Nové RAM počítač nefunguje Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

RIKI22
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5369
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod RIKI22 » 16 zář 2020 13:58

Bios na doske aktuálny?



Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43641
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod petr22 » 16 zář 2020 14:33

Mozne reseni je prodat puvodni RAM a dokoupit jeste 2x ty nove.

Pripadne stare prodat, nove vratit a vzit 2x 16 GB.

Uživatelský avatar
AMD-No.4
nováček
Příspěvky: 26
Registrován: září 20
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod AMD-No.4 » 16 zář 2020 15:30

Jasně že ty ramky spolu být mohou. Máš vypnutý xmp a jakékoliv nastavení ram než je tam dáš všechny?

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18319
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod xbs » 16 zář 2020 16:00

holt si prostě ty moduly společně nerozumněj, s paměťma je to něgdy loterie...

Uživatelský avatar
AMD-No.4
nováček
Příspěvky: 26
Registrován: září 20
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod AMD-No.4 » 16 zář 2020 16:12

Samozřejmě že si rozuměj, paměti za to "nemůžou". Když koupím 4 různé moduly s různým časováním od 2133 MHz až po třeba 4400 MHz, tak když je dám všechny do jedné desky, musí jet všechny 4, jenom pojedou na 2133 MHz. U DDR4 by nic jako že si nerozumějí nemělo existovat.

Já se spíš obávám, že nechal zapnutý třeba XMP profil u dvou ramek a k tomu pak přiložil další dvě. Ty ram musí být uvedeny samozřejmě do default nastavení, aby si systém s nima poradil a dobře je nastavil.

Uživatelský avatar
gogo1963
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2362
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod gogo1963 » 16 zář 2020 16:14

u Fury může být problém, že se "taktují samy" nějakou jejich vnitřní fičůrou (Plug N Play) ... jestli se to nebije ...

Uživatelský avatar
AMD-No.4
nováček
Příspěvky: 26
Registrován: září 20
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod AMD-No.4 » 16 zář 2020 16:28

Cokoliv takového je třeba vypnout, pokud to má. Ty ramky musí najet na default JEDEC standard, na nic jiného se rozdílné moduly nepustí...

Uživatelský avatar
gogo1963
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2362
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod gogo1963 » 16 zář 2020 16:39

u fury se nic nezapíná, pokud to bios pustí, jdou na maxu ...

Uživatelský avatar
AMD-No.4
nováček
Příspěvky: 26
Registrován: září 20
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod AMD-No.4 » 16 zář 2020 16:53

Právě proto je to třeba deaktivovat, nějak to snad jít musí.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43641
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod petr22 » 16 zář 2020 17:33

Existuje jak to ze si nerozumeji, tak to ze rozdilne frekvenci funguji vsechny na vyssi frekvenci
nez je JEDEC standard.

Pokud pocitac nejde zapnout ani s vyplyma XMP profilama - coz byla prvni vec co se melo zkusit tak
ty moduly proste nejsou kompatibilni. Proto se prodavaji pametove KITy, aby byla zarucena kompatibilita.

Nemusi byt kompatibilni ani uplne stejne moduly, koupene v casovem intervalu po sobe, treba za rok.

Uživatelský avatar
AMD-No.4
nováček
Příspěvky: 26
Registrován: září 20
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod AMD-No.4 » 16 zář 2020 18:29

To platilo možná u DDR3 a dávněji. Proto tu je nějaký základní standard, který všechny ram zvládají a umí na něj jet. Jestliže ten čip jede na stejné parametry, je úplně jedno jaká značka nebo typ to je.

Ano po zapnutí XMP profilu už fungují na vyšší frekvenci, to je samozřejmé a není třeba to zminovat.

Pošli mi jakékoliv 4 rozdílné funkční kusy DDR4 a rozjedu ti je všechny najednou. Ne nepojedou na "svojí" frekvenci, ale na 2133 MHz, ale pojedou všechny.

Paměťové kity se dělají, aby RAM byly ze stejné série, kvůli drobným rozdílům ve výrobě, pak neměly problém jet na proklamované časování, frekvence a napětí výrobcem, které je mnohem vyšší oproti standardu. Často různé série mívají drobné odchylky v "interním nastavení", proto může nastat problém, když koupíš 1x8 GB 3000 MHz ram a příští rok tu samou 1x8 GB, nemusí to být ta samá a opravdu se nemusí podařit je rozjet na 3000 MHz a shodné časování, ale určitě pojedou obě na 2133 MHz.

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9817
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Nové RAM počítač nefunguje

Příspěvekod zeus » 16 zář 2020 23:00

To platilo možná u DDR3 a dávněji. Proto tu je nějaký základní standard, který všechny ram zvládají a umí na něj jet.


'Zakladni standard' tu byl a bude vzdy, presto nekompatibilita byla (a bude) take vzdy. Zavidim ti tve presvedceni, ze je to minulosti...

Obecne lepe jsou na tom pameti pro laptopy (tam se nikdo nehoni za frekvenci) a servery (kde jde primarne o spolehlivost).
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nové PC
    od liborek » 21 bře 2020 16:31 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    4
    294
    od liborek
    21 bře 2020 17:15
  • Nové PC
    od šulda » 29 dub 2020 17:34 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    31
    922
    od Martab
    30 dub 2020 20:52
  • Nové PC
    od liborek » 20 bře 2020 13:38 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    9
    406
    od liborek
    20 bře 2020 18:29
  • Nové PC
    od amirinda » 06 říj 2019 12:51 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    20
    1444
    od xbs
    09 říj 2019 05:18
  • Nové PC
    od Chuppa » 03 dub 2020 18:23 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    8
    466
    od Anaman
    04 dub 2020 13:41

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti