Zdravím,
mám asi dva měsíce staré Lenovo ThinkPad Edge e520. Během posledního týdne se mi parkrát (cca 3-4x) stalo, že jsem nb zapnul, rozběhl se normálně větrák, kontrolky svítily, ale obrazovka zůstala černá (úplně, tj. nenaskočil žádný obraz). Po tvrdém vypnutí a následném zapnutí se ale normálně sputil a běžel v pořádku, kupodivu při startu nenaběhl ani žádný diagnostický nástroj Windows, který by signalizoval špatné ukončení systému. Naposled včera večer jsem notebook zapnul pár minut po tom, co jsem ho předtím po několikahodinovém provozu vypnul a stalo se to opět. Nicméně na další pokus zase naskočil. Notebook jsem pak znova zapínal až dnes. Problémy ovšem vygradovaly v tom smyslu, že nb se sice opět rozběhl bez obrazu (obrazovka jen problikla v řádech milisekund), jenže tentokrát problém nezmizel ani na druhý pokus, ani na třetí ani na pátý. Asi po třetím/čtvrtém pokusu začal silně hučet větrák (jel asi naplno, nevím, takto hlasitý jsem ho snd ještě neslyšel), obraz pořád žádný. Pak už nesvítila ani kontrolka zapnutí (jen hučel vetrák). Zkoušel jsem ho spustit bez baterie pouze se zapojeným zdrojem - nic. Nerozběhl se ani po zpětném zandání baterie (baterie přitom musela být nabitá - pokud ji něco zázračně přes noc nevybilo). Poté, co jsem sundal zadní kryt a zkusil vyndat a zase zandat operační paměť, nešel notebook po smontování k mému zděšení zapnout už vůbec. Po připojení napájecího kabelu jsem si vzápětí všiml, že nesvítí ani kontrolka napájení/nabíjení. NB totálně vytuhnul. Začínám mít podezření, že by to mohlo být deskou - nemáte někdo podobnou zkušenost? Ještě mě napadlo, jestli by to nemohlo být zdrojem? Dřív než to odnesu do servisu musím nějak pořešit, jak z toho dostat data, která potřebuju k práci a vesměs je nemám zálohovaná. Je vůbec možné připojit 2,5" disk z notebooku ke starému SATA I (150MB/s) na desktopu?
Za případnou pomoc či radu dík.
Notebook nejde zapnout & nesvítí kontrolka napájení
Re: Notebook nejde zapnout & nesvítí kontrolka napájení
Připojit jde. zapojíš 2 kabely datový a napájecí. Zkoušel jsi tam nechat jen jednu nebo druhou pamět? Jinak to asi vypadá na desku či grafiku.
--- Doplnění předchozího příspěvku (19 Led 2012 16:05) ---
Jinak já jsem reklamoval notebook s vadnou deskou a disk jsem si vyndal než jsem to posílal :-) Oni to zvládnou i bez disku:-)
--- Doplnění předchozího příspěvku (19 Led 2012 16:05) ---
Jinak já jsem reklamoval notebook s vadnou deskou a disk jsem si vyndal než jsem to posílal :-) Oni to zvládnou i bez disku:-)
Dík, to s tím diskem jsem chtěl slyšet :) Tedy, že je možné to v takovém případě poslat i bez něj.
Paměť je tam jen jedna, ale vyndání a opětovné zandání nepomohlo. Prostě úplně vytuhnul. Moc tomu nerozumím, ale nemohl by to být i zdroj? To že při zapnutí šel jen větrák a nic víc (obraz jen problikl) by mohlo nasvědčovat tomu, že to zdroj "neutáhl" a tak se spustil jen větrák. Protože je mi divný, že nesvítí ani ta kontrolka, že je notebook (baterie) zapojen do el. sítě. Ta by měla svítit i při poškození MB, ne?
Paměť je tam jen jedna, ale vyndání a opětovné zandání nepomohlo. Prostě úplně vytuhnul. Moc tomu nerozumím, ale nemohl by to být i zdroj? To že při zapnutí šel jen větrák a nic víc (obraz jen problikl) by mohlo nasvědčovat tomu, že to zdroj "neutáhl" a tak se spustil jen větrák. Protože je mi divný, že nesvítí ani ta kontrolka, že je notebook (baterie) zapojen do el. sítě. Ta by měla svítit i při poškození MB, ne?
Jestli máš ext. monitor zkoušel jsi notebook k němu připojit? Než se to stalo nebyl notebook vystaven nějakému extrémnímu zatížení, pak restart a byl KO?
Notebook jsem měl připojen k externímu monitoru pořád a nešlo to ani s ním. Extremnímu zatížení nebyl za ty dva měsíce vystaven ani jednou. Poprvý se to stalo, když byl notebook předtím zapnutý cca 40 minut (pak jsem ho vypl, po 2-3 hodinách znova zapnul a už se nenastartoval jak měl). Už jsem ho hodil bez disku do ofiko servisu, možná už koncem týdne bude opravený, tak uvidíme, co s ním doopravdy bylo (asi ta deska). Pak to sem napíšu :)
Tak chyba byla skutečně v základní desce. V servisu vyměnili asi během 4 dní. Potvrdili mi, že desky odcházejí u Lenova poměrně často (asi nejčastější porucha). Od opravy neuběhl ani měsíc a na notebooku mi dneska přestal fungovat touchpad, následně (po restartu) i klávesnice. Ta teda funguje, ale pouze v BIOSu, jak se načtou Windows, tak nefunkční touchpad vyřazuje z provozu i klávesnici. Takže huráá do servisu... Lenovo už nikdy více. Na Asusu za stejnou cenu jsem během roku a půl neměl jedinou závadu. Pro Lenovo je evidentně problém vyrobit levný notebook, který by více fungoval než nefungoval.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Ikona napájení v oznamovací oblasti nejde zapnout Příloha(y)
od Minapark » 17 pro 2024 20:48 » v Windows 11, 10, 8... - 6
- 4082
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
09 led 2025 21:48
-
-
-
Po výpadku napájení notebook nechce nabootovat do Win Příloha(y)
od Grander » 09 led 2025 16:55 » v Problémy s hardwarem - 7
- 3288
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
14 led 2025 22:40
-
-
- 10
- 4586
-
od Dolpi