Nejde MB, 2 špatné kondenzátory - příčina???

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

FilipCZ
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Nejde MB, 2 špatné kondenzátory - příčina???

Příspěvekod FilipCZ » 14 črc 2013 12:24

Dobrý den,

Vlastním doma pár starých komponent ze kterých bych mohl složit PC, problémem je ale deska. Kolem patice procesoru jsou dva špatné kondenzátory, oba nafouklé, z toho jeden trochu vyteklý (viz obr. - není můj, ale jen tak pro představu :smile: ). (Ten kondenzátor je tedy vyteklý trochu míň, než na fotce, ale to je docela jedno).

Obrázek

Desku jsem testoval, ale po stisknutí zapínacího čudliku se jen trochu pohne/škubne ventilátor na CPU a nic se neděje. Zajímalo by mě tedy, zda jsou/můžou být příčinnou nefunkčnosti právě tyto kondenzátory a jestli stojí za to je zkusit vyměnit. Znám opravnu, kde by mi to možná za pár stovek spravili (doma na to vercajk nemám), ale potřebuju hlavně váš názor, jestli má vůbec cenu do tohohle investovat.

Díky za vaše názory

FilipCZ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EDIT1: Ještě dodám - nefunkčnost ostatních komponent VYLUČUJI.
...

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Nejde MB, 2 špatné kondenzátory - příčina???

Příspěvekod wattmetr » 14 črc 2013 12:27

Oprava je pro šikovného bastlíře poměrně jednoduchá - vyměnit všechny kondenzátory kolem CPU za nové odpovídajících parametrů - jsou vadné patrně všechny, i když ne opticky!
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

FilipCZ
nováček
Stav:

Příspěvekod FilipCZ » 14 črc 2013 12:35

Ještě bych se rád zeptal - dle čeho lze usoudit, že jsou špatné všechny?
...

guest

Příspěvekod guest » 14 črc 2013 12:38

Kondenzátory mají jistou životnost a když jsou některé poškozené, dá se usuzovat, že ty další také i když třeba ne tak výrazně. Vždycky je lepší vyměnit je všechny, aby byla jistota že je vše jak má být. Není to nijak drahé.

FilipCZ
nováček
Stav:

Příspěvekod FilipCZ » 14 črc 2013 13:00

Njn, zatím díky za rady. Ještě jsem ale někde na netu v podobným topicu četl, že pokud u těch špatnejch kondíků nastal zkrat, mohl se poškodit čipset. V podstatě nic o minulosti této MB nevím, tak se znovu ptám. Vyplatí se mi do opravy investovat?
...

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 14 črc 2013 13:05

Posoudíš to jedině měřením kapacity, já to tvrdím z vlastní zkušenosti - několik opravených desek, kondenzátory změřena a bez ohledu na jejich vzhled ve všech případech buď totální nebo velká ztráta kapacity. Se zkratem jsem se u těchto kondíků dosud nesetkal, příčina zkratu bývá jiná, než ztráta kapacity a vyskytuje se dle mé zkušenosti dosti výjimečně.
Pokud se pootočí větráky, je to náznak (pozor!, jen náznak!) toho, že by deska měla být zdravá.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 14 črc 2013 13:13

Ono nemusí jít zrovna o zkrat, ale už vadí ztráta kapacity, kdy se elektrolyt přestane¨chovat jako izolant a vede proud, který v dobrém stavu vést nesmí. V tom případě jsou zatěžovány další součástky, krom toho se elektrolyt průchodem proudu začne zahřívat a tím dochází k nafukování C až vytečení elektrolytu. A také napětí které má být za kondenzátory (nebo na) je jiné, než u dobrých kondenzátorů.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s DD příkazem, co dělám špatně? Příloha(y)
    od drobino » 13 pro 2024 19:21 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    7
    6017
    od drobino Zobrazit poslední příspěvek
    22 pro 2024 12:47
  • PS5 se odmítá připojit k 5GHz síti - hlásí špatné heslo
    od Renee » 19 srp 2024 09:13 » v Vše ostatní (inet)
    14
    7980
    od Renee Zobrazit poslední příspěvek
    19 srp 2024 14:01

Zpět na “Problémy s hardwarem”