce bílá LED kontrolka (VGA). Pokud udělám restart nenačte se obraz a musím jedině PC natvrdo vypnout podržením start tlačítka poté už se windows bez problému načte. Tak jsem to zkusili vícekrát a stejný problém. Vyndali jsem ramku a zkusili druhou (že by byly obě špatné by byla velká náhoda). Stáhl jsem benchmark testy na plné zatížení grafiky Valley benchmark a na CPU CPUID powermax. Během testu vůbec žádné zamražení nenastalo. Dělal jsem ty testy už asi 10x a asi 2x se zamrazil windows ihned po dokončení testu ale to může být náhoda. Do stroje jsem zapojili další napájecí kabel pro grafiku aby každý kabel napájel svůj 8pin (opět beze změny). Po 12 hodinách bádání jsem skončili s podezřením, že to bude základní deska údajně vadný kus. Objednal jsem novou a vyměnili jsme ji (kabeláž zůstala z té předchozí). Opět bez výsledku. Zkoušel jsem i jinou zásuvku nic. Nyní problém přetrvává a jsou tu 4 náhodně vyskakující chyby.
1. Myš zamrzne, klávesy nejdou PC jede dál CPU fan se hodně roztočí, nic se neděje pomáhá jen tvrdý restart.
2.Myš zamrzne do 5 vteřin se PC sám restartuje a jede dál.
3. Myš zamrzne do 5 vteřin zčerná obrazovka a rozsvítí se bílá VGa kontrolka na desce a pomáhá jen tvrdé vypnutí PC.
4. Vyskočí modrá obrazovka se smajlikem :( v PC se stala chyba musí být restartován.
Zítra tam zasadíme ten můj starý zdroj protože máme největší podezření na něj, myslím, že to 750w utáhne. Když nepomůže tak do toho hodíme kamarádovu funkční grafiku gtx1070. Potom zkusíme windows nainstalovat z nově naformátovaného flash disku je možné že se windows z ní instaluje blbě. Když to potom nepomůže tam to může být jedině chyba CPU který dám na reklamaci. Napište mi prosím jestli jsme na něco nezapoměli kabeláž jsme kontrovali několikrát i CD mechaniku jsme zkoušeli odpojit, PC je nové a ještě smrdí novotou tudíž není zanešen prachem. Za jakoukoliv radu nebo zkušenost moc děkuji :) Mám tu PC už přes 50 tisíc i s příslušenství a rád bych si zahrál ;)

Mějte hezký den

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Tajemný problém s HW

Příspěvekod petr22 » 24 pro 2018 23:25

Podle popisu to vypada na problem s grafickou kartou.

Osobne bych zacal tim, ze zkusim jinou grafickou kartu.

Je v BIOSu zapnute bootovani pres UEFI ?

Jsou ty RAM v BIOSu nastavene na 1600 MHz sbernici ?

Fosxcon
nováček
Stav:

Příspěvekod Fosxcon » 24 pro 2018 23:45

Myslíte, bootovaní přes UEFI při instalaci windows z flash disku ? Je tam na výběr např. UEFI kingston nebo kingston bez UEFI. je to no ? Jinak nevím kde to nastavit. Ramky jedou nyní na 2133Mhz nějaký důvod proč by měly být na 1600MHz ? Jinak jsem nyní zapl hru PUBG a po 20 minutách hraní po zčernala obrazovka a ukázala se zrnitá obrazovka. Nyní už taky podezřívám grafiku.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 24 pro 2018 23:55

RAMky vzdy funguji na dvojnasobku frekvence sbernice, tedy sbernice
na 1600 MHz = RAM na 3200 MHz.

Jestli se rozpada obraz, tak se obavam ze to skutecne vypada na grafiku.

Overi to ale jedine vyzkouseni jine grafiky a vyzkouseni teto v jinem PC.

Fosxcon
nováček
Stav:

Příspěvekod Fosxcon » 25 pro 2018 16:13

Tak jsem dnes vyměnil grafickou kartu za mojí starší funkční gtx 1050ti. Hodinu vše valilo ale pak mi to vyhodilo modrou smrt s chybou clock watchdog timeout. Četl jsem, že to dělají starší verze windows 10 nebo co. Na notebooku si dělám vlastní novou instalační windows 10 jednotku. Pokoušel jsem se aktualizovat wiondows přímo z PC ale při aktualizaci to vyhodí chybu a musím znova a není možné to nainstalovat. Ovladač na nvidia také nešel nainstalovat kvůli nekompatibilitě windows. ovladače od Radeonky jsem samozřejmě odinstaloval pře výměnou karet. Pokud nepomůže instalace z nové flashky. musí to být zdroj nebo procák

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3454
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4128
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06
  • Problém s fps v gta 5 online
    od Mladkov204 » 21 črc 2024 16:12 » v Hry
    3
    3658
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    22 črc 2024 08:09
  • Problém s monitorom
    od sloliv » 08 led 2025 04:55 » v Problémy s hardwarem