problém při připojení starého HDD k novemu PC

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Mopedator
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

problém při připojení starého HDD k novemu PC

Příspěvekod Mopedator » 20 led 2014 08:39

zdravim :) nevíte někdo co s diskem, kterej nenačte ani BIOS? abych to trochu přiblížil, koupil jsem si notebook (
Tosbiba T2105) z cca 95, monochromatickej displej, Intel i486 50MHz, 4MB RAM, má v sobě 2,5" Toshiba MK1724FCV HDD2339 (velikost 262MB). HDD normálně chodí v notebooku, nainstalovány Windows 3.11 spolu s Office atp. vzhledem k tomu, že zmíněný notebook nemá USB, vzal jsem si USB adaptér na IDE a připojil ten disk kvuli kopírování dat. Jenže nic, počítač ke kterému to připojím tak začne mrznout (hned po odpojení se znova rozběhne rychle jak má). HDD se načte jako USB HDD, nicméně než by se nainstaloval ovladač na "diskovou jednotku" tak bych umřel stářím, protože dokud ten disk neodpojim tak to mrzne. ve správci zařízení to ukazuje, že pro tento HW nejsou načteny ani vyžadovány žádné ovladače, v seznamu ovladačů je disk.sys a partmgr.sys, písmeno nebo svazek to vůbec nenačte (vůbec neni ve správci disků) a hlásí to (ve správci zařízení) buď že svazek nelze naplnit, nebo (třeba teď) to hlásí Disk 1, Neznámý, Nečitelný, Nelze použít, 0MB. Předtím PC zamrzlo ještě před bootováním, když jsem se rozhodl že zkusim ten HDD připojit ještě před spuštěním PC. Chtěl bych ten HDD už jenom kvuli zkopírování dat a záloze připojit, potom na něj nahrávat i data. po připojení k notebooku se vždy vpořádku načte i systém z něj atd. Podobný problém jsem měl dřív se starým 3,5" harddiskem Conner CP3000 (velikost asi 43MB). Tenkrát jsem ho připojoval přes IDE, tam se mi načetla velikost atd. nicméně disk se ukázal jako nezinicializovaný a inicializovat nešel. Co s tím? zkoušel jsem to na více počítačích i noteboocích (jen ten 2,5" toshiba). otestované systémy Windows XP Professional (32bit) a Windows 7 Ultimate (64bit). nějakej starší počítač na ozkoušení bohužel nemám. BIOS v notebooku (tom starym) ukazuje disk jako Enhanced IDE - nelze upravit ani zobrazit parametry disku, nicméně zkoušel jsem do tohoto notebooku připojit i nový HDD - WD Scorpio Blue 320GB - pochopitelně, BIOS disk nedokázal zvládnout takže pro práci s ním na notebooku jsem na něm musel udělat necelý 2GB parcely aby mi tam aspoň šlo nainstalovat MS-DOS, bootovací nástroj od WD na zpřístupnění větších disků u starších kompů ukázal, že řadič není DMA takže parametry disku nelze opravit. v FDISKu mi to ukázalo to scorpio jako 16,2MB disk s (původně cca 290GB NTFS)a na něm jako -224MB Non-DOS pacelu. Nicméně disk bych chtěl připojit ke kompu, půjde to nějak? předem díky moc :smile:

Reklama
ijacek007
nováček
Stav:
Kontakt:

Re: problém při připojení starého HDD k novemu PC

Příspěvekod ijacek007 » 20 led 2014 09:12

s tak starým HW budeš mít problém vždycky. Windows 3.11 snad ani neměli podporu sběrnic USB a podobně to bude s dosem. Doporučil bych nutný věci nakopírovat pomocí paralelní nebo com linky s druhým novějším pc. Jako rozšíření nebo další manipulace s tímto archivním HW budes muset laborovat v případě tak starých pc funguje pouze metoda google pokus a omyl.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 20 led 2014 09:18

Sezen si PCMCIA redukci na Comapct Flash pametove karty. Principialne je to IDE disk.

ijacek007
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod ijacek007 » 20 led 2014 13:20

ještě mě napadlo že ten starý disk s ntb nejede v nových počítačích kvuli velké spotřebě a limitu 500 mA na USB zařízení má ten převodník pomocí kterého jej připojuješ možnost externího napájení ?

Mopedator
nováček
Stav:

Příspěvekod Mopedator » 21 led 2014 13:32

napajenim to neni, prevodnik ke kterymu jsem ho pripojil tak ma i externi napajeni - a zadna zmena. ja si spis rikam ze je tohle otazka SW ne? nebo ze by novejsi pocitace neumely pracovat s temahle starejma non-atapi diskama? IDE radic by to mel standardne zvladat ne? ted jsem ho ozkousel ve stolnim pocitaci (ten toshiba hdd) prevodnikem z 2,5" na 3,5" IDE a taky, BIOS ho sice nacetl ale komp pracoval o hodne zamrzlejs a v celkovym efektu se ten HDD stejne nenacetl. v tom starym toshibackym notebooku porad bezi naprosto vporadku...uz nevim co s tim :-(

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Win 10 Pro problem připojení internetu
    od Bary-Jan » 05 úno 2025 16:45 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3379
    od Bary-Jan Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2025 22:07
  • Upgrade starého počítače
    od Lojza » 30 pro 2024 07:07 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    16
    4518
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    03 led 2025 11:42
  • Výběr internetové připojení
    od Fargotroniac » 04 čer 2025 13:11 » v Sítě - hardware
    19
    3954
    od Fargotroniac Zobrazit poslední příspěvek
    09 čer 2025 13:19
  • Připojení síťové jednotky
    od neytos » 06 lis 2024 11:43 » v Windows 11, 10, 8...
    0
    3072
    od neytos Zobrazit poslední příspěvek
    06 lis 2024 11:43
  • PC při připojení HDD nejde nabootovat Příloha(y)
    od warcraftan » 23 dub 2025 20:45 » v Problémy s hardwarem
    24
    4957
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    24 dub 2025 17:54

Zpět na “Problémy s hardwarem”