CPU teplota skáče

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 12648
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Michael850 » 28 čer 2020 07:21

Pokud ti jde jen o snížení teplot procesoru, tak ano, stačí jen todle.

Dodatečně přidáno po 3 minutách 7 vteřinách:
Jinak může se ti stát, že skončíš ale jen s černou obrazovkou po undervoltingu a nedostaneš se nikam dál, neprojde ani post, pak by byl potřeba udělat reset CMOS viz https://www.svethardware.cz/bios-1-dil- ... di/23290-5.


Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Reklama
Uživatelský avatar
Mr. Incognito
Level 1
Level 1
Příspěvky: 61
Registrován: červen 20
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Mr. Incognito » 28 čer 2020 09:44

No jestli jsi měl skoro 1,5V na procesoru, tak se těm teplotám nedivím. Obecně se říká, že dlouhodobě 1,4V je rozumné maximum.

Uživatelský avatar
peta501
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1957
Registrován: únor 07
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod peta501 » 28 čer 2020 12:35

petr22 píše:Samozrejmne ze pikometrovy proces nepomuze, kdyz procesor porad jede na plnou frekvenci i v idle :-)

Kdyz se v idle snizi frekvence tak jak ma, tak Ryzen 3600 nemuze mit vic jak 40 stupnu.

Pokud ma v idle 50 a vic, tak nefunguje spravne rizeni spotreby procesoru a je treba to jen spravne nastavit.

Jak proste, mily Watsone.


Zkousel jsem balanced, ryzen - v rizeni spotreby.
V idlu 40-62 st.
Idle takt se aspon u me lisil podle verze biosu, obcas drzel porad 2.2 obcas 3.6... a maximum mel asi 4.1. (B450 + 3600)
Kdyby to bylo tak proste tak hadam ze ma vetsina lidi podobny problemy a platilo by pro ne podobny reseni...

Uz jen podle poctu reakci tady je asi jasny ze to neni jen ojedinelej uzivatelskej problem a bude spis problem na strane amd.
Core i5 9600KF, MSI Z390A Pro, 16GB RAM , GTX1070, 1TB WD HDD, 650W Corsair, Creative X-fi Windows 7 HP
O2 VDSL 16MB

Xbox One

sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 570
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod sim20 » 28 čer 2020 12:45

Na tom procesoru není v idle trvale 1,5V, ani tam není frekvence co reportuje Správce úloh. Přečtěte si něco o tom, jak se chovají Ryzeny bez zátěže a jak uspávají jádra.

Pokud někomu chování nevyhovuje, samozřejmě ho může upravit. Jde mi o to, že Ryzeny se takto chovají všechny, je to normální a nepoškozuje to procesor. Že se chovají jinak než Intel neznamená, že to musí být špatně.

Jen při úpravách sledujte procesor přes Ryzen Master, ostatní programy mohou reportovat špatné hodnoty.

Azmir
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1968
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Azmir » 28 čer 2020 21:50

Takže když ryzeny topí i v idle, je to normální a není to oproti intelu špatně. To si někde schovám až někdo bude říkat, že intel topí, tak mu řeknu, že intel se tak prostě chová a není to špatně :D Vysvětlení AMD fanboyů dycky vykouzlí úsměv na rtech :D

Takže do boudcna lidi 10900k/9900k ani jím podobné ani netopí ani nežerou, tak se prostě intel chová a je to normální. Když se vám to nelíbí můžete si to nastavit a ono to tak nebude, hezky pěkně :clap:
Intel i7 9700k - 5 GHz@1.285V + Noctua NH-D15, PALiT GeForce RTX 2080 Super GameRock, Crucial Ballistix 2x8 GB 3866 MHz@1.4V, Gigabyte Z390 Aorus Pro, M.2 NVMe 1TB Transcend MTE220S, Seasonic Focus Plus Gold 750W, Fractal Design Define S(4x140mm fans)

144 Hz QHD 27" - HP 27xq, Roccat Kone Pure Owl Eye, Hyperx Cloud Flight, Trust GXT Cada mechanical

Uživatelský avatar
Michael850
Elite Level 11
Elite Level 11
Příspěvky: 12648
Registrován: srpen 14
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Michael850 » 28 čer 2020 22:13

Bože, jdi už s tím svým Intelem někam, už je to vážně otravné, kdo to má furt poslouchat :silent:. Raději se jim do té fabriky už nastěhuj a můžeš jim tam za to, jaké vyrábí úžasné procesory, třeba aspoň vařit kávu nebo leštit boty, jestli to teda dokážeš, bude to asi tak 1000x užitečnější než tady furt datlovat takové bláboly o ničem, které stejně nikoho nezajímají :evil:.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Uživatelský avatar
Prophet
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1174
Registrován: říjen 14
Bydliště: 127.0.0.1
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod Prophet » 29 čer 2020 18:59

peta501: Mě Ryzen - Balanced třeba nefungoval. Musel jsem dát windowsácký režim rovnováhy. V idle mám pořád 2,2 GHz.
CPU: AMD Ryzen 5 3600 (Arctic Freezer 34)
GPU:Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse 8GB GDDR6
RAM: Kingston HyperX Fury 2x8GB 3200MHz
MB: MSI B450-A PRO
Zdroj: Seasonic S12II 620W
Case:SilentiumPC Regnum RG4


Proč nepoužívat WiFi na hry

casperdeluxe
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 689
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: CPU teplota skáče

Příspěvekod casperdeluxe » 29 čer 2020 20:09

Taky přidám postřehy, které nemám jen já, ale i pár známých se stejným CPU a to R5 3600.
Chovalo se mi to prakticky stejně jak popisuje tazatel. Voltáž vysoko, teploty skákaly, doporučované měření přes Ryzen Master atd.
Začal bych měřením té teploty.
Někteří píšou, že RM je nejlepší. Toto se mi neosvědčilo, resp. nepotvrdilo. Vzhledem k tomu, že otáčky ventilátorů se řídí podle toho, co vyhodnotí BIOS z čidel, jsem došel k závěru, že teploty z HWinfo mi sedí. U mé desky nelze nastavit vyšší teplotní hodnotu než je 70C (resp.75, jde to zvednout mimo graf)) pro řízení otáček ventilátorů. To znamená, že otáčky ventilátorů jedou na 100%, pokud teplota přesáhne 70C (resp.75). Na základě hluku lze jednoduše vyvodit, že když jsem např. zapnul Operu, ventilátory se asi na 2s sepnuly. Toto se samozřejmě dá vyřešit více způsoby. Buď udělat souvztažnost na jiné čidlo nebo udělat časovou prodlevu na sepnutí ventilátorů.

Co se týče voltáže:
Já když jsem snižoval jen voltáž, a zbytek jsem nechal na auto, jak tu bylo popisováno, tak jsem dosáhl pouze nižšího taktu. Teploty šly samozřejmě dolů. Toto je předpokládám nežádoucí. Je potřeba nastavit i takt CPU. U každého kusu to je jiné, stejně tak i u každé základní desky. Já mám u R5 3600 nastaveno 1,15V a 4,1GHz na všech jádrech. Teploty jsou stabilní (skáčou o pár stupňů, ale v mnohem nižší hladině), v zátěži je teplota o 14C nižší, výkon podle Cinebench R20 cca o 10% vyšší.
Phanteks Enthoo Evolv X, AMD Ryzen 5 3600, G.Skill TridentZ Royal 3200 CL16 16GB, Asus ROG STRIX X470-F Asus ROG STRIX GTX1070 8G, Seasonic X-750, Box zatím, Samsung 970 EVO 250GB, WD 500GB, MSI Optox G27C2, Corsair K95 Platinum, Gigabyte M8000X, Sennheiser GSP600


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Při hrání skáče ping na vysoké hodnoty
    od AdAmEk77 » 05 kvě 2020 18:41 » v Vše ostatní (inet)
    1
    192
    od ITCrowd
    05 kvě 2020 19:24
  • teplota cpu
    od hybaa » dnes, 03:58 » v Problémy s hardwarem
    14
    189
    od petr22
    dnes, 11:39
  • Teplota SSD
    od v4cl4v » 15 pro 2019 10:51 » v Problémy s hardwarem
    10
    688
    od gogo1963
    29 pro 2019 11:50
  • Teplota GPU
    od Terytory » 28 pro 2019 03:04 » v Problémy s hardwarem
    6
    420
    od Azmir
    28 pro 2019 17:18
  • Teplota cpu
    od shockwave » 10 dub 2020 20:14 » v Problémy s hardwarem
    1
    236
    od xbs
    10 dub 2020 21:39

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Botaska, CommonCrawl [Bot], kachnak, Karrex a 6 hostů