Zdravím pánové,
mám tento počítač, http://www.asus.com/Barebone_PCs/Pundit ... ifications, který donedávna bez problémů fungoval.
Jak jsem naťukl v názvu tématu, začala se v poslední době dít tato zvláštnost. Bios při POSTu někdy zvukovou kartu detekuje a někdy ne. Změnu lze pozorovat, že někdy proběhne hláška Checking NVRAM... a někdy Checking NVRAM...Update OK! V posledních pár dnech už ale ani to není směrodatné.
Abych to vzal od začátku, když se problém objevil, jen občas se nedetekce přihodila, vyřešil to restart, avšak s postupem doby se to horšilo až jsem se dostal do fáze kdy naopak je problém nastartovat s detekcí karty.
Nejsem odborník, ale dobral jsem se k tomu, že je nejpsíše někde problém právě s NVRAM. Tomuto problému jsem věnoval již několik večerů a k ničemu kloudnému se nedobral, na internetu nikde jsem se s ani podobným problémem nesetkal, a tak než přístí týden odvezu počítač do servisu obracím se zde na vás, zda-li by byl někdo schopný poradit.
Předem děkuji za odpovědi.
Zv. karta biosem detekována jen občas
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Zv. karta biosem detekována jen občas
V první řadě zkus vyměnit lithiový článek na základní desce (CR 2032).
Jinak v NVRAM se nachází BIOS. Při každém POSTu se přepočítává kontrolní součet, takže tam problém nehledej.
Může to být nějaký studený spoj na cestě mezi chipsetem a čipem s audio kodekem.
Jinak v NVRAM se nachází BIOS. Při každém POSTu se přepočítává kontrolní součet, takže tam problém nehledej.
Může to být nějaký studený spoj na cestě mezi chipsetem a čipem s audio kodekem.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
Tak baterii bych taky vyloučil, momentálně ji mám odebranou, BIOS se uvedl do továrního nastavení, ale problém přetrvává.
Baterii vyměnit za novou zkusím. Ze zkušenosti tyto baterie obvykle selhávají až tak po cca 10 letech.
Mohl bych poprosit o bližší popis funkce BIOSU a té paměti?
Baterii vyměnit za novou zkusím. Ze zkušenosti tyto baterie obvykle selhávají až tak po cca 10 letech.
Obavam se ze tohle nema cenu vozit do servisu - je to 7 let stare, nahradni dily se do toho nevyrabi a zadne standardni dily do toho dat nejdou. Navic ten servis bude nejspis drazsi, nez je dnesni cena toho pocitace. Servis nejspis konstatuje, ze je vadna zakladni deska a ze se neda sehnat.
Jeste bych pro jistotu prekontroloval kondenzatory na zakladni desce, jestli nejsou nafoukle.
Jeste bych pro jistotu prekontroloval kondenzatory na zakladni desce, jestli nejsou nafoukle.
Když shledáš kondenzátory v pořádku, nic jiného nezjistíš a nechceš se s tím PC rozloučit, vřele doporučuji se tím dále nezabývat a pořídit si PCI zvukovku (pokud se Ti vejde do skříně) nebo USB zvukovku a pokračuješ dál. PCI zvukovku seženeš i zadarmo (na SD - sběrném dvoře) nebo skoro zadarmo (od nějakého "ajťáka", kterému se jich několik válí v šuplíku).
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Co konkrétně bys chtěl vědět?
Mám známého ajťáka, ten mě neodbyde. Počítám s tím, že nakonec nezbyde než zvukovku v biosu vypnout a dát do pci druhou a oželet i přední výstup a vstup na mikrofon :-/.
Kondenzátory, ty nafouklé nejsou, obecně počítač funguje normálně, jen mě napadá, co mě zarazilo v porovnání s jinými pc, když jsem si tento dovezl domů, jelikož je velice tichý, je z něj slyšet slabení sykání, které koresponduje s prací počítače (ať už je to práce s diskem či zobrazování na monitoru), snažil jsem se určit původ zvuku, ale nic konkrétního nenašel, usoudil jsem, že by to mohly být právě kondenzátory ( po pravé straně procesoru jich je osm, čtyři větší, čtyři menší, zde jsou dobře vidět http://www.au-ja.de/bilder/2005/asuspunditR-tn15.jpg, fotka je použita z tohoto velice pěkného článku http://www.au-ja.de/review-asuspundit-ati-print.phtml) a jelikož to na nic nemá vliv, pozornost jsem tomu už nevěnoval.
Ad bios a paměť: spíše jen ze zvědavosti, než k užitku, co přesně bios při postu dělá, co a kde přesně je vlastně nvram a s jakým druhem dat se v při tom pracuje a jak.
Každopádně bych rád toto téma uzavřel s nějakým konkrétním závěrem, aby to snad někdy někomu v budoucnu pomohlo a ušetřilo čas a nervy.
Kondenzátory, ty nafouklé nejsou, obecně počítač funguje normálně, jen mě napadá, co mě zarazilo v porovnání s jinými pc, když jsem si tento dovezl domů, jelikož je velice tichý, je z něj slyšet slabení sykání, které koresponduje s prací počítače (ať už je to práce s diskem či zobrazování na monitoru), snažil jsem se určit původ zvuku, ale nic konkrétního nenašel, usoudil jsem, že by to mohly být právě kondenzátory ( po pravé straně procesoru jich je osm, čtyři větší, čtyři menší, zde jsou dobře vidět http://www.au-ja.de/bilder/2005/asuspunditR-tn15.jpg, fotka je použita z tohoto velice pěkného článku http://www.au-ja.de/review-asuspundit-ati-print.phtml) a jelikož to na nic nemá vliv, pozornost jsem tomu už nevěnoval.
Ad bios a paměť: spíše jen ze zvědavosti, než k užitku, co přesně bios při postu dělá, co a kde přesně je vlastně nvram a s jakým druhem dat se v při tom pracuje a jak.
Každopádně bych rád toto téma uzavřel s nějakým konkrétním závěrem, aby to snad někdy někomu v budoucnu pomohlo a ušetřilo čas a nervy.
I PCI zvukovky mívají druhý výstup, na který lze připojit původní kablíky k předním konektorům!
To sykání s kondíky určitě nesouvisí, spíše ten zvuk vydává HDD.
To sykání s kondíky určitě nesouvisí, spíše ten zvuk vydává HDD.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Teď si vlastně uvědomuju jak se historie opakuje, u mého minulého starého pc jsem měl podobný problém. PC bylo postaveno na této desce http://www.svethardware.cz/recenze-msi- ... kt600/8216, kterou jsem koupil zánovní za zlomkovou cenu s tím že z nějakého důvodu nefungují zvukovka a síťovka (stejně jako v tomto případě, součásti south bridge), deska byla jinak plně funkční a jak jsem psal, nejsem odborník tak jsem to neřešil, v každém případě do počítače přišly zvukovka a síťovka nové do pci.
Ale to jen tak na okraj mimo téma, právě z tohoto pc bych použil starou SB Live!, ovšem otázka zda-li se vejde, prostor v asusu pro karty je spíše symbolický, na ty výstupy se podívám, měla by je mít.
K tomu sykání, netvrdím, že to nutně musí být ty kondenzátory, ale tipoval bych to na některou součástku na desce, pevný disk vylučuji rovnou, když jsem tento týden pc testoval abych zjistil příčinu problému se zvukovkou bootoval jsem různé systémy z různých disků, mj. i z SSD a USB flashdisku a pc sykalo stejně jako s diskem mechanickým.
Ale to jen tak na okraj mimo téma, právě z tohoto pc bych použil starou SB Live!, ovšem otázka zda-li se vejde, prostor v asusu pro karty je spíše symbolický, na ty výstupy se podívám, měla by je mít.
K tomu sykání, netvrdím, že to nutně musí být ty kondenzátory, ale tipoval bych to na některou součástku na desce, pevný disk vylučuji rovnou, když jsem tento týden pc testoval abych zjistil příčinu problému se zvukovkou bootoval jsem různé systémy z různých disků, mj. i z SSD a USB flashdisku a pc sykalo stejně jako s diskem mechanickým.
Usmazeny southbridge neni zadny neobvykly jev, kdyz je to nejhur chlazena a tepelne namahana cast desky.
Zacne to tim ze nefunguje nejaka cas a skonci to tim ze se pocitac nerozbehne vubec nebo prestane detekovat treba USB a disky.
Zacne to tim ze nefunguje nejaka cas a skonci to tim ze se pocitac nerozbehne vubec nebo prestane detekovat treba USB a disky.
2petr22: Ale no tak, nestraš tak moc. Pravdu sice máš, ale stejně to může ještě pár let chodit 

- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
V NVRAM (v PC dnes nejčastěji EEPROM nebo FLASH), je nahraný firmware BIOS. Část čipu kde je BIOS uložen, tvoří malá volatilní paměť napájená z lithiového článku na desce (nesprávně se jí říká CMOS), kde jsou uloženy hodnoty nastavení BIOSu.
Po inicializaci a otestování hardwaru (POST) se BIOS postará o první fázi zavádění operačního systému a pak už ho není téměř třeba. Jeho funkce přebírá OS (bavíme se o moderních OS)
Po inicializaci a otestování hardwaru (POST) se BIOS postará o první fázi zavádění operačního systému a pak už ho není téměř třeba. Jeho funkce přebírá OS (bavíme se o moderních OS)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek