Úspěšně jsem utišil ventilátor na procesoru i ve zdroji a vyřešil i vytápění HDD grafickou kartou. Po vyřešení všech těchto problémů se objevil "efekt posledního vagónu" *) Když celý počítač celkově ztichnul, uslyšel jsem cosi, co bych nazval "zpěv" grafické karty. Tento zvuk se ozývá a moduluje podle zatížení grafické karty. Je to vada grafické karty, je to normální a nebo je problém v jiné části počítače? Kdesi jsem se dočetl, že by to mohl dělat zdroj. Mám cca 3 roky starýho Fortrona Epsilon blue 700W. Na 4x12V větvích má tuším 22A. Grafiku GF 460GTX, C2D na 2,4GHz, 5x HDD + 2x DVD-R. Grafika při maximálním zatížené bere asi 13,5A. Dle mého názoru by to zdroj měl bez potíží zvládat. Kde by mohl být problém? Špatně zalepená cívka/tlumivka? Je to na reklamaci (grafiku mám tak měsíc) a nebo je to jen kosmetická vada?
Podrobně rozepsanou konfiguraci PC mám v profilu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
OT/ *)
Stará dáma chce nastoupit do vlaku do posledního vagónu.
"Tam si nesedejte", radí jí průvodčí, "tam to nejvíce hází", radí jí průvodčí
"Tak proč jej neodpojíte?", odvětí na to dáma.
Tolik k efektu posledního vagónu
Grafická karta "zpívá"
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Grafická karta "zpívá"
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Grafická karta "zpívá"
Záleží na hlasitosti zpívání. Při proudech, které GK bere už může zpívat i zdroj - např. filtrační tlumivka, ale i prakticky jakákoliv součástka, kterou ten proud teče. Na úvod bych zkusil zkontrolovat chladič v GK, jestli se zpěv nemění při tom, když ho přitlačíš k čip setu, může to dělat i filtrační tlumivka ve zdroji. S reklamací bych to viděl dost černě, to by GK musela zpívat hodně nahlas - a na to to podle tvého popisu nevypadá.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 4196
-
od Kminek
Zobrazit poslední příspěvek
03 bře 2025 07:11