Dobrý den,
otázka v nadpisu možná zní docela laicky, ale problém je takový: mám již trochu starší motherboard (viz podpis) a výrobce ASUS již nedělá podporu pro windows novější než Vista. A v tom je právě kámen úrazu - jelikož jsem si nedávno nainstaloval win7, nevím kde sehnat adekvátní ovladače k základovce. Použil jsem poslední možný ze stránek ASUSu pro Visty 64bit - instaloval jsem je se zpětnou kompatibilitou, jinak to totiž protestovalo s instalací. Vím ale že to není moc košer řešení a do budoucna by to mohlo dělat potíže. Zkoušel jsem i ňáký programy (typu UpdateMyDrivers, Driver Genius, Driver Detective), který automaticky najdou chybějící či zastaralé drivery a pomocí jejich vodítka si našel nějakej chipset ze stránek Intelu, kterej sem vybral dle označení chipsetu desky 955x a typu mého OP. Nyní nainstalováno ale nejsem si jistej jestli jsem použil správnej postup a nevím jak si ověřit kompatibilu danýho driveru. Otázka: je možné že Asus na svých stránkách se jen přestal zajímat o novější vydání chipsetu a tudíž ten inteláckej je ok? ...a jak to zjistit? Momentálně ve správci zařízení na mě křičí jedna kolonka z otazníkem: "další zařízení > Řadič velkokapacitního paměťového zařízení" - nevíte jak zjistit co to přesně je a odkud stáhnout na to driver a nainstalovat? (při automatickým vyhledávání to samosebou nic nenašlo).
...a teď na záver úplně laický dotaz: OS jsem sice přeinstalovával nespočetněkrát avšak vždy jsem měl instalační CD, kde byly všechny instalačky v jednom balíku. Teď když mám vše instalovat zvlášť tak se přiznám že tápu co mám vše nainstalovat a co se vše vůbec instaluje za ovladače k novýmu systému (???). Určitě bych měl mít teď nainstalovaný - nějakej funkční ovladač realtek ke zvuku, aktuální ovladač ke grafice (NVidia), pak ňejakej ten čipset (viz výše, ale moc tomu nevěřím), pak nějakej síťovej ovladač od společnosti Marvell (tady jsem hledal dle OS ne podle Motherboardu - špatně?) a dále bych měl ještě nainstalovat něco?
předem díky za veškerý tipy.
ovladače - jak sehnat správné? Vyřešeno
ovladače - jak sehnat správné?
NTBK : LENOVO IdeaPad Y510p, CPU : Intel Core i7 4702MQ Haswell, RAM : 16GB, VGA : 2x NVIDIA GeForce GT 755M 2GB SLI, HDD : SSD 256GB Transcend + HDD 2TB WD Black, monitor : 15.6" LED 1920x1080 antireflexní, OS : Windows 10 64-bit
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: ovladače - jak sehnat správné?
A tady jsi to zkoušel?
http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=cs-cz
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us
Ovladače na vistu normálně fungují-režim kompability jen když nejde nainstalovat.
http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=cs-cz
http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us
Ovladače na vistu normálně fungují-režim kompability jen když nejde nainstalovat.
jojo, z NVidie mám ty nejnovější, problém pak je u toho ASUSu tady: http://www.asus.cz/Motherboards/Intel_S ... /#download
...tam jsem si nainstaloval AUDIO a Chipset (pozdeji preinstalovano tím ze stránek Intelu), dále mi pak ale nešli ovladače LAN (ty sem našel na stránkách Marvellu) ale RAID, SATA a ani ATK (což ani nevím co je) nemám vůbec. Nešlo to nainstalovat ani v režimu kompatibility... Na Bios sem nešahal a z těch utilities jsem nic nestahoval. napadá tě co dál, kde sehnat ty další? a chybí ještě něco jinýho?
...tam jsem si nainstaloval AUDIO a Chipset (pozdeji preinstalovano tím ze stránek Intelu), dále mi pak ale nešli ovladače LAN (ty sem našel na stránkách Marvellu) ale RAID, SATA a ani ATK (což ani nevím co je) nemám vůbec. Nešlo to nainstalovat ani v režimu kompatibility... Na Bios sem nešahal a z těch utilities jsem nic nestahoval. napadá tě co dál, kde sehnat ty další? a chybí ještě něco jinýho?
NTBK : LENOVO IdeaPad Y510p, CPU : Intel Core i7 4702MQ Haswell, RAM : 16GB, VGA : 2x NVIDIA GeForce GT 755M 2GB SLI, HDD : SSD 256GB Transcend + HDD 2TB WD Black, monitor : 15.6" LED 1920x1080 antireflexní, OS : Windows 10 64-bit
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Vždyť je máš všechny na těch stránkách asusu.Nemáš náhodou premium?
nene premium nemám - některý výše zmíněný (ATK, RAID, SATA) mi ale nainstalovat nešly ani v režimu kompatibility, proto jsem se ptal, kde je sehnat (jinde).
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
A kde jinde,když to je výrobce?Máš nějak nefunkční systém?A to co schází-velkokapacitního paměťového zařízení-zavzpomínej co jsi měl připojeno-externí disk atd.
Re: ovladače - jak sehnat správné? Vyřešeno
ty mě právě nešly, jak jsem výše psal, ani v režimu kompatibility, protože poslední vydaná verze byla pro starší OS. A jak jsem zvuk našel na Marvellu, chipset na Intelu, grafiku na stránkách NVidie, tak sem myslel že i ATK, RAID a SATA půjde sehnat taky jinde než jen na ASUSu. Nicméně nějakým zázrakem se mi to po opětovném zkoušení a přemlouvání nakonec podařilo nainstalovat, takže problem solved :)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14
- 3563
-
od antikpp
Zobrazit poslední příspěvek
06 dub 2025 23:19
-
-
Windows Update automaticky přepisuje ovladače grafiky. Příloha(y)
od kellne » 19 led 2025 17:02 » v Windows 11, 10, 8... - 9
- 4770
-
od kecalek
Zobrazit poslední příspěvek
22 led 2025 11:01
-
-
- 2
- 3025
-
od petr22