Nefunkční klávesnice - Asus eee Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

phoebe
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Nefunkční klávesnice - Asus eee

Příspěvekod phoebe » 04 úno 2012 09:42

Ahoj, čistila jsem ntb Asus eee - klávesnici a při tom mi pravděpodobně dovnitř zateklo trochu vody (i když si toho nejsem vědoma), při následovném zapnutí přestaly fungovat některé klávesy a psal neustále "pppppppppppppppppppppppppppp...". A tak jsem ho rozebrala a jak už jsem dělala asi 3x u tohoto (u svého a dalších počítačů nesčetněkrát) ho vysála a vyčistila, když jsem připojovala zpět klávesnici, zjistila jsem, že tam je špatný kontakt (měla jsem počítač zapnutý a jenom pokud jsem kontakt přidržovala a trochu na něj tlačila, klávesnice reagovala správně, při normálním zapojení ne), neměla jsem čas to blíže zkoumat a proto jsem jako provizorní řešení navrhla, aby uživatelé používali externí usb klávesnici a překvapilo mě, že u té taky funguje jen 3/4 klávesnice, ale jedná se o jiná písmenka. Tak mě napadlo jestli by to nemohla být softwarová chyba. Odpoledne zkusím klávesnici třeba ve Slaxu a ještě jinou klávesnici. Myslíte, že to půjde vyřešit neprofesionálním zásahem doma? Notebook není asi 2 měsíce v záruce. Děkuji

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nefunkční klávesnice - Asus eee

Příspěvekod guest » 04 úno 2012 10:25

Vítej na PC-Help!

Softwarovou chybu vyloučíš tím slaxem, ale ta je málo pravděpodobná. Spíš bych tipnul na nějakou mechanickou. Znovu to rozdělej a opětovně sesaď do kupy. Nevím jak je tam ta klávesnice řešená, ale možná se něco uvolnilo, flex kabel?

Píšeš, že si to "vysála", to mne docela děsí, protože čistit počítače vysavačem je nepřípustné a počítač se tím dá zničit díky statické elektřině, ale to už je katastrofický scénář. :smile:

phoebe
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Příspěvekod phoebe » 04 úno 2012 11:26

Děkuji za přivítání. Ten Slax zkusím než se do toho pustím, bylo by to jednodušší. Je mi divné, že tam nefunguje ta externí klávesnice, v té chvíli jsem začala myslet na softwarovou chybu.
Aha... tak já jsem myslela, že je to běžná praxe s tím vysáváním? Mám takový pocit, že mi do doporučil pán, co nám sestavoval a opravoval stolní PC. Jak jinak se zbavit prachu z větráčku? Samozřejmě jsem velmi opatrná... zatím žádný problém, naopak byla zlepšení, co se týče teploty. Odpoledne se na to vrhnu a v nejhorším to půjde do servisu. Nevím, jestli to pomůže, ale našla jsem fotku, jak to spojení klávesnice a základní desky vypadá:

http://www.insidemylaptop.com/images/Asus-Eee-PC-1015PX/disassemble-asus-eee-pc-08.jpg

Nevěděla jsem, že se tomu říká flex kabel, ale podle obrázků, co jsem si našla tak to odpovídá - jde o to, že ho tam vložím, zaklapnu zápatky na stranách a nefunguje to správně, až když na ten spoj přitlačím, tak je to v pohodě, takže právě přemýšlím, že nějaké přídavné zajištění (ještě nevím čím, ale asi vyhraje izolačka, aby to držela v tom úhlu, který potřebuju) by to vyřešilo, i když je to humpolácké řešení a moc se mi do něj nechce. Pořád doufám, že je tam třeba nějaké smítko nebo tak... čím se to může čistit? Lihem?

guest

Příspěvekod guest » 04 úno 2012 11:56

Ano, ten kabel mám na mysli, ono se tomu říká různě, ale flex je to, jelikož je pružný. V tom by mohl být problém, může být na jedné straně uvolněný. Nevím jak je to tam řešeno, ale bývá tak taková klapka, anebo lépe skřipec kterým se ten kabel uvolní, nasadí správně a zase zajistí.

Mne tam spíš mate že nejde externí klávesnice, to by mohla být jak sw tak hw chyba.

S tím vysavačem se to stále opakuje a buhužel to radí i "odborníci" - nakopat takového odborníka... :evil:
Na hubici vysavače se vytváří statická elektřina /známe třeba ze syntetických svetrů/, která dokáže spolehlivě odpálit některé obvody. Nestává se to často, ale stává se to. Druhá věc je, že vysavačem lze snadno vysát nějaké jumpery /propojky/ a laik si s tím už neporadí.

Pro čištění je dobré používat pokud možno nekovové tyčinky, např. školní štetec a tím to vyšťourat a stlačený vzduch /inertní plyn/ http://www.czc.cz/media-tech-air-duster ... 16/produkt

Na čištění kontaktů je dobrý líh, ale ne lékárenský. Ten kvůli opilcům obsahuje %% benzínu a ten leptá některé hmoty.

Konec školení. :lol:

P.S. Takový konektor by tam mohl být. Na obrázku je vidět odjištěný a zajištěný kabel.
Přílohy
konektor.JPG
konektor.JPG (8.56 KiB) Zobrazeno 2522 x

adi
nováček
Stav:

Příspěvekod adi » 15 črc 2012 12:54

Ahoj Phoebe.
Podařil se ti nějak vyřešit problém s nefunkční klávesnicí? Klávesnice mi dělá něco podobného. Např. když zmáčknu j tak se mi začne psát fffffffffffffffffffff. Nebo dám šipku směrem dolů tak se v prohlížeči mění režim obrazovky "F11". Dále mi nefunguje Shift+číslice 5 (nejde napsat číslice 5), ale ř to píše bez problému a s jinými klávesami Shift funguje. Dále po oddělání klávesnice a zmáčknutí saši pod klávesnicí se začnou např. wordu psát různé písmena. Předpokládám, že do bude nějaká hardwarová chyba. :x

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Nefunkční klávesnice - Asus eee  Vyřešeno

Příspěvekod mmmartin » 15 črc 2012 13:16

Založ si prosím vlastní téma, třeba i s odkazem na toto.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • RGB klávesnice
    od Xox.87 » 07 pro 2024 15:25 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2014
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    09 pro 2024 14:17
  • tichá klávesnice
    od Johny1988 » 11 čer 2025 22:19 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2923
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    12 čer 2025 08:55
  • tichá klávesnice
    od salex36980 » 09 črc 2024 17:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1893
    od Zakk Zobrazit poslední příspěvek
    09 črc 2024 19:29
  • Start bez klávesnice
    od zik9 » 06 čer 2025 14:12 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    1748
    od zik9 Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2025 12:38
  • Výběr klávesnice
    od HelFix » 03 pro 2024 10:54 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    8
    2315
    od HelFix Zobrazit poslední příspěvek
    06 pro 2024 10:23

Zpět na “Problémy s hardwarem”