Ahoj, dostal se mi do ruky notebook FujitsuSiemens Amilo M3438G, který po zapnutí vypíše pouze chybovou hlášku " Hardware Initiate failed, Please Check Device!!! The Bios does not be installed. Press (g) to continue!
Při potvrzení g se snaží pouze o naběhnutí ze síťové karty přes PXE. Člověk, který mi notebook donesl trvdí, že se to stalo samovolně při puštění DVD, kolik je na tom pravdy - nemám zdání :) Jestli neflashoval třeba bios nezjistím - nedostanu se do něj.
Bios není nainstalován Vyřešeno
Re: Bios není nainstalován
asi bych to resil reklamaci jestli skutecne neflashoval bios a stalo se to "samo":)
dost zásadní problém je, že notebook už je po záruce :) Takže servis se mi jevilo jako krajní řešení, ale zatím mě taky žádné jiné nenapadlo :)
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Je ještě jedna možnost a to je-li chip s Biosem v patici a ne přímo pájen do základní desky. Jednak se může stát, že v soklu nesedí - zatlačit jej a jednak nechat si v servisu do něho Bios příslušné verze načíst, pokud není vadný samotný chip.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Je ještě jedna možnost. Tohle mi vypisoval počítač když sem omylem zapnul v BIOSu bootování ze síťovky, která buď neměla bootrom nebo tam nebyla.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Tak už mám vyřešeno. Závada byla v HDD. V tom notebooku byly dva HDD zapojené do RAIDu - nejspíše do RAID(0), protože pokud by byly do zrcadla tak by snad zůstal fungovat ten druhej. Alespoň to je podle mého funkce mirroru :) Ale to už se zjistit nepodařilo. Jeden z těch disků se odporoučel a jelikož RAID nabíhá ještě před Biosem tak házel tuhle pochybnou hlášku. Ale RAID nešel zrušit dokud se nepřipojil druhý funkční HDD, potom už bylo vše OK - jen data i z dobrého jsou v háji.
Díky za rady.
Díky za rady.
jelikož RAID nabíhá ještě před Biosem tak házel tuhle pochybnou hlášku....Co to je za blbost - bios nabíhá první a testuje připojená zařízení.Po zapnutí Pc.se nejdřív spustí program POST (anglicky Power on self)česky (test sebe sama po zapnutí)Ten kontroluje jestli je vše v pořádku (CPU,HDD,RAM)atd.
Při zapojeni disků do RAID(0) se virtualně spojí do jednoho kvůli rychlosti a když jeden z nich odešel, netvářil se jako kdyby neměl HDD, ale nešel spustit ani bios. Jediné co šlo, dostat se do menu řadiče a nastavení RAID. Ale v něm nešlo dělat vůbec nic dokud se nezapojil druhý funkční disk a diskové pole se nezrušilo.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11
- 1504
-
od Stenatko
Zobrazit poslední příspěvek
26 kvě 2025 14:09