Dobrý den,
před nedávnem jsem zjistil, že v mém NB zřejmě odešla ramka, jelikož na kartě "vlastnosti systému" se vypíše jen 248MB RAM - což se mi v poměru k procesoru 1.5GHz zdá poměrně málo.
Často se objevovala hláška "Hodnota virtuální paměti je příliš malá." A tak jsem jí ručně zvýšil v nastavení na 512MB RAM, čímž jsem porušil doporučené nastavení o 1,5 násobek skutečné RAM - nevím, jestli to bude nějak vadit, nebo jestli bude vůbec k něčemu dobré, ale pokud by tato cesta měla vést ke zrychlení NB, resp. měla zamezit jeho postupnému zpomalování až k zamrznutí, byl bych ochoten tuto hodnotu dále zvětšit - na HDD mám dost volného místa, které v podstatě nepotřebuji...
Taky jsem uvažoval o nějaké další optimalizaci systému, která by ulehčila nároku na RAM. Asi budu muset vyměnit operační systém, jelikož používám WIN XP a taky odinstalovat nějaké programy - nevím přesně co a jak :)
Uvítám jakékoliv konstruktivní připomínky a rady, kromě svěření NB odbornému servisu - je už poměrně staršího vydání a nemyslím si, že by se to nějak zvlášť vyplatilo :)
Odešla mi jedna RAMka. Jak vhodně nastavit systém?*
-
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
Odešla mi jedna RAMka. Jak vhodně nastavit systém?*
Naposledy upravil(a) Myloš dne 12 bře 2011 12:31, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Oprava nic moc nadpisu „RAM - virtuální paměť - HDD“
Důvod: Oprava nic moc nadpisu „RAM - virtuální paměť - HDD“
Re: Odešla mi jedna RAMka. Jak vhodně nastavit systém?*
248 MB je i pro XP docela málo, takže bych v prvé řadě uvažoval o dokoupení paměťového modulu 512 nebo 1024 MB.
Čistě softwarové řešení? Virtuální paměť klidně nastav na víc; jestli máš na disku opravdu dost místa, možná ji můžeš nechat spravovat systémem (velikost určí systém).
V každém případě ale vyházej všechny rezidenty, všechno, co se spouští hned při startu a není to potřeba. Mám na mysli jak programy (v registrech RUN v HKLM a HKCU), tak služby. Pokud si nejsi jistý, jestli tu či onu položku můžeš deaktivovat, smazat či zakázat, použij k tomuto účelu msconfig – tam přehledně uvidíš, co jsi zakázal, a můžeš to zase v případě potřeby vrátit zpět.
Potom vyčistit systém registry např. CCleanerem, jakož i defragmentovat.
Přesto počítej s tím, že se ti XP s tak malou ramkou rychlostí nepřetrhnou (proto nechápu větu „Asi budu muset vyměnit operační systém, jelikož používám WIN XP“ – co tam chceš dát za méně náročný systém? Dvoulitry? Pětadevadesátky? Neblázni.). Ale i když nebude systém nejsvižnější, neznepokojoval bych se pomalým startem nebo velkou odezvou pří více spuštěných programech.
Leda bych ještě pouvažoval, pokud bude některý program opravdu hodně pppooommmmaaaalllýýý, jestli existuje nějaká nenáročnější alternativa.
Čistě softwarové řešení? Virtuální paměť klidně nastav na víc; jestli máš na disku opravdu dost místa, možná ji můžeš nechat spravovat systémem (velikost určí systém).
V každém případě ale vyházej všechny rezidenty, všechno, co se spouští hned při startu a není to potřeba. Mám na mysli jak programy (v registrech RUN v HKLM a HKCU), tak služby. Pokud si nejsi jistý, jestli tu či onu položku můžeš deaktivovat, smazat či zakázat, použij k tomuto účelu msconfig – tam přehledně uvidíš, co jsi zakázal, a můžeš to zase v případě potřeby vrátit zpět.
Potom vyčistit systém registry např. CCleanerem, jakož i defragmentovat.
Přesto počítej s tím, že se ti XP s tak malou ramkou rychlostí nepřetrhnou (proto nechápu větu „Asi budu muset vyměnit operační systém, jelikož používám WIN XP“ – co tam chceš dát za méně náročný systém? Dvoulitry? Pětadevadesátky? Neblázni.). Ale i když nebude systém nejsvižnější, neznepokojoval bych se pomalým startem nebo velkou odezvou pří více spuštěných programech.
Leda bych ještě pouvažoval, pokud bude některý program opravdu hodně pppooommmmaaaalllýýý, jestli existuje nějaká nenáročnější alternativa.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
Opět dobrý den, takže
- Nastavil jsem virtuální paměť, aby jí spravoval sám systém.
- Vyházel jsem ty rezidenty, kromě nějakých věcí z adresáře system32 (do toho jsem raději nevrtal) a programu AVG.
- CCleanerem jsem vše vyčistil. Defragmentovat snad není třeba, jelikož je NB čerstvě po zformátování.
Co se týče toho systému, tak jsem uvažoval o osmadevadesátkách :) Osobně jsem začínal na příkazovém řádku 286tky a první okna byly WIN 3.11, takže určitý pokles komfortu bych nejspíše zvládnul :)
Jde o to, že NB s manželkou využíváme převážně na brouzdání internetem, psaní textů, občas nějaká ta hudba - takže žádné přílišné nároky :)
Pamatuju si kdesi ze základní školy, kdy objem RAM taky nebyl bůh ví jak převratný, na nějaké spekulace ohledně množství ikon na ploše a jejich ovlivnění ryhlosti PC, stejně tak na nastaveném pozadí - nevím, nakolik je případné ovlivnění rychlosti těmito faktory relevantní, ani jestli je to vůbec pravda, ale určitě bych si na ploše vystačil jen s nejnutnějšími zástupci, takže kdyby jste měl někdo k tomuto více...
Anebo samozřejmě i jiné rady :)
Jelikož se jedná o starší NB, určitě nechci investovat do nové RAM a servisu, obzvláště při cenách dnešních nových PC, ale na druhou stranu je mi líto jej prostě vyhodit a nevyužít jeho potenciál na maximum :)
- Nastavil jsem virtuální paměť, aby jí spravoval sám systém.
- Vyházel jsem ty rezidenty, kromě nějakých věcí z adresáře system32 (do toho jsem raději nevrtal) a programu AVG.
- CCleanerem jsem vše vyčistil. Defragmentovat snad není třeba, jelikož je NB čerstvě po zformátování.
Co se týče toho systému, tak jsem uvažoval o osmadevadesátkách :) Osobně jsem začínal na příkazovém řádku 286tky a první okna byly WIN 3.11, takže určitý pokles komfortu bych nejspíše zvládnul :)
Jde o to, že NB s manželkou využíváme převážně na brouzdání internetem, psaní textů, občas nějaká ta hudba - takže žádné přílišné nároky :)
Pamatuju si kdesi ze základní školy, kdy objem RAM taky nebyl bůh ví jak převratný, na nějaké spekulace ohledně množství ikon na ploše a jejich ovlivnění ryhlosti PC, stejně tak na nastaveném pozadí - nevím, nakolik je případné ovlivnění rychlosti těmito faktory relevantní, ani jestli je to vůbec pravda, ale určitě bych si na ploše vystačil jen s nejnutnějšími zástupci, takže kdyby jste měl někdo k tomuto více...
Anebo samozřejmě i jiné rady :)
Jelikož se jedná o starší NB, určitě nechci investovat do nové RAM a servisu, obzvláště při cenách dnešních nových PC, ale na druhou stranu je mi líto jej prostě vyhodit a nevyužít jeho potenciál na maximum :)
Můžeš kdyžtak vypsat, co z těch rezidentů a služeb zůstalo?
Jinak – pokud jde o defragmentaci, spusť si analýzu, jestli je potřeba defragmentovat – ono i na čerstvě nainstalovaném systému, pokud následně instaluješ a stahuješ záplaty… je to někdy potřeba.
Taky jsem začínal na 286 (bráchově, sám jsem si pak koupil až 386; na command.com taktéž vzpomínám, jakož i na své první Windows – také 3.11; ale také jsem v té době zkoušel Linux…).
Pokud jde o starší systém, jistěže W98 by byly s takovou pamětí výrazně svižnější než XP; problém bych ale hledal v bezpečnosti a v kompatibilitě se současnými programy – nevím, jestli některý současný prohlížeč vůbec jde pod takovým systémem nainstalovat. To, že ti možná nevadí starší prohlížeč (pominu-li tu bezpečnost) ale neznamená, že si na něm zobrazíš současné weby – kodéři už začínají ignorovat i 6. verzi Exploreru (a na 98 sedmičku nebo osmičku nenainstaluješ). Když už starší systém, pak bych osobně volil dvoulitry s SP4, ty se od ixpéček tak moc neodlišují a jsou nenáročnější (jen dloooouho bootujou).
Jestli ti ale nevadí nová instalace, stálo by za to si připravit instalačku ixpéček ořezanou o vše zatěžující a postradatelné (programem nLite).
Jinak – pokud jde o defragmentaci, spusť si analýzu, jestli je potřeba defragmentovat – ono i na čerstvě nainstalovaném systému, pokud následně instaluješ a stahuješ záplaty… je to někdy potřeba.
Taky jsem začínal na 286 (bráchově, sám jsem si pak koupil až 386; na command.com taktéž vzpomínám, jakož i na své první Windows – také 3.11; ale také jsem v té době zkoušel Linux…).
Pokud jde o starší systém, jistěže W98 by byly s takovou pamětí výrazně svižnější než XP; problém bych ale hledal v bezpečnosti a v kompatibilitě se současnými programy – nevím, jestli některý současný prohlížeč vůbec jde pod takovým systémem nainstalovat. To, že ti možná nevadí starší prohlížeč (pominu-li tu bezpečnost) ale neznamená, že si na něm zobrazíš současné weby – kodéři už začínají ignorovat i 6. verzi Exploreru (a na 98 sedmičku nebo osmičku nenainstaluješ). Když už starší systém, pak bych osobně volil dvoulitry s SP4, ty se od ixpéček tak moc neodlišují a jsou nenáročnější (jen dloooouho bootujou).
Jestli ti ale nevadí nová instalace, stálo by za to si připravit instalačku ixpéček ořezanou o vše zatěžující a postradatelné (programem nLite).
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- liborek
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
Jak píše Myloš.Nedávno jsem zkoušel u známého připojit net na 98.Opravdu to nestojí za to.Hromada věcí se neotevře,bezpečnostní programy většinou prakticky nejdou vůbec nainstalovat.Musel jsem velice dlouho hledat nějaký kompatibilní náhrady.Nakonec si to nechal,ale nechtěl bych být v jeho kůži.Určitě to není žádná radost surfovat a počítám,že zanedlouho se mu to stejně celý zaviruje.
Intel Core i7-6700,MB Gigabyte GA-B150-HD3,MSI-GeForce GTX 1070 Gaming X 8G,2 x8GB DD4 2133MHz,Win 10 64bit.
Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.
Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.
Krom toho 98 budou mít problémy s USB zařízeními, pokud k nim nebudeš mít ovladače (a třeba shánět ovladače pro současné flashky…). Když už tuhle DOSovou řadu, tak už radši Milenia (ač jsem je nikdy neměl rád). To ale samozřejmě neřeší problém bezpečnosti a sw. kompatibility. Opravdu bych zůstal u ixpéček, nebo bych tam dal dvoulitry (s SP4!).
- Mýliti se je Myloš.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Nějak se mi nezdá, že by odešla RAM paměť, pokud jsi ji nevyjmul z notebooku, který nyní normálně běhá. Spíše ji ubírá grafická karta. Chyby v paměti se projevují pádem systému, nebo jeho zamrznutím a o tom nic nepíšeš.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 2317
-
od p3v4x
Zobrazit poslední příspěvek
05 lis 2024 22:54
-
-
Herní PC do 18 000 Kč – WoW, PoE2?, běžná práce, stará sestava nejspíš odešla
od MoA285 » 25 kvě 2025 21:47 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 5
- 1527
-
od windroid2
26 kvě 2025 08:51
-
-
-
Jak nastavit síťový disk z WIn11 na NAS Příloha(y)
od Speed_dead » 01 črc 2024 21:59 » v Windows 11, 10, 8... - 20
- 6723
-
od petr22
07 črc 2024 09:58
-
-
-
Nejde nastavit rozlisenie na novej OLED TV Příloha(y)
od mandes » 08 úno 2025 18:35 » v Problémy s hardwarem - 10
- 4120
-
od meda2016
09 úno 2025 10:26
-
-
-
jaK nastavit zvuk na ROG STRIX X870-F GAMING WIFI Příloha(y)
od Mapa111 » 12 bře 2025 13:45 » v Problémy s hardwarem - 4
- 11640
-
od Mapa111
17 bře 2025 12:12
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”