Příspěvekod tycho. » 21 bře 2009 13:05
Zdravím,
to d1amond a x:
1.S připojením nové DVD vypalovačky na kabel primárního IDE mám problém, HDD je v počítači dole pod FDD a DVD vypalovačku musím mít nahoře (nedosáhne mi tam ten kábel, musel bych vymontovat HDD ze šachty a někam to provizorně vyplést ze změti káblů výš (tz. celé to zkusit při otevřeném počítači(mám z toho strach).
2.Řešení tykající se upgradu ovladaču se mi zdálo lepší, našel jsem na stránkách GIGABYTU 4 ovladače - jeden se týkal asi zvukové karty motherboard_driver_realtek..., druhý asi spojení s grafickou kartou motherboard_driver_chipset_sis_agp..., třetí něco se sítí motherboard_driver_lan_sis... a konečně poslední motherboard_driver_ide_sis.., o které jsem si myslel, že to to pravé. Rozbalil jsem tento soubor a je tam plno věcí (vždy jsem si myslel že driver jsou jeden nebo 2 soubory), nainstaloval a ve správci zařízení v řadíčích IDE ATA/ATAPI se mi objevil (nebo spíš přepsal nějaký starý ovladač, co tam byl předtím) SiS 5513 UDMA Controller, ovšem ve složkách primární a sekundární IDE se nedělo nic je tam stále starý ovladač jsou to ATAPI.sys 5.2600.2180. - takže žádný pokrok, kromě toho se mi počítač "obohatil" o novou utilitku IDEUtils, které mi třeba, říka co mám připojeno na primárním (sekundárním) ide jako master nebo slave, a jaký je režim přenosu a nic se tam nedá měnit - prostě ještě neco horšího než je ve spráci zařízení pod řadiče IDE ATA/ATAPI.
Co asi udělám:
1. jak píše x možná nestačí upgrade ovladačů, ale musím provést upgrade biosu (na strách gigabyte jich bylo asi 9 F1-F9, takže za prvé nevím, který a za druhé je to bezpečné? - nemůže se nic stát?
2. Pořád koketuju s myšlenkou, že problém je třeba v káblu, který je stavěný na rychlosti, které používá režim přenosu UDMA2 (stará CD vypalovačka je na tomto káblu a je v pohodě), ale není schopný přenášet v režimu UDMA4, proto se ptám jestli se to nedá nějak přepnout na to nižší UDMA2, i když vím, že bych nevyužil maximální možnosti nové vypalovačky. Znovu opakuju v PIO režimu, funguje vypalovačka bez problémů, čtení a zápis bez chyb - třeba jsem vypaloval 12x a v pohodě , jediná nevýhoda je zatížení procesoru.
3 V pondělí koupím nový IDE 80 kabel
4. třeba zkusím ten zaklínaný jumper CS (Auto) Cable Select
tycho