Měl bych dotaz ohledně problematiky provozování 3TB disku na USB=>SATA řadiči. Ten mám "Scythe KAMA Connect USB2.0 - S-ATA/2 & IDE Adapter-Kit" Když disk do něj připojím, detekuje se jako jen 750 GB. Disk jsem ale rozjel bez problému v mém PC po aktualizaci ovladačů nVidia chipset. Jen bych chtěl vědět, jestli existuje nějaký jiný externí řadič USB=>SATA, který by uměl s takto velkými disky pracovat. Nebo jestli toto nelze řešit nějakými jinými ovladači? Mám Windows Vista 64 a 32 bit. Z disku nechci bootovat, mám jej pouze na data. Děkuji.
//podívej se prosím do Pravidel, jak nemá vypadat název tématu. Zjistíš, že varianta Problém s ... je jedna z těch špatných
//přejmenováno
//mmmartin
Disk 3 TB v USB-SATA řadiči se zobrazuje jako 750 GB*
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Problém s velkokapacitním diskem v USB-SATA řadiči
Musíš odstranit všechny oddíly a rozdělit disk ve stylu GPT. Tabulka rozdělení disku při stylu dělení MBR (jak ho budeš mít teď zřejmě rozdělený) má velmi omezenou adresaci sektorů.
Dokáže adresovat sektory na max. 2TB discích s velikostí sektoru 512Byte. V partition table MBRstylu se k uložení čísla sektoru, na kterém začíná oddíl, používá 32 bitová proměnná.
Ta může mít maximální hodnotu 4294967295 (může tedy adresovat tolik + 1 sektorů) * 512byte (velikost sektoru) = 2TB
Není to tedy záležitost nějakého řadiče, disku či podpory OS, ale v tom, že používáš zastaralou technologii při správě disku.
Dokáže adresovat sektory na max. 2TB discích s velikostí sektoru 512Byte. V partition table MBRstylu se k uložení čísla sektoru, na kterém začíná oddíl, používá 32 bitová proměnná.
Ta může mít maximální hodnotu 4294967295 (může tedy adresovat tolik + 1 sektorů) * 512byte (velikost sektoru) = 2TB
Není to tedy záležitost nějakého řadiče, disku či podpory OS, ale v tom, že používáš zastaralou technologii při správě disku.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
Re: Disk 3 TB v USB-SATA řadiči se zobrazuje jako 750 GB*
Jak se tak dívám, tak omezítko v nadpisu "problém s..." tu nectí více lidí... Já se za to tedy omlouvám, ale když jsem se tu registroval už nevím kdy to bylo natož si pamatovat všechna omezítka :-)
--- Doplnění předchozího příspěvku (16 Pro 2012 19:12) ---
Jinak děkuji za radu "MiliNess ". Po zformátování disku v nvidia chipsetPC a znovupřipojení na výše uvedený externí řadič USB=>SATA disk funguje korektně jak zamlada. Věc byla asi opravdu v tom správném vytvoření oddílu disku + naformátování. Věc vyřešena.
--- Doplnění předchozího příspěvku (16 Pro 2012 19:12) ---
Jinak děkuji za radu "MiliNess ". Po zformátování disku v nvidia chipsetPC a znovupřipojení na výše uvedený externí řadič USB=>SATA disk funguje korektně jak zamlada. Věc byla asi opravdu v tom správném vytvoření oddílu disku + naformátování. Věc vyřešena.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 3257
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
10 dub 2025 19:50