No, taky přispěju:
Abys mohl pochopit, proč se vlastně HDD začal dělit, je třeba nahlédnout do historie. První HDD mívaly i 20MB, což byl více 10-ti násobek diskety a i tak bylo vše v pořádku. S příchodem disků s kapacitou 200MB došlo k tomu, že max. počet sektorů byl natolik omezen, že se neúměrně zvětšovala velikost sektorů (klidně i 16kB, ba dokonce 32kB). Musíme si uvědomit, že tohle byla často větší velikost, než velikost dokumentu (T602). Tedy pokud jsme měli dejme tomu 50 dokumentů o velikosti 20kB, pak zabraly 20 sektorů o velikosti 32kB a zbytek místa byl nevyužit. Praktické řešení bylo tedy rozdělení disku a vytvoření několika oddílů tak, aby velikost sektoru nepřesáhla např 4 (8) kB.
Po příchodu Win95 se změnilo povinné odkládání položek na C:. Nicméně rozdělování disků pořád přetrvávalo, byť word dokument už měl desítky kB. Problém s omezeným počtem sektorů vyřešil systém Win98SE s FAT32. Tím vzikají první BFU, kteří znají jenom jeden disk (také první "odborníci", kteří při první chybě formátují HDD). Počítače pronikají do domácností, přes pevné linky se připojují k internetu. Nerozdělený disk začíná vítězit, ale profesionálové zůstávají věrni rozdělování disku. Poprvé se objevuje systémový oddíl a datový oddíl. S příchodem XP dala ještě jednou historie profesionálům za pravdu, když některé viry uměly napadnout pouze disk C:. To vyvolalo novou renesanci rozdělování disku. Samozřejmě že autorům virů netrvalo dlouho a tuto chybu virů rychle odstranili.
Ve vztahu k dnešní době lze tedy (zatím) říci, že rozdělování disků nemá praktický smysl. Nicméně, profesionalita a všeobecné povědomí uživatelů PC stoupá a většina z nich uvítá možnost rozdělení disku na systémový a datový oddíl. Zjednodušuje to zálohu dat, možnost formátu disku před novou instalací systému bez ztráty dat a organizace dat na disku je jednodušší. Navíc já předpokládám, že budoucnost dá opět profesionálům za pravdu při nějakém dalším, zatím neznámém případu.
K čemu je dobré rozdělení HDD?
Re: K čemu je dobré rozdělení HDD?
Pořad mne unika smysl reinstalu W7.
Já nic takového dělat nehodlám. Jen jsem se ptal, zda je možné při reinstalaci w7 zformátovat jenom C a D nechat na pokoji toť vše.
i5 3210M, GT650M, 4Gb ram DDR3, HDD 500GB 7200ot
-
- Pohlaví:
Re: K čemu je dobré rozdělení HDD?
Tak to je ale jiná otázky než v původním dotazu a dokonce i nadpisu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Rozdělení sítě na podsítě, výpočet podsítí podle počtu hostů Příloha(y)
od zuzana3 » 27 pro 2024 08:09 » v Administrace sítě - 12
- 5074
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
27 pro 2024 12:29
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”