Kamarádovi se stalo to stejné. Večer vypnul a ráno nezapnul ... oba dva SATA disky neexistují.
Vzal jsem je k sobě na stáhnutí dat. U 'starého Déčka' vše bez problémů - disk jsem připojil na druhý kanál a data jsem stáhnul. U 'starého Céčka' najednou po startu hláška, že není z čeho nastartovat. Po jeho odpojení bohužel stejná hláška i u mého původního disku. Jeho disky (oba WD 160 GB byly zapojeny namísto mého Déčka WD500). Na obou PC byly XP3.
V mém BIOSu se dá SATA jen povolit v IDE nebo RAID módu, jinak nic. Před přepojováním jsem nic neměnil.
Nějaký nápad? Mám dodat nějaký popis?
dik
Přečti si pravidla tohoto fóra a také se jimi příště řiď. Dotaz vložen samostatně pod upraveným názvem! Pic
Zmizely oba disky
Re: Zmizely oba disky
Při odpojení disku resetujte BIOS (vyjměte baterii na 15 minut nebo přes jamper) i znovu připojte původní disk. Přečtěte si o viru Trojan.Bioskit.1 .
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Prosím už ne.
BIOS virus neexistuje a nebude existovat. Pokusil se o to sice Mebromi, nějak se mu ale nevedlo. Co deska, to jedinečná implementace BIOSu. Dokonce i Windows musí mít HAL, aby před operačním systémem skryl rozličné HW platformy, na kterých systém běží.
Ta doba teprve přijde s UEFI, jelikož na rozdíl od BIOSu tady existuje nějaký standard, který se dodržuje. Programátoři rootkitů a virů se tedy mají čeho držet a budou vědět, že co funguje na jednom počítači, bude pravděpodobně fungovat i na ostatních. (narozdíl od BIOSů) A i UEFI není samotný firmware, ale pouze unifikovaná nadstavba firmwaru. Firmware bude mít stále každý typ MB jiný.
Navíc vyjmutí baterie na 15 min (proč tak dlouhá doba, když je CMOS vymazána max. za pár sekund) vymaže pouze malilinkatou CMOS (nesnáším ten název, ale je to bohužel zažito), tedy volatilní paměť, která je schopna pamatovat si pouze pár hodnot. Rozhodně do ní nenacpeš zákeřný kód. Pokud by takový virus existoval, zapsal by se do FLASH (či EEPROM) paměti, kde je BIOS uložen. Vytažení baterie by tedy nepomohlo, jelikož se jedná o trvalou (nevolatilní) paměť.
Ten virus (nebo spíše rootkit) by se sice údajně měl pokoušet o modifikaci BIOSu, ale pouze pokud narazí na tu správnou verzi.
Což je velmi malá pravděpodobnost. Jinak pracuje jako obyčejný MBR rootkit.
To PaJ:
Zkontroluj si v nastavení BIOSu spouštěcí prioritu u pevných disků. Při čachry s disky se někdy přenastaví.
--- Doplnění předchozího příspěvku (14 Pro 2012 23:28) ---
A po přečtení tohoto článku začínám pochybovat, jestli vůbec Mebromi existuje.
BIOS virus neexistuje a nebude existovat. Pokusil se o to sice Mebromi, nějak se mu ale nevedlo. Co deska, to jedinečná implementace BIOSu. Dokonce i Windows musí mít HAL, aby před operačním systémem skryl rozličné HW platformy, na kterých systém běží.
Ta doba teprve přijde s UEFI, jelikož na rozdíl od BIOSu tady existuje nějaký standard, který se dodržuje. Programátoři rootkitů a virů se tedy mají čeho držet a budou vědět, že co funguje na jednom počítači, bude pravděpodobně fungovat i na ostatních. (narozdíl od BIOSů) A i UEFI není samotný firmware, ale pouze unifikovaná nadstavba firmwaru. Firmware bude mít stále každý typ MB jiný.
Navíc vyjmutí baterie na 15 min (proč tak dlouhá doba, když je CMOS vymazána max. za pár sekund) vymaže pouze malilinkatou CMOS (nesnáším ten název, ale je to bohužel zažito), tedy volatilní paměť, která je schopna pamatovat si pouze pár hodnot. Rozhodně do ní nenacpeš zákeřný kód. Pokud by takový virus existoval, zapsal by se do FLASH (či EEPROM) paměti, kde je BIOS uložen. Vytažení baterie by tedy nepomohlo, jelikož se jedná o trvalou (nevolatilní) paměť.
Ten virus (nebo spíše rootkit) by se sice údajně měl pokoušet o modifikaci BIOSu, ale pouze pokud narazí na tu správnou verzi.
Což je velmi malá pravděpodobnost. Jinak pracuje jako obyčejný MBR rootkit.
To PaJ:
Zkontroluj si v nastavení BIOSu spouštěcí prioritu u pevných disků. Při čachry s disky se někdy přenastaví.
--- Doplnění předchozího příspěvku (14 Pro 2012 23:28) ---
A po přečtení tohoto článku začínám pochybovat, jestli vůbec Mebromi existuje.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
Je zřejmé, že čistění CMOSu nesouvisí s odstraněním viru. Kromě toho mohou dvě sekundy nebude stačit. O trojanu Trojan.Bioskit.1 můžete přečíst zde.
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Četl jsem a chápu jak by to mělo pracovat, nicméně jsem neviděl žádný zdroják. Pouze zmínka o tom, že se to objevilo v Číně a disassemblovaný bios.sys, který čte BIOS, zkoumá jestli je to AWARD a pomocí SMI portu se snaží o flash (stejně jako každý flešovací program od výrobce základní desky)
Nikde jsem ale neviděl binárku toho BIOSu, který má údajně nahrávat. I když vezmu v potaz, že tady máme ACPI, nějak si to nedovedu představit v praxi.
Taky jsem se s počítačem s napadeným BIOSem nikdy nesetkal (ani nikdo známý). Až to uvidím a bude to úspěšně napadat alespoň 10% počítačů, budu to považovat za virus a změním názor.
To co jsem četl byla jen teorie.
Před nedávnem se taky MS nechal slyšet, že za většinou pádů Windows po updatech může MBR rootkit (je lepší svést nedostatky na někoho jiného
)
Nikde jsem ale neviděl binárku toho BIOSu, který má údajně nahrávat. I když vezmu v potaz, že tady máme ACPI, nějak si to nedovedu představit v praxi.
Taky jsem se s počítačem s napadeným BIOSem nikdy nesetkal (ani nikdo známý). Až to uvidím a bude to úspěšně napadat alespoň 10% počítačů, budu to považovat za virus a změním názor.
To co jsem četl byla jen teorie.
Před nedávnem se taky MS nechal slyšet, že za většinou pádů Windows po updatech může MBR rootkit (je lepší svést nedostatky na někoho jiného

-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Ve složce stažené soubory zmizely fotky a videa- jak je zachránit?
od Ondras66 » 03 kvě 2025 19:28 » v Windows 11, 10, 8... - 3
- 4466
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
05 kvě 2025 14:38
-
-
- 13
- 3487
-
od petr22