Vyhrazený prostor pro MFT

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

JiVon
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Vyhrazený prostor pro MFT

Příspěvekod JiVon » 26 lis 2008 10:54

Prosím odpovědět na následující otázky:
1. Jak změnit polohu vyhrazeného prostoru pro MFT na HDD, případně jeho velikost
2. Má samotná poloha MFT (nikoliv velikost, ta asi ano) na disku na něco zásadní vliv..??
Po nějaké, zřejmě mojí "aktivitě" mi "zmizel" prostor pro MFT na jednom ze dvou disků (zjistil jsem to při gefragmentaci pomocí O&O Defrag, protože tam je tento prostor vyznačen žlutě. Delší dobu tam žádný nebyl vidět. Po několika týdnech se opět objevil, ale je vyhrazen zhruba v polovině disku "C". Přitom původně byl v jeho první třetině, tak, jak je i nadále na druhém disku "D".
Je to nějaký problém, který bych měl, případně musel, řešit, nebo to není pro funkčnost a především rychlost PC důležité...???
S díky, Jirka z Hradce
Pc zatím moc nerozumím, ale o to více mě zajímají..

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Vyhrazený prostor pro MFT

Příspěvekod El Diablo » 26 lis 2008 12:37

Master File Table

Podobně jako v souborovém systému FAT je hlavní částí file allocation table, tak v NTFS je hlavní částí MFT, protože udržuje informace o rozložení všech souborů, adresářů i metadat na disku. MFT je rozdělena na jednotky, které se nazývají záznamy. V jednom nebo více MFT záznamech NTFS ukládá metadata, která popisují vlastnosti souboru nebo adresáře (bezpečnostní nastavení, atributy) a jeho umístění na disku. Protože MFT je také soubor, je i on zaznamenán v MFT. Uložení informací v těchto záznamech umožňuje, aby MFT mohla růst nebo zmenšovat se. NTFS vnitřně určuje soubory a adresáře podle pozice jejich záznamů v MFT, které označují začátek jejich metadat. Soubory metadat v tabulce 2 mají určené první záznamy v MFT. Velikost záznamu je obvykle 1kB, ale může být i větší.

$MFTMIRR je další opatření proti ztrátě dat. $MFTMIRR obsahuje kopii prvních 16 záznamů MFT a NTFS ukládá tento soubor uprostřed disku (MFT blízko začátku disku). Jestliže má NTFS problém při čtení disku, použije kopii. Bootovací záznam NTFS disku (512 bajtů na začátku disku) obsahuje pozici MFT i její kopie. Rychlost přístupu do MFT hraje rozhodující roli v celkovém výkonu NTFS, proto se NTFS snaží tento přístup maximálně zrychlit. Protože MFT je soubor, který může růst a zmenšovat se, může být fragmentovaný (rozdělený do více částí). Tato fragmentace vzniká, protože NTFS nemůže přidělit souvislý prostor pro MFT, protože velikost MFT nelze dopředu určit.

Přístup k souboru je nejrychlejší, jestliže celý soubor je v jednom souvislém bloku clusterů, ale fragmentovaná MFT může způsobit opakované čtení záznamu, což snižuje výkon. Aby se předcházelo fragmentaci, NTFS vytváří oblasti clusterů okolo MFT, ve kterých zabraňuje ukládání jiných souborů a adresářů. Tato oblast (MFT-Zóna) snižuje pravděpodobnost fragmentace MFT. NTFS uvolní tuto oblast pouze, jestliže je na disku málo volného prostoru. Bohužel NTFS nenechá defragmentovací nástroje defragmentovat MFT.

http://www.milannemec.com/ntfs.html
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

JiVon
nováček
Stav:

Příspěvekod JiVon » 26 lis 2008 13:09

No, ......, děkuji za obsáhlou odpověď, rozšířil jsem si své, dosud nevelké, informace o problematice NTFS a MFT, což určitě není k zahození.
Ale, nezlobte se, nedostal jsem ani jednu přímou, natož stručnou a jednoznačnou odpověď na mé dvě otázky. I tak děkuji, snad se ale ozve ještě někdo, a trochu srozumitelněji.. Nejsem odborník, jinak bych se snad ani neptal. Jirka.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 26 lis 2008 13:32

Všechny odpovědi na Tvé otázky jsou v uvedeném příspěvku zodpovězeny, pokud si to pozorně přečteš.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 26 lis 2008 14:09

Chceš to srozumitelně?
Nehas co tě nepálí... :lol:
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

JiVon
nováček
Stav:

Příspěvekod JiVon » 26 lis 2008 23:26

Díky, pánové..... Pochopil jsem, že jsem "lama", namám se ptát na blbosti, kterým všichni ostatní rozumí, a mám to nechat tak, jak to jde.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 27 lis 2008 00:35

JiVon:

Nic si z toho nedělej – taky jsem (v odpovědích i v odkaze) hledal informaci o tom, jak změnit velikost prostoru MFT, ale žádnou jsem nenašel.

V knize o HW jsem patřičnou informaci dohledal:
Fragmentaci MFT se dá předejít rezervováním většího prostoru disku pro MFT. Je k tomu nutný zásah do registrů…
  • Přejdeme do HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrenControlSet \ Control \ FileSystem
  • Zde přidáme novou hodnotu REG_DWORD pojmenovanou NtfsMftZoneReservation (při práci s registry je vždy doporučeno dodržovat velikost písmen).
  • Hodnotu nastavíme na 1 (je implicitní) pro malé množství souborů na disku, na 2 nebo 3 pro střední množství či na 4 pro velké množství. Pro 3 a 4 se rezervuje větší prostor pro MFT.
  • Pak je nutné restartovat Windows XP.
Zablokováním většího diskového prostoru pro MFT se logicky projeví ve zmenšení prostoru pro soubory… výrazně sníží pravděpodobnost fragmentace MFT…
Aplikujeme-li tento postup na již fragmentovanou MFT, zamezíme dalšímu nárůstu počtu fragmentů… počet fragmentů však nesnížíme.

Máš-li MFT fragmentovanou a nemáš-li žádný nástroj pro její defragmentaci, vřele doporučuji Paragon Partition Manager. Nevím ovšem, jestli to bude umět jako shareware (licence je, jak píšou, od 757 Kč; já mám nějakou zadarmo-verzi, která vyšla kdysivá v Computeru, Chipu nebo PCWorldu jako akce výrobce).

Jen jsem z toho návodu nepochopil, zda aplikace výše uvedeného postupu funguje pro systémový disk, či pro disky všechny (a pokud pro všechny, tak nevím, jak ošetřit nastavení pro každý disk jinak).

JiVon
nováček
Stav:

Příspěvekod JiVon » 27 lis 2008 10:23

Díky, udělal jsi mi radost už tím, že jsi mi potvrdil moji dlouholetou zkušenost, že i na stránkách, kde se lidé logicky (protože NEVĚDÍ), ptají těch, kteří VĚDÍ, jsou takoví, jako Ty a pak Ti druzí..
Tvoje rada byla nejen dostačující, pochopitelná, ale i "přívětivá". Tedy taková, která mi nebere iluze, ani chuť se dále něco dozvědět o problematice, která mě zajímá..
Návod jsem si uložil na dobu, kdy jej, případně, budu opravdu potřebovat. Ale hlavně na dobu, kdy budu mít patřičné zkušenosti, abych nenadělal víc škody než užitku. Vím totiž dobře, co o PC v současné době vím, a to je na zásahy tohoto typu opravdu málo. Navíc, nejsou zatím ani nutné. Jen mi to pánové El Diablo a Pic mohli napsat poněkud "normálněji". Pochopil bych to i bez té ironie.
Doporučovaný prográmek (Paragon Partition Manager) jsem si prostudoval včetně recenzí a uváděných zkušeností
z použití a je mi jasné, že to pro mne není. Ještě nejspíš na několik let. Navíc tam většinou píší, že v DEMO verzi toho moc neudělá. Tedy - mimo škody, pokud s ním začnou pracovat počítačoví "pouze nadšenci" (jako já), nikoliv zkušení odborníci.
Díky za pomoc i lidský způsob její realizace. Jirka z Hradce.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 27 lis 2008 11:17

MFT je věc o kterou se uživatel nemusí, dokud funguje, starat. Celkem jasně to vyplývá z odkazu který sem sem postnul jako první a který si se zřejmě neobtěžoval ani prostudovat... Případně pokud si ho prostudoval ale nepochopil, nemá pro tebe význam se rýpat v registrech.... :evil:

JiVon
nováček
Stav:

Příspěvekod JiVon » 27 lis 2008 15:08

:idea: OK,OK...., už jsem pochopil, že jsem to tenkrát nepochopil.. Až Tobě bude 65 jako je mě, taky už, možná, budeš něco chápat obtížněji.
Ale díky. Snad jsi to jen mohl takhle napsat hned. Seš natolik odborník v problematice, že jsi mohl poznat, jak tomu asi "rozumím", když se tak blbě ptám, a odpovědět mi ne citací pro odborníky, ale jako začátečníkovi. Nebo ne..??
Mimochodem, umíš třeba řídit stíhačku..???? Já jich řídil několik typů, a po donu 32let..... Ale, neznám problematiku MFT. Co se dá dělat, snad to doženu.
Jirka :huh:

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 27 lis 2008 15:43

65 mě sice není ale stěží by si mohl být mým otcem... Otázka byla natolik sofistikovaně položená, že se mi první odpověď zdála adekvátní...
BTW nelítal sem s žádným letadlem natož s Fokkerem Dr.I :lol:

JiVon
nováček
Stav:

Příspěvekod JiVon » 27 lis 2008 23:21

No comment... Snad jen maličkost. Asi se jednalo o Foker Dr1, nikoliv Fokker, což bylo toto:

DR1.JPG

A ani na tom však nelítali blbci... Naopak, každej současnej pilot na světě by si na tom zalítal rád.
Tím já končím, El Diablo, snad to bude číst i někdo jiný....!

Zpět na “Problémy s hardwarem”