Zdravím,
mám HDD Seagate, koupil jsem jej poměrně nedávno jako náhražku svého staršího disku. Nedávno se mi začaly hroutit winXP způsobem, že některé systémové soubory (např. ddraw.dll) nemohl systém sám z disku přečíst. Pokoušel jsem se o chkdsk, ale systém mi oznámil, že musí kvůi oprávnění spustit chkdsk po rebootu. Od té chvíle jsem se již do systému nedostal. Při každém bootování se počítač s "modrou smrtí" okamžitě restartoval. Stejně to probíhalo i v nouzovém režimu.
Disk jsem tedy naformátoval (mám jej rozdělený na dva oddíly), nabootoval pomocí Hirens Boot CD a za pomoci SeaTools a Long Generic testu chyby odstranil.
Natáhnul jsem na první oddíl znovu systém WinXP, ale při práci se soubory na disku (hlavně kopírování) se systém sám bez výzvy okamžitě restartuje. Připadá mi to, jakoby se restartoval, když najede na špatný sektor, přitom dignostiky se tváří, že je vše v pořádku. Zkoušel jsem vytahoval i paměti RAM, ale tam jsem si téměř jist, že problém není.
Přitom všechny možné diagnostiky mi už problémy s HDD neukazují. S.M.A.R.T. je v pořádku. Short i long generic testy disku proběhnou - pass.
Nikdy jsem se s tímto problémem nesetkal a tak bych potřeboval poradit, jestli je třeba ještě jiný způsob, jak najít a odstranit chyby na disku. Co se HW stránky disků jsem středně znalý a možná existuje ještě nějaký způsob jak disku pomoci.
Moméntálně jsem z Hirens Boot CD pustil šílěně zdlouhavou diagnostiku HDD Regenerator, ale zatím to vypadá, že ani on žádný problém nenajde.
Prosím o pomoc zřejmě s HDD Vyřešeno
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Prosím o pomoc zřejmě s HDD
Použij utilitu od výrobce, Seatools.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Lezu sem jen občas a ještě méně radím když nic jiného alespoň tě postrčím na začátek TOP15/30.
Ačkoliv si si sám měnil pevný disk závada nemusí být v novém disku.
1. Když už si měl otevřenou skříń je zbavena prachu a PC se tudíž nemá šanci přehřívat?
2. Výkon zdroje PC i po úpravách které si vykonal je dostatečný?
3. Po výměně disku jsi praventivně prošel veškeré konektody v PC a ujistil se že jsi žádný nepovytáhl?
4. Překontroloval si usazení desek ve slotech zejména ram paměť?
5. otestuj Ram
6. Nepípá náhodou ten tvůj milášek při startu?
Víc mě zatím nenapadlo snad něco zabere.
1. Když už si měl otevřenou skříń je zbavena prachu a PC se tudíž nemá šanci přehřívat?
2. Výkon zdroje PC i po úpravách které si vykonal je dostatečný?
3. Po výměně disku jsi praventivně prošel veškeré konektody v PC a ujistil se že jsi žádný nepovytáhl?
4. Překontroloval si usazení desek ve slotech zejména ram paměť?
5. otestuj Ram
6. Nepípá náhodou ten tvůj milášek při startu?
Víc mě zatím nenapadlo snad něco zabere.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.
1. PC se nepřehřívá
2. Disk je starý asi 3 měsíce a žádné další periferie přidány nebo vyměněny nebyly ... navíc zdroj mám dostatečně dimenzovaný
3. Káblíky jsou OK
4. Paměti jsou OK
5. Otestováno
6. Nepípá
K výše zmíněnému přispěvku ... Jak jsem již psal... Seatools diagnostika proběhla
Nové poznatky:
Na jiném PC funguje disk bez sebemenších problémů. Problém se vyskytl po reinstalaci systemu XP. Mám desku ASUS P5PL2. V nouzovém režimu disk nemá s daty taky žádný problém. Je možné, že by se jednalo o nějaké špatné drivery pro řadiče disků na desce?
Pokud ano, prosím přiložte někdo link, kde je stáhnout. CD jsem někde potratil.
Díky
1. PC se nepřehřívá
2. Disk je starý asi 3 měsíce a žádné další periferie přidány nebo vyměněny nebyly ... navíc zdroj mám dostatečně dimenzovaný
3. Káblíky jsou OK
4. Paměti jsou OK
5. Otestováno
6. Nepípá
K výše zmíněnému přispěvku ... Jak jsem již psal... Seatools diagnostika proběhla
Nové poznatky:
Na jiném PC funguje disk bez sebemenších problémů. Problém se vyskytl po reinstalaci systemu XP. Mám desku ASUS P5PL2. V nouzovém režimu disk nemá s daty taky žádný problém. Je možné, že by se jednalo o nějaké špatné drivery pro řadiče disků na desce?
Pokud ano, prosím přiložte někdo link, kde je stáhnout. CD jsem někde potratil.
Díky
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Kruci ty Seatools sem přehlídnul. Prověř RAM memtestem z Ultimate Boot CD
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Test pamětí je taky v pořádku. Domnívám se, že jde asi nějaký problém se základní deskou, nebo HDD. Je na Hirens Boot CD nejaka diagnostika co se týče řadičů disků a základních desek jako takových?
Další poznatky.
Teď jsem se pokusil znovu naformatovat disk a natahnout XP. Pokusil jsem se nekolikrat nainstalovat drivery graficke karty a v průběhu instalace se to pokaždé zresetovalo na stejném místě v průběhu instalace. Zkusil jsem tedy drivery nainstalovat v nouzovém režimu a instalace proběhla bez problémů.
Systém windows XP zřejmě jinak přistupuje k práci s disky v normálním a nouzovém režimu. To by mohl být klíč, jak závadu najít.
Už dříve jsem si myslel, že by to mohlo být způsobeno špatnými ovladači k chipsetu desky, ale ty jsem nainstaloval jako první hned po instalaci XPcek a problém se neodstranil.
Teď jsem se pokusil znovu naformatovat disk a natahnout XP. Pokusil jsem se nekolikrat nainstalovat drivery graficke karty a v průběhu instalace se to pokaždé zresetovalo na stejném místě v průběhu instalace. Zkusil jsem tedy drivery nainstalovat v nouzovém režimu a instalace proběhla bez problémů.
Systém windows XP zřejmě jinak přistupuje k práci s disky v normálním a nouzovém režimu. To by mohl být klíč, jak závadu najít.
Už dříve jsem si myslel, že by to mohlo být způsobeno špatnými ovladači k chipsetu desky, ale ty jsem nainstaloval jako první hned po instalaci XPcek a problém se neodstranil.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Nepřehřívá se ti chipset?
Jak to poznám? Existuje na to nějaká diagnostika?
Spíš sem myslel, jestli třeba nouzový režim systému windows nepoužívá nějaké "zjednodušené" (pomalejší) ovladače k řadičům. Napadlo mě DMA, ale jsem v HW poměrně laik, takže mě oprav jestli plácám. :)
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
V Nouzovém režimu používá Windows vlastní VGA ovladač, proto také malé rozlišení.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Mohl by přistupovat v PIO ale to není řešení. Tím chipsetem sem měl na mysli Southbridge najdeš ho poblíž konektorů SATA na MB, normálně na něj při provozu sáhni, když na něm neudržíš prst, je to špatné. (Dej pozor na statickou elektřinu, dotkni se nejdřív kostry case)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5
- 20500
-
od Tay
Zobrazit poslední příspěvek
10 úno 2025 12:09