Ahoj, mohl by mi někdo poradit, jak zařídit, aby v PC vedle dvou HDD fungovala i mechanika CDROM?? Někde jsem četl, že standardně umí PC rozpoznat jen 2 zařízení tohoto typu, což se mi zatím potvrzuje (buď fungují oba HDD nebo jeden + mechanika CDRW).
Mám na primáru 2 HDD a na sekundární bych chtěl připojit vypalovačku a obyč. mechaniku CDROM...
Předem dík za radu
Dwarf
přítomnost více než 2 IDE zařízení v PC
- Rimmer
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
**
Ahoj, na standardní PC se standardní deskou (která má 2IDE řadiče) můžeš připojit maximálně 4 IDE zařízení.
Primary Master
Primary Slave
Secondary Master
Secondary Slave
Jestliže ti na Secondary IDE nefungují CD-ROM, zkontroluj si jejich nastavení "jumperů" - kde se nastavuje Primary/secondary a také si zkontroluj v BIOSu zda máš nastaveno rozpoznání mechanik na "auto".
(ve standard CMOS setup)
Primary Master
Primary Slave
Secondary Master
Secondary Slave
Jestliže ti na Secondary IDE nefungují CD-ROM, zkontroluj si jejich nastavení "jumperů" - kde se nastavuje Primary/secondary a také si zkontroluj v BIOSu zda máš nastaveno rozpoznání mechanik na "auto".
(ve standard CMOS setup)
Rimms
- sovicka2001
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
dodatek
no... vtip je v tom, že ty nastavení tak mám... a přesto mi to nadetekuje jen 2 zařízení... teď mám na primáru 2 HDD a na sekundáru CDRW... jenže BIOS nadetekuje jen ty primární a tu vypalovačku prostě nevidí...
zkoušel jsem všechny možný kombinace a vždycky fungujou jen 2 věci... nevím, nakolik je to nenormální, ale je fakt, že jsem se s tím nikdy ještě nesetkal....

zkoušel jsem všechny možný kombinace a vždycky fungujou jen 2 věci... nevím, nakolik je to nenormální, ale je fakt, že jsem se s tím nikdy ještě nesetkal....
-
- Pohlaví:
Jumpery se nastavuje Master (hlavní) a Slave (vedlejší) a někdy i Single (samostatný). Na hlavní disk (třeba ten co z něho Bootuješ) nastav master, na druhý Slave, na CD romku dej Master a na druhou Slave.
Disky napoj na primární kanál a CD romky dej na sekundární kanál. Musí to takhle fungovat, já to takhle používám už léta letoucí. Mimochodem o jakou se jedná desku?
Disky napoj na primární kanál a CD romky dej na sekundární kanál. Musí to takhle fungovat, já to takhle používám už léta letoucí. Mimochodem o jakou se jedná desku?
dodatek2
deska je ASUS P4S8X-X
OS W2000
jumperům rozumím...
teď jsem při procházení nápovědy ve W2000 narazil na tohle:
Zkoušíte použít více než dvě zařízení IDE či ESDI?
Při výchozím nastavení mohou počítače PC přímo rozpoznat pouze dvě zařízení IDE nebo ESDI.
Další jednotky lze instalovat pomocí ovladačů systému MS-DOS, vyžaduje to však zvláštní nastavení registru. Takové nastavení není jednoduché a nelze je popsat v rámci tohoto Poradce při potížích. Nemáte-li zkušenosti s úpravou registru systému Windows, pokuste se získat pomoc od správce sítě nebo vezměte počítač do servisního střediska.
Nějak nevím, o co se jedná, jistý je jen tohle:
Ve správci HW se píše, že ovladače jsou nainstalovány správně (předělával jsem to), zařízení pracuje správně a bez konfliktů.
Propojovací IDE kabely jsou v pořádku. Na primáru fungují oba.
Připojovaná zařízení jsou v pořádku.
Jde o to, že systém to nadetekuje JEN, když to je připojený na primární IDE konektor. Cokoliv dám na sekundár, systém to nepozná. Takže když dám oba HDD na primár, nefunguje mi CDRW (CDROM) na sekundáru. Když dám na primár 1 HDD a k tomu vypalovačku, nefunguje druhý HDD na sekundáru atd.
Absolutně to nechápu...
Za každou radu předem děkuji.
Dwarf
OS W2000
jumperům rozumím...
teď jsem při procházení nápovědy ve W2000 narazil na tohle:
Zkoušíte použít více než dvě zařízení IDE či ESDI?
Při výchozím nastavení mohou počítače PC přímo rozpoznat pouze dvě zařízení IDE nebo ESDI.
Další jednotky lze instalovat pomocí ovladačů systému MS-DOS, vyžaduje to však zvláštní nastavení registru. Takové nastavení není jednoduché a nelze je popsat v rámci tohoto Poradce při potížích. Nemáte-li zkušenosti s úpravou registru systému Windows, pokuste se získat pomoc od správce sítě nebo vezměte počítač do servisního střediska.
Nějak nevím, o co se jedná, jistý je jen tohle:
Ve správci HW se píše, že ovladače jsou nainstalovány správně (předělával jsem to), zařízení pracuje správně a bez konfliktů.
Propojovací IDE kabely jsou v pořádku. Na primáru fungují oba.
Připojovaná zařízení jsou v pořádku.
Jde o to, že systém to nadetekuje JEN, když to je připojený na primární IDE konektor. Cokoliv dám na sekundár, systém to nepozná. Takže když dám oba HDD na primár, nefunguje mi CDRW (CDROM) na sekundáru. Když dám na primár 1 HDD a k tomu vypalovačku, nefunguje druhý HDD na sekundáru atd.
Absolutně to nechápu...
Za každou radu předem děkuji.
Dwarf
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11
- 5593
-
od draxxx
Zobrazit poslední příspěvek
10 kvě 2025 18:02
-
-
iOS 18 - icloud lock i pro koponenty v zarizeni
od petr22 » 17 zář 2024 08:38 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 3
- 3077
-
od petr22
17 zář 2024 21:21
-
-
-
Externí bluetooth nenajde žádné zařízení Příloha(y)
od Mates2004CZ » 15 zář 2024 17:51 » v Problémy s hardwarem - 4
- 3213
-
od petr22
16 zář 2024 16:22
-
-
- 2
- 2655
-
od p3v4x
21 črc 2024 18:39
-
-
více ssd na desku asrock b450 pro4 Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 03 lis 2024 16:43 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 3
- 1464
-
od MrVoltz
05 lis 2024 08:17
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”