Pomalý zápis a čtení z HDD + teplota Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

patrick73
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Pomalý zápis a čtení z HDD + teplota

Příspěvekod patrick73 » 21 čer 2008 21:55

Mám Cooler Master Centurion 534 lite, ventilátor má jen jeden, běží na 2.600 otáček, teplota CPU 53 st, disku 50 st, grafiky 68 st, asi po 90 minutách provozu, proudění uvnitř asi nic moc vzhledem k těm teplotám, a přístup zvenku? no kompl je pod stolem, jedním bokem stojí hned vedle bočnice stolu, ale je to strana kde nemá žádný průduchy, ta druhá strana je volná, ale je fakt že vzduchu kolem něj teda moc neproudí, možná že se přepnul do pio kvůli těm teplotám,
jo ten ventilátor se dá ovládat, mám mu přidat otáčky třeba? :idea:

Reklama
Elusive
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Elusive » 21 čer 2008 22:17

Jeden ventilátor je málo (předpokládám, že je to zadní vyfukovací). Před koš s HDD přidej ventilátor (nasávací) a teplota disků ti rapidně klesne.
Co se týče zvyšování otáček - 2600 je dost, jedním ventilátorem proudění vzduchu ve skříni nezvýšíš a navíc se z něj stane vrtulník. Zamyslel bych se i nad výměnou chladiče procesoru (předpokládám, že máš BOX).

patrick73
nováček
Stav:

Příspěvekod patrick73 » 21 čer 2008 22:36

ano je zadní vyfukovací, přidám eště jeden, díky za návod a odkaz, :thumbsup: ale chladič procesoru? tak daleko moje znalosti nesahají, :blush: vůbec nevím jak to zjistit a ani jak poznám jestli je to box nebo něco jinýho,

Elusive
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Elusive » 21 čer 2008 23:55

BOX chladič je takový ten malý, dodávaný s procesorem, fouká na procesor a tím zrovna nepřispívá k průvanu ke skříni. Lepší chladiče (nemusí být drahé, třeba legendární Arctic Cooling Freezer 7) foukají přes žebra pasivního chladiče CPU ven ze skříně.
Výměna není nijak složitá, zvládne i začátečník. :wink:

BTW, co máš za procesor?

patrick73
nováček
Stav:

Příspěvekod patrick73 » 22 čer 2008 20:06

procesor mám AMD Athlon 64 X2 Dual Core 5200+ 2,6GHz

patrick73
nováček
Stav:

Příspěvekod patrick73 » 26 čer 2008 20:27

no tak jsem juknul na ty kabely ale nijak se mi nezdají být špatně rozložené, ona ta skříň je skoro prázdná, takže si myslím, že vzduch tam má místa dost, počítač jsem opatrně vysál vysavačem od prachu a při té příležitosti jsem zjistil, že tam mám ještě uvnitř ventilátor na žebrech chladiče - viz obrázek 005
Snímek 005.jpg
a taky je tam toto 006
Snímek 006.jpg
. Vzadu je taky otočný ovladač
Snímek 011.jpg
od kterýho vede kabel k tomu modrýmu ventilátoru na žebrech ale taky na zakládní desku. Není to ovládání otáček? teď je to nastavený na minimu. Můžu s tím zkusit pohnout?

Skill
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Skill » 26 čer 2008 20:47

Zkontroluj si kabeláž, proudění vzduchu v case, a taky ostatní teploty komponentů (CPU, Grafika, zdroj...) Jelikož běžná pracovní teplota disku je 35-45°C. viz tento topic, pokud budou přetrvávat taková horka, je lepší si teplotu hlídat... (Já teď mám otevřenej case pořád)... No každopádně stánhi Everesta, mrkni na všechny ostatní komponenty, ono v té skříni může být docela horko :wink: jak bylo zmíněno Před koš s HDD přidej ventilátor (nasávací), to je asi vše jak ti můžu poradit.
Vydali jsme nový systém s kodovým označením "Omalovánky". Na veřejnost se dostal pod názvem "Windows Vista".

patrick73
nováček
Stav:

Příspěvekod patrick73 » 26 čer 2008 22:04

OK. jak jsem to měl dneska rozdělaný, tak jsem konečně pochopil co jste všichni mysleli, :idea: koš s HDD jsem našel, můžu ho celej vzít a přendat jinam? tam kde je teď není možný dát nic před něj, že bych ho přesunul pod DVD mechaniku kde jsou 4 volný pozice a před to dal nějakej ventilátor, taky vyměním ten co je na žebrech chaldiče a otočím ho na druhou stranu, ten co tam je teď fouká od zadní stěny skrz žebra směrem k HDD a uzavřené čelní stěně bez otvorů, tam je asi dobrá sauna, takže prosím o radu - lze ten koš s HDD celej vzít a dát ho z pozice úplně dole do pozice nahoře pod dvd? je to takhle variabilní?? nikdy jsem se v hardwaru nevrtal, aby to eště pak jelo :unsure:

Elusive
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Elusive » 26 čer 2008 22:40

Pokud máš Coolermaster Centurion 534, před košem na HDD je místo na ventilátor, viz. můj odkaz výše v diskuzi.

PS: PC vysavačem opravdu nevysávej, ani opatrně. Použiju stlačený vzduch ve spreji a prach vyfoukej ven. :wink:

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 26 čer 2008 23:25

Záleží na provedení case, většinou to nejde. Ale existují redukce. Nebo můžeš namontovat pasivní chladič, nebo silencer.

http://www.barbone.cz/?stiid=14673&strs ... 20KOVOV%DD
OR
http://www.agen.cz/produkt/19338/ZALMAN ... na-HDD.htm
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

patrick73
nováček
Stav:

Příspěvekod patrick73 » 27 čer 2008 23:55

Ahoj všem, při důkladné prrohlídce toho mého kompu jsem zjistil, že výrobce sice namontoval před disk ventilátor (prve jsem si ho nevšiml - díky ELUSIVE za upozornění kam se dává) ale zapomněl ten přední sací ventilátor zapojit !!!! :roll: takže se vůbec netočil a tím pádem kolem HDD neproudil žádný vzduch a vlastně ani do počítače jako celku. Konec kabelu ležel na dně case stejně jako vedle ležící konektor od čtečky karet takže jsem oba zapojil do desky a oboje už frčí. Rázem jsme na 39 stupních na disku. Taky jsem otočil směr foukání ventilátoru na chladiči CPU protože foukal dovnitř case směrem k disku a dál ho ohříval, - teď fouká směrem k zadnímu čelu stejným směrem jako ten sací, jinak by šli proti sobě. Já myslel že když si nechám počítač postavit o firmy, tak se nemusím o takový věci vůbec starat. :huh:

patrick73
nováček
Stav:

Příspěvekod patrick73 » 28 čer 2008 00:00

Jo a moc díky všem :thumbsup: , kterí mi dodali spoustu tipů na to co mám dělat a jak, :bigups: všechno použiju, bez vás bych nenašel odvahu se dovnitř podívat a něco tam dělat :listen: jen doufám že se ten disk už nějak nepoškodil :teeth: Mějte se fajn.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Teplota M2 SSD
    od Rewqa » 31 pro 2024 20:04 » v Vše ostatní (hw)
    9
    3589
    od Rewqa Zobrazit poslední příspěvek
    01 led 2025 15:14
  • Teplota M.2 disku Patriot P310 480GB Příloha(y)
    od SGvagon » 09 lis 2024 19:50 » v Problémy s hardwarem
    3
    1831
    od SGvagon Zobrazit poslední příspěvek
    09 lis 2024 22:09
  • Externí SSD pomalý přenos.
    od JHH1977 » 02 bře 2025 17:48 » v Problémy s hardwarem
    6
    3151
    od JHH1977 Zobrazit poslední příspěvek
    02 bře 2025 19:45

Zpět na “Problémy s hardwarem”