Ahoj, při hraní mi hodně klesly FPS tak jsem restartoval počítač objevila se mi hláška, že se mi přehřívá CPU (viz příloha). Počítač jsem nikdy nerozebíral, takže vodní chlazení, které tam mám nemůže být špatně připojeno. Procesor jsem přepastoval, ale pořád jsou teploty dost velké. V idle modu mezi 60-70 stupni, pokud zapnu hru 80-90. Může to být např. tím, že odešlo nějak to vodní chlazení? Procesor je rok a půl starý a chlazení také
Díky moc
přehřívání CPU Ryzen 7 3700X
- Karrex
- Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Re: přehřívání CPU Ryzen 7 3700X
Vítej na PCHelp.
Doplň komponenty PC sem nebo do profilu. Pokud je tam AIO, mohla odejít pumpa (nejčastější příčina) = dát ucho k tomu bloku, co je na CPU jestli vydává aspoň nějaký zvuk a ideálně do pořízení nového chlazení neprovozovat PC.
A ideálně už ne AIO, jsou nespolehlivé, hlučné, drahé.
Doplň komponenty PC sem nebo do profilu. Pokud je tam AIO, mohla odejít pumpa (nejčastější příčina) = dát ucho k tomu bloku, co je na CPU jestli vydává aspoň nějaký zvuk a ideálně do pořízení nového chlazení neprovozovat PC.
A ideálně už ne AIO, jsou nespolehlivé, hlučné, drahé.
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club
Samozrejmne ze mohlo odejit vodni chlazeni, je to dokonce pomerne caste. Druha moznost je, ze odeslo cidlo
na desce nebo v procesoru, ktere hlasi tu vysokou teplotu.
Lacine vodni chlazeni je pouze drahe, a chladi stejne jako vzduchovy chladic co stoji tretinu nebo polovinu, navic se
vzduchovy chladic nemuze tak snadno porouchat a je tissi nez vodni chlazeni. Idealni bude, kdyz to vodni chlazeni
vyndas ihned z pocitace a koupis misto nej poradny vzduchovy chladic, treba Noctuu D15 nebo Dark Rock.
https://www.czc.cz/be-quiet-dark-rock-p ... 8kQAvD_BwE
Pokud skutecne nejde vodnik, coz poznas jedine tak ze ho vymenis, tak ho reklamuj a pak rychle prodej. Nejcastejsi zavady
vodniho chlazeni:
- nefunguje pumpa - v tom pripade chlazeni vubec nechladi a pocitac se okamzite prehreje. Pumpa neni slyset a hlasi 0 otacek.
- vytekla chladici kapalina (u AIO se to take muze stat)
"Počítač jsem nikdy nerozebíral, takže vodní chlazení, které tam mám nemůže být špatně připojeno. Procesor jsem přepastoval,
ale pořád jsou teploty dost velké"
Nemuzes prepastovat procesor (coz je po pouhem 1,5 roce naprosto zbytecne) aniz bys sundal chladic, tzn blok vodniho chlazeni z cpu.
na desce nebo v procesoru, ktere hlasi tu vysokou teplotu.
Lacine vodni chlazeni je pouze drahe, a chladi stejne jako vzduchovy chladic co stoji tretinu nebo polovinu, navic se
vzduchovy chladic nemuze tak snadno porouchat a je tissi nez vodni chlazeni. Idealni bude, kdyz to vodni chlazeni
vyndas ihned z pocitace a koupis misto nej poradny vzduchovy chladic, treba Noctuu D15 nebo Dark Rock.
https://www.czc.cz/be-quiet-dark-rock-p ... 8kQAvD_BwE
Pokud skutecne nejde vodnik, coz poznas jedine tak ze ho vymenis, tak ho reklamuj a pak rychle prodej. Nejcastejsi zavady
vodniho chlazeni:
- nefunguje pumpa - v tom pripade chlazeni vubec nechladi a pocitac se okamzite prehreje. Pumpa neni slyset a hlasi 0 otacek.
- vytekla chladici kapalina (u AIO se to take muze stat)
"Počítač jsem nikdy nerozebíral, takže vodní chlazení, které tam mám nemůže být špatně připojeno. Procesor jsem přepastoval,
ale pořád jsou teploty dost velké"
Nemuzes prepastovat procesor (coz je po pouhem 1,5 roce naprosto zbytecne) aniz bys sundal chladic, tzn blok vodniho chlazeni z cpu.
Další chladící výkonnostní level je Noctua D15 s výměnou ventilátorů na ní za Noctua průmyslové, včera jsem se díval na teplotu procesoru a byla pohodová (idle Intel i-7 6700K): 25°C, při maximální zátěži (na kterou se ale spíše nedostávám, jedině když pustím zátěžový test procesoru) leze maximálně jen pár stupínků přes 40°C 
Ale ty průmyslové Noctui nedoporučuji provozovat v case ve stejné místnosti co se pracuje na klávesnici
I když těch 3 000 ot./m jsem dosahoval jen když to pustím na plné pecky, ale to není potřeba 

Ale ty průmyslové Noctui nedoporučuji provozovat v case ve stejné místnosti co se pracuje na klávesnici

Koukam, ze to ze nelze zapnout pocitac zase az tak nevadi.
Noctua D15 i s tovarnimi ventilatory udrzi Ryzen 3600 pod 30 stupnu na idle a do 70 stupnu v plne zatezi, ventilatory
na minimalni mozne otacky
Hlavne se neni treba bat, ze umre cerpadlo coz vede k okamzitemu prehrati a vypnuti nebo poslouchat jak huci cerpadlo.
Spousta lidi take kupuje vodni chlazeni na procesory, ktere ho vunec nepotrebuji takze je to ciste vyhazovani penez.
Extrem byl znamy s AMD FX rady 9000, kde to kvuli chlazeni cele bylo drazsi, nez nejvykonnejsi Intel v te dobe a samozrejmne
to melo mnohem mensi vykon nez Intel. U toho Ryzenu 3700x byla chyba kupovat AiO vodni chlazeni, chladic za 700 Kc by udelal
stejnou sluzbu. S Noctuou D15 ale bude ticho, narozdil od huciciho AiO vodnika.
Noctua D15 i s tovarnimi ventilatory udrzi Ryzen 3600 pod 30 stupnu na idle a do 70 stupnu v plne zatezi, ventilatory
na minimalni mozne otacky
Hlavne se neni treba bat, ze umre cerpadlo coz vede k okamzitemu prehrati a vypnuti nebo poslouchat jak huci cerpadlo.
Spousta lidi take kupuje vodni chlazeni na procesory, ktere ho vunec nepotrebuji takze je to ciste vyhazovani penez.
Extrem byl znamy s AMD FX rady 9000, kde to kvuli chlazeni cele bylo drazsi, nez nejvykonnejsi Intel v te dobe a samozrejmne
to melo mnohem mensi vykon nez Intel. U toho Ryzenu 3700x byla chyba kupovat AiO vodni chlazeni, chladic za 700 Kc by udelal
stejnou sluzbu. S Noctuou D15 ale bude ticho, narozdil od huciciho AiO vodnika.
- Karrex
- Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Nebo dal na radu a PC už nezapl, tak tu ani není
.

Sestava v profilu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
ryzen 9 9950x3d vs ryzen 7 9800x3d
od Lup1no » 14 bře 2025 15:32 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 4
- 5332
-
od falco_dee