Mám problém s chladičem Noctua nh-u12s. Mám základní desku Asus Maximus VI Hero a procesor Intel core i7 4770K. Když spustím PC a bootuje BIOS tak mi to hodí chybu s CPU chladičem (cosi že nízké otáčky). Na internetu jsem četl že mám ignorovat sledování otáček (ano, velká hloupost). Chladič mám zapojen klasicky do CPU_FAN na zákl. desce a je tam ještě zapojení pro CPU_OPT. Ve Windows v programu Asus ROG mi to neukazuje žádné otáčky na CPU FANu. (viz příloha). Že bych to blbě zapojil je vyloučeno, větrák se otáčí. Zdroj mám kvalitní Seasonic M12II-620W a větráky na skříni se točí v pohodě. V BIOSu mám nastaveno standartní nastavení CPU FANu. Kde by mohl být problém?
--- Doplnění předchozího příspěvku (30 Lis 2013 20:08) ---
http://2i.cz/94984963b0 - nastavil jsem Advance mode pro chladiče s 3pinovým konektorem. (předtím jsem měl nastavení auto, teď jsem dal advance a je to pořád stejný)
http://2i.cz/7b67b69c4f - v BIOSu se normálně točí
CPU chladič - pomalé otáčky
Re: CPU chladič - pomalé otáčky
není na to nějaký program na zvýšení otáček? nebose ti to netočí vůbec?
"Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se vůbec, budeš blbcem po celý život"
CPU: Intel Pentium 2030M @2.5GHz
GPU: AMD Radeon HD 8570M 2GB
RAM: 4GB 800MHz
NOTEBOOK Lenovo G500
CPU: Intel Pentium 2030M @2.5GHz
GPU: AMD Radeon HD 8570M 2GB
RAM: 4GB 800MHz
NOTEBOOK Lenovo G500
Zapojil jsem větrák do CPU_OPT nastavení auto mode (pro chladiče s 4pinem) V BIOSu kolem 600 otáček, na ploše při pohledu do bedny kolem 50 ot./s nahraju video. V dodávaném tune programu Asus mi opět otáčky FANu neukazuje.
--- Doplnění předchozího příspěvku (30 Lis 2013 20:50) ---
Tak nic ten program je hrozně debilní. Mám k nastavení 4 režimy: Silent, Standard, Turbo, Full speed. Při nastavení Silent se netočí nic kromě procesorového (255rpm). Režim standard se roztočily všechny všechny včetně CPU na 255rpm (i cpu). Režim Turbo se točí všechny kromě CPU na 500-600rpm (cpu 255rpm). Režim full speed všechny se točí kolem 1200-1300rpm tak co to jako je?! V BIOSu mám defaultně nastaveno varování při 600rpm otáček chladiče CPU a v BIOSu se točí na 500rpm. Jako, nechápu to.
--- Doplnění předchozího příspěvku (30 Lis 2013 20:50) ---
Tak nic ten program je hrozně debilní. Mám k nastavení 4 režimy: Silent, Standard, Turbo, Full speed. Při nastavení Silent se netočí nic kromě procesorového (255rpm). Režim standard se roztočily všechny všechny včetně CPU na 255rpm (i cpu). Režim Turbo se točí všechny kromě CPU na 500-600rpm (cpu 255rpm). Režim full speed všechny se točí kolem 1200-1300rpm tak co to jako je?! V BIOSu mám defaultně nastaveno varování při 600rpm otáček chladiče CPU a v BIOSu se točí na 500rpm. Jako, nechápu to.
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
ignorovat sledování otáček (ano, velká hloupost).
Vůbec to není hloupost. U chladičů s ventilátory s řízením otáček pomocí Pulse Width Modulation dochází k tomu, že se při nízkých teplotách CPU otáčí velmi pomalu
nebo dokonce stojí (především při startu PC). Pokud neignoruješ otáčky, budeš pravidelně dostávat chybová hlášení při startu.
Procesor je proti přehřátí chráněn dostatečně, hlídání otáček je spíše přežitek.
Ventilátory se začnou točit i při nastavení profilu Silent, ale při daleko vyšších teplotách. Jinak než se spustí operační systém, otáčky řídí firmware počítače (BIOS).
Jakmile se spustí Windows a utilita od výrobce desky, převezme úlohu ona. Tam si také většinou můžeš detailněji nastavit závislost otáček jednotlivých ventilátorů,
v závislosti na teplotě.
Takže naopak, ignorování otáček chladiče, je jediná správná cesta.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
Aha. Takže když mám teplotu CPU Package 32°C a větrák jede na 250rpm, pak je v pohodě když při teplotě 41°C CPU Package jede větrák také na 250rpm. To se mi zdá celkem jako blbost když na své staré i7 2600 jsem měl hodnoty okolo 40°C i při hraní a to jsem jel na vzduchu Akasa ak-968. Samožejmě při renderování či komprimaci vyskočily teploty i na 50°C.
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Co se ti zdá konkrétně jako blbost? A co tedy konkrétně očekáváš?
250rpm bude patrně minimum, pod tyto otáčky už se nedostaneš, pak se ventilátor zastaví. Ostatní budeš mít nastaveno v té utilitě, která řídí otáčky v závislosti na teplotě.
Ta začne zvyšovat otáčky třeba až při 45°C. Musíš se podívat, jak to máš nastaveno, mimo těch předdefinovaných režimů, tam bývá i nastavení, kde si to nastaví uživatel podle sebe.
Takže když mám teplotu CPU Package 32°C a větrák jede na 250rpm, pak je v pohodě když při teplotě 41°C CPU Package jede větrák také na 250rpm.
250rpm bude patrně minimum, pod tyto otáčky už se nedostaneš, pak se ventilátor zastaví. Ostatní budeš mít nastaveno v té utilitě, která řídí otáčky v závislosti na teplotě.
Ta začne zvyšovat otáčky třeba až při 45°C. Musíš se podívat, jak to máš nastaveno, mimo těch předdefinovaných režimů, tam bývá i nastavení, kde si to nastaví uživatel podle sebe.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
To měření je fakt strašně náhodný. Teď se dívám a větráky jedou na cca 500rpm. O té utilitě vím, profily jsem si naddefinoval tak, jak se mi to zdá nejvhodnější. Nejde mi vůbec o to, jak je sestava hlučná. Chci, aby se to dobře uchladilo a jestli to bude prskat o 10dB víc než normálně, mi nevadí.
--- Doplnění předchozího příspěvku (01 Pro 2013 12:33) ---
Tak jsem si "pogooglil" a zjistil jsem, že to udává i výrobce chladiče že se nejedná o chybu.
http://goo.gl/QY0FyV
--- Doplnění předchozího příspěvku (01 Pro 2013 12:33) ---
Tak jsem si "pogooglil" a zjistil jsem, že to udává i výrobce chladiče že se nejedná o chybu.
I get a CPU fan error using my Noctua PWM fan, is it faulty?
Noctua PWM fans feature a minimum speed of 300rpm to allow for ultra quiet operation when your CPU is at idle state and doesn’t require higher cooling performance. Some mainboards display error messages such as “CPU fan error” during the booting process when the fan speed is below a certain level. If you get such error messages using your Noctua PWM fan and if such options are available in your BIOS, please either adjust the minimum fan speed monitoring limit to 200rpm or increase the minimum PWM duty cycle. If your BIOS doesn’t offer these options, please disable CPU fan errors. For detailed information on BIOS fan settings, please consult your mainoard’s manual or contact your mainboard manufacturer.
http://goo.gl/QY0FyV
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Vysoké otáčky ventilátorů na notebooku Příloha(y)
od mateo- » 24 úno 2025 20:28 » v Problémy s hardwarem - 8
- 4848
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
26 úno 2025 08:36
-
-
- 3
- 2033
-
od Kminek
23 srp 2024 05:58
-
- 4
- 2492
-
od PARKR
08 úno 2025 09:18
-
-
Pomalé, žádné nabíjení telefonu Příloha(y)
od muffin105 » 23 lis 2024 21:37 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 9
- 3626
-
od muffin105
24 lis 2024 14:41
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”