Druhý HDD na starším PC

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Bulis
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Druhý HDD na starším PC

Příspěvekod Bulis » 08 zář 2009 19:34

Zdravím,
Mám doma starý, ale celkem dobrý počítač IBM. Dochází mi místo na harddisku a tak sem se rozhodl tam dát další harddisk.
Na základní desce počítače jsou 3 IDE sloty, jeden tuším 36 pinů pro disketovku, další dva 40 pinů. Zapojení je následující: K IDE1 je připojeno pro mě netypickým IDE kabelem, jen s jednou koncovkou, původní HDD. K IDE2 jsou připojeny 2 CD mechaniky a k IDE3 logicky disketovka. Řekl sem si, že jednoduše vyměním netypický IDE kabel s jednou koncovkou za obyčejný s dvěma koncovkami, nastavím jumpery pro master a slave a hurá budu mít 2 harddisky. Bohužel je realita jiná, v okamžiku, kdy vyměním netypický IDE kabel za klasický, počítač mi při startu napíše chybu, ve které píše něco o špatném bootování (bez ohledu na to, jestli připojím 2. HDD). Nevíte někdo, jak tento problém odstranit? Napadají mě 2 možnosti - BIOS nebo využít disketovku. S disketovkou - neexistuje nějaká přechodku IDE 36 na IDE 40? S BIOSem nedá se to tam někde povolit?
Díky za každou pomoc. Předem říkám, že rady s nastavením MASTER a SLAVE jsou zbytečné...

Reklama
Polux
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Druhý HDD na starším PC

Příspěvekod Polux » 08 zář 2009 19:39

Zkus zapojit jeden disk = jeden slot a mechaniky nech na jednom

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 08 zář 2009 19:42

Na disketovku harddisk nepověsíš.
Nedáváš tam tu kšandu obráceně?
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 08 zář 2009 20:07

Musíš najet do BIOSu, detekovat HDD a uložit.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

cc.cb
nováček
Stav:

Příspěvekod cc.cb » 08 zář 2009 21:03

Problém může být někde jinde. Záleaží na tom jestli Tvůj bord a Bios podporuje větší HDD. Nepíšeš jak je starý Tvůj bord. Pokud je doopravdy už starý, budeš muset najít nejposlednější BIOS aještě nemáš vyhráno. Ať dáš jakkoli velkeý disk, načte se ti pouze velikost, který BIOS podporuje.Sám mám zkušenost, že na opravdu starých bordech kde byl HDD 6G víc jak 40G HDD nedostaneš.

Ještě jedna myšlenka. Pokud si netrofáš na BIOS a bord není tak starý, kup si futrál a připoj disk na USB. Nejlépe pokud už bord má USB2.

A ještě jeden problém. IBM, Compaq, Dell bývají většinou pouze stanice, vyřazené ze státní správy, pošty, velkých firem, které dodával Autokont a další...... Mají zakázkový BIOS chráněný heslem i zakázkový bord. Náběh je kryt animací a k typu bordu na netu většinou moc neseženeš. Defolt BIOSU moc nepomáhá, neboť bývá na tu konfiguraci, která je ve stanici použita. Změnu neakceptuje nebo černá tma a pískot. Možná tady najdeš někoho z dodavatelských firem, kdo Ti poradí. Sám jsem to řešil sběrným dvorem.

// Jestliže chceš něco doplnit a ještě nikdo neodpovídal, není vhodné zakládat další příspěvek
// Od toho tu máme kouzelné tlačítko UPRAVIT ;-) (pak snad jen můžeš dopsat slovo Doplňuji nebo tak nějak).
// Příspěvky jsem ti sloučil do jednoho.
// Myloš

Bulis
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Bulis » 09 zář 2009 07:46

Myloš píše:Na disketovku harddisk nepověsíš.
Nedáváš tam tu kšandu obráceně?
To je škoda, v tuhle možnost sem doufal. Dát to tam obráceně snad ani nejde ne?

El Diablo píše:Musíš najet do BIOSu, detekovat HDD a uložit.
To není ten problém, když ten nový HDD připojím místo jedné z mechanik, tak bez problémů funguje, bohužel mechaniky bych chtěl zachovat obě.

cc.cb píše:… jestli Tvůj bord a Bios podporuje větší HDD…
Jak sem říkal před tím, s verzí BIOS není problém, HDD bez problémů vezme, mně jde hlavně o to, proč nemůžů do IDE1 připojit klasický IDE kabel se třemi koncovkami (na začátku, na konci a uprostřed), ale jenom se dvěma (na začátku a na konci). To je ten problém, já ten nový HDD prostě nemám kam zasunout.

cc.cb píše:… Pokud si netrofáš na BIOS a bord není tak starý, kup si futrál a připoj disk na USB…
Já jsem neřekl, že si na BIOS netroufám, já jenom nevím, co si na něm mám troufnout... S tím futrálem to není špatnej nápad. Ale když už bych chtěl vrážet peníze do futrálu, tak si rovnou koupím větší HDD a problém je vyřešen. Já bych chtěl prostě ještě využít starej HDD, co se mi válí ve skříni a zbytečně neutrácet.

cc.cb píše:… IBM, Compaq, Dell … Mají zakázkový BIOS chráněný heslem i zakázkový bord. Náběh je kryt animací a k typu bordu na netu většinou moc neseženeš… Sám jsem to řešil sběrným dvorem.
Tak tohle je naprosto přesná diagnóza. Jenom jsem nechtěl slyšet tu posl. větu. Na sběrný dvůr jeho škoda. On není ani tak starý výkonově, spíš technologicky. (IDE místo SATA atd.)

// Napsat 5 příspěvků hned pod sebe, tak to je optavdu síla – z citací jsem ti vyházel balast
// (není nutné citovat úplně všechno, často dokonce stačí jen uvést jméno toho, na koho cituješ)
// a příspěvky jsem ti sloučil do jednoho.
// Myloš

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 10 zář 2009 21:35

Máš ty HDD opravdu dobře "najumprované"? Některé disky mají více poloh než jen Master/Slave někdy je tam i volba Single a to potom nepřijme další disk.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Bulis
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Bulis » 10 lis 2009 13:32

Jak sem říkal, s tím problém opravdu není...

alenka_v_říši_divů
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod alenka_v_říši_divů » 10 lis 2009 13:40

Mně se z těch IDE motá hlava,tak mě oprav kdyžtak :)
A nemůžeš ho píchnout na místo cd-mechaniky?

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 10 lis 2009 18:23

TAk dej vždy na jednu kšandu HDD + CDROM, BTW co je to za desku?

Bulis
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Bulis » 14 lis 2009 12:13

No samozřejmě, že můžu, ale tím pádem tu CD-romku nebudu moct používat.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 14 lis 2009 17:43

Co je to za blbost, proč by si ji nemohl používat?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Windows 11 nevidí druhý monitor
    od Ghoust23 » 13 dub 2025 14:01 » v Problémy s hardwarem
    6
    2926
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    15 dub 2025 08:18

Zpět na “Problémy s hardwarem”