Vypnutí monitoru pri hrani hry

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Dejv28
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Vypnutí monitoru pri hrani hry

Příspěvekod Dejv28 » 06 čer 2025 08:47

Po nejake dobe pri hrani narocnejsi hry Scum mi vypne monitor a dojde k pohotovostniho režimu monitoru…u jiných her to nedela-nejsou tak narocne tak jako Scum.Jinak pri hrani teto hry mi jede GK naplno-otacky vetraku okolo 3050 otacek-pak po nejake dobe mi to vypne monitor-poté se mi rozjedou vetraky do maxima-musim tak natvrdo vypnutí PC-po startu systemu mi to nic nehlasi za chybu…po spuštění teto hry mi to zachvili udela znovu-dej se opakuje.
Menil jsem operační pameti a záložní zdroj-nic se nezměnilo.
Prosim o radu…Dekuji.

Reklama
doudinin
nováček
Stav:

Re: Vypnutí monitoru pri hrani hry

Příspěvekod doudinin » 06 čer 2025 08:53

Ahoj, me tohle dělal procesor, který při náročnějších scénách (path of exile 2) zkolaboval :D ( měl jsem i5 8400) všech 6 jader 99 az 100% využití, grafika valila na 70% vypnul se monitor, ventilátory od grafiky na 100% a musel jsem restart. Zkus sledovat cpu, jak ti v te hře jede, je možné, ze to tvoje cpu nezvlada. Vyměnil jsem cpu za silnější ryzen, nic jiného (krom desky sakozrejme) a od té doby nic. :thumbup:

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 čer 2025 09:06

Zatez procesoru 100% je normalni, nikdy nemuze zpusobit nejaky "kolaps". Maximalne bude mit hra nizsi fps.

Pri 100% zatezi procesoru se nemuze vypinat monitor, to je zavazny problem hardware, napriklad vadna graficka karta.

Pokud plati konfigurace z podpisu je graficka karta Radeon RX 590 - u te je zazrak, ze vydrzela funkcni az dodnes.

Alferi
Level 4
Level 4
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Alferi » 06 čer 2025 09:12

Jestli platí ta sestava z podpisu, tak procesor už dávno překročil morální životnost a grafika se k tomu blíží. Jestli navíc točí 3000 otáček, tak je zjevně problém s chladičem (jaké jsou teploty?). Ale tahle grafika už také může být před smrtí, nepatří mezi právě dlouhověké.

doudinin
nováček
Stav:

Příspěvekod doudinin » 06 čer 2025 09:14

Myslím, ze abnormální vyuziti cpu muze po nějaké době způsobit kolaps systému, proč to u me vyřešil přechod na nový cpu? Kamarád hraje na 580 a bez problémů.. jen doplním, ze taková hra je náročnější na cpu, navíc ta 590 se dá na 1080 relativne použít, to cpu fakt ne, myslím, ze to bude procesorem, který je fakt za zenitem. 2012 vs 2018 rok výroby.. ještě doplním, ze taková 590 je na podobné úrovni jako moje 1070, to cpu co ma je ještě starší než ta moje i5 8400 a mnohem méně vykonné.. zatímco moje 1070 a jeho 590 srovnání v pohode snese.. :bigups:

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 čer 2025 09:32

Nemuze. U vsech nasich pocitacu je vyuziti procesoru na 100% nonstop cele roky. Procesor je od toho, aby neco delal.

Novy procesor pomuze v tom, kdyz stary nestiha. Ale 100% zatez procesoru sama o sobe nemuze zpusobit kolaps systemu.

Kolaps systemu zpusobi pouze v pripade, kdy pocitac zatez 100% nezvladne - napriklad kvuli prehrati. Ale zamotna zatez neni pricina.

Rozdil mezi Geforce 1070 a Radeonem RX 590 je ten, ze Geforce 1070 ma vyrazne delsi zivotnost a neumira jako na bezicim pasu,
jako tyhle topici Radeony. Vypinani obrazu behem hrani je obvykle zpusobeno vadnou grafickou kartou. Radeon RX 590 je karta
stara 6 let, tyhle karty maji casto zivotnost kratsi. Ventilatory na grafice na plmo tomu odpovidaji, to je obvykle chovani vadne karty.

doudinin
nováček
Stav:

Příspěvekod doudinin » 06 čer 2025 09:51

Jasně, to uznávám a ty argumenty jsou opodstatněné, nicméně tohle co popisuje muze například vadný procesor bez problemu způsobovat, jeho vada se s větší šanci projevi při vyšší zátěži, pokud hraje tuhle hru na 13 let starým cpu, tak ten cpu dostává poradne zabrat a pak se projeví ona chyba. A řekl bych, ze je vyšší šance, ze u této hry dostává zabrat vice to cpu nez gpu. Tady to borec řeší.

https://www.quora.com/Why-does-my-PC-ra ... restart-it

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 čer 2025 10:22

Jde to overit stress testem graficke karty. Pokud se vypne obraz pri nem, je to jasne.

Radeon RX 590 je jedna z nejporuchovejsich karet co existuji.

Pochopitelne plati to, ze v PC z roku 2013 muze byt vadne ledacos dalsiho.

doudinin
nováček
Stav:

Příspěvekod doudinin » 06 čer 2025 11:41

Jasně, da se. Může to byt i zdroj, přeci jen, ta grafika je docela hladová, kvalita fotrtonu se dost liší od jednotlivých rad, ta 590 potřebuje alespoň A zdroj, kvalitní. Každopádně slaby, poddimenzovany procesor může inklinovat k větší chybovosti nebo nestabilitě, nemusí stíhat odbavovat úlohy včas = může být zpožděná komunikace s GPU → crash driveru, černá obrazovka a když vidim, jak moc špatný ten procesor je oproti mému starému i5 8400 v této hře, tak se vůbec divím, ze taková hra je hratelná.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 čer 2025 11:44

Slaby procesor pouze snizi vykon ve hre (nizsi fps).

Kdyz procesor nestiha, tak to nemuze shodit ovladac graficke karty.

Crash ovladace GPU = vadna graficka karta.

doudinin
nováček
Stav:

Příspěvekod doudinin » 06 čer 2025 11:48

https://forums.tomshardware.com/threads ... h.3692501/

When the CPU sends a command to the GPU for computing something, the CPU sets a timer to count how much time the GPU needs to complete the operation. If the CPU detects the operation is taking too much time (by default, it is two seconds in Windows), it resets the driver causing a GPU crash to occur.

Dejv28
nováček
Stav:

Příspěvekod Dejv28 » 06 čer 2025 12:33

Driv jsem mel jiny procesor Amd fx 6300 a jinou desku myslim od msi (o neco min vybavenou) a GK Radeon msi 280x 3 GB a zdroj ten samy…ta hra mi bezela vpohode-pozadavky stacily-po nejke dobre zvysily naroky (Scum) ze od te doby zvýšily naroky na GK min 4 GB-dle jejich pozadavku vse splnuji.Znamy ma podobnou sestavu beha mu to bez problemu.Procesor ma podobny a gk Radeon 580.
Jinak stres GK jsem taky delal a v pohode.

Dodatečně přidáno po 7 minutách 23 vteřinách:
Jo a jeste jsem zapomel driv na tuto sestavu to behalo vpohode a po nejake dobe cca po 2 hodinách hrani se stalo toto po restartu zase to slo…pak to nepravidelně slo a neslo-porad ten samy problem.Pak jsem to nehral cca rok a tento tyden jsem to zkusil s tim ze jsem koupil novy zdroj a sehnal jine pameti a vysledek stejny.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pc do 28 000 na hraní.
    od liborek » 25 úno 2025 13:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    17
    11142
    od liborek Zobrazit poslední příspěvek
    28 úno 2025 15:39
  • PC do 50 000 Kč, primárně na hraní
    od tokiiino » 18 lis 2024 15:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC