PC zamrzává

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Eidos
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

PC zamrzává

Příspěvekod Eidos » 27 črc 2008 16:04

Zdravim, potřeboval bych poradit se zamrzáváním PC. Je to počítač mé přítelkyně, starší kousek: zdroj ATX, AGP grafika.. Před tim než to začalo tak prej její bratr čistil počítač( hlavně asi procesor, nic jinýho mi vyčistěnýho nepřišlo:).
Nejdřív počítač zamrzl hned po startu windows po zvolení profilu, postupně když jsem ho restartoval, tak zamrzl už v biosu. Už předtim kupovali myš a klávesnici že jim prý nefungují, proto jsem si myslel že bude v háji základní deska.
Počítač jsem si vzal k sobě a trošku se v něm pošťoural. Když jsem proměřoval zdroj naměřil jsem na napájení HDD a DVD 210V (nevim jak při tom mohl počítač dál fugovat) měl jsem jeden starší funkční ATX zdroj tak jsem ho tam dal naměřil jsem na něm skoro stejný napětí jako na svém, takže by měl být v pořádku.. Ještě jsem tam dal jiný RAMky a resetoval CMOS. Sice už najede windows, ale asi tak po pěti minutách zamrzne, když ho natvrdo zrestartuju, tak už nenajede ani windows..
Mam za to že to může být už jenom špatněj procesor nebo MB. Budu rád za každou radu, co by to mohlo být, nebo jak to ověřit.
Ještě by mě zajímalo jestli je možný ještě koupit novou základní desku na tuhle historickou mašinu? Asi ale už to bude spíš na něco z bazaru, AGP slot jsem jsem snad ještě na některých deskách viděl, ale stejnou patici na procesor už najdu asi jen stěží:)

Reklama
guest

Re: PC zamrzává

Příspěvekod guest » 27 črc 2008 16:28

Jsi si jistý, že na HDD kde má být 12Vss jsi naměřil 210V? Pokud ano, tak nejspíš problém na desce.

Eidos
nováček
Stav:

Příspěvekod Eidos » 27 črc 2008 17:06

Taky jsem na to koukal trochu divně. Proměřoval jsem všechny ty čtyři kontakty mezi sebou, vždycky jsem to měl zapojený do MB, takže napájení MB jsem neměřil. S tim druhym zdrojem mi to už ukazovalo menší hodnoty, myslim že jsem tam přibližně naměřil 7, 17 a 10V. Takže ta neměřená hodnota určitě deskou nebude..
Jinak jsem ještě zapoměl dodat že HDD a grafiku jsem zkoušel ve svym a jsou v pořádku.

guest

Příspěvekod guest » 27 črc 2008 17:42

Pokud jde o zdroj, koukni SEM a SEM. Čím to měříš?

Eidos
nováček
Stav:

Příspěvekod Eidos » 27 črc 2008 18:43

Měřim malym multimetrem, svítí mi tam sice už baterka, ale to měření neovlivní.
Starej zdroj jsem změřil i bez MB a ukazuje normální hodnoty na +5VDC 7V, na +12VDC 18V stejně tak u napájení MB to ukazuje víc, ale to je asi bez zatížení normální ne? Nedokážu si vysvětlit jak se mi tam mohlo zobrazit 210V, jedině snad bych to mohl zapojit úplně stejně jak to bylo původně, jestli se to tam náhodou pak neoběví, nebo to snad mohla být chyba měřáku nevim..

guest

Příspěvekod guest » 27 črc 2008 18:45

Pokud máš nějakej multimetr co nemá automat, mohl jsi to mít přepmutý místo na DC na AC, pak to může ukazovat cokoliv.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 27 črc 2008 19:52

Měřim malym multimetrem, svítí mi tam sice už baterka, ale to měření neovlivní.

To je omyl slabá baterka je to nejhorší...
Zdroj bez zátěže nemá smysl měřit.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Eidos
nováček
Stav:

Příspěvekod Eidos » 27 črc 2008 21:25

To ne mam ten standardní lacinej krypl s kulatym přepínačem uprostřed do AC mi to neskočilo určitě :smile: Je možný že měřák trošku zablbnul, přeci jen jsem už dýl ze školy ale aby ze zdroje vylejzalo 210DC je asi blbost :smile: Každopádně počítač dál nejede, takže ho složim zas jak byl a předam dalšímu odborníkovi, kdyžtak sem potom napíšu co s tim bylo..

guest

Příspěvekod guest » 28 črc 2008 08:57

A o tom to je a upozorňoval na to El Diablo. Ten lacinej krypl je totiž řízenej procesorem a tudíž slabá baterka může být příčínou. Není to standardní měřák, kde baterka slouží jen k měření odporu.

Zpět na “Problémy s hardwarem”