CPU teplota 88 st. C

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

marketa2
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: CPU teplota 88 st. C

Příspěvekod marketa2 » 03 led 2015 16:05

hmm, tak jsem to zkusila - ptže je otočit chladič a narvat to tam se mi nedařilo. Tak jsem otočila to vahadélko. no, pak jsem se dlouho snažila, až jsem ho tam ukotvila. BIOS ovšem hláší 80 st. C a chladič sedí jak přilepenej. Jediná věc teda - nemám tu pastu a ta stará už je rozteklá (vpodstatě už tam teda žádná není)... Co radíte?

--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Led 2015 16:09) ---

jo - a technická k nastavení Q-fan mode v biosu. na MB jsou 4 piny, větrák má 3 drátky/koncovka 3 zdířky. Mám to teda správně nastavený na DC, když teda používám jen 3 piny ze 4?

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 03 led 2015 16:16

V každém případě koupit pastu a přepastovat. To však povede ke snížení teploty v řádu jednotek °C, což je nepodstatné.
Zkus opatrně za chodu PC sáhnout na chladič CPU co nejblíže k CPU, tedy až u desky. Pokud BIOS hlásí teplotu CPU přes 80°C, na chladiči v uvedeném místě bys prakticky neměla udržet ruku, bude horký. Pokud bude chladný, vypadalo by to na chybu senzoru.
K tomu nastavení větráku - 3pin ve 4pinu není problém, k tomu nastavení Ti neporadím, nevím bohužel, o co jde. Napiš, jaké možnosti nastavení jsou tam k dispozici.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

marketa2
nováček
Stav:

Příspěvekod marketa2 » 03 led 2015 16:30

Tak prst tam udržím tak 6 sec, pak to štípe, že je to horký. Bios hlásí 86 st. C a to comp nedělá nic, než sleduje sám sebe v BIOSU. To teda nevím, jak ten senzor ozkoušet. Můžutaky zkusit za běhu vypojit napájení větráčku a koukat, co na to bios... což?
K nastavení bios 2 možnosti: pro 4- pinový větrák možnost PWM, pro 3pinový vybrat DC. Tak to DC mám asi správně (ačkoliv úplně doslova vzoto je to 4 pinová deska a 3 zdířkový větrák... to mě právě mátlo).

--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Led 2015 16:34) ---

Tak prst tam udržím tak 6 sec, pak to štípe, že je to horký. Bios hlásí 86 st. C a to comp nedělá nic, než sleduje sám sebe v BIOSU. To teda nevím, jak ten senzor ozkoušet. Můžutaky zkusit za běhu vypojit napájení větráčku a koukat, co na to bios... což?
K nastavení bios 2 možnosti: pro 4- pinový větrák možnost PWM, pro 3pinový vybrat DC. Tak to DC mám asi správně (ačkoliv úplně doslova vzoto je to 4 pinová deska a 3 zdířkový větrák... to mě právě mátlo).

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 03 led 2015 16:37

Vypojení větráku nedoporučuji, ale ty teploty nemáš určitě z BIOSu, protože do toho za chodu PC nevlezeš. Jakým programem to měříš? Vlož sem prosím screen z toho programu.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

marketa2
nováček
Stav:

Příspěvekod marketa2 » 03 led 2015 16:40

Je to z BIOSU - screenshot máš na začátku téhle diskuze... :-( CPU temperature je teˇd 86, ale jinak je to ten samej screen.
Já tteˇd píšu právě z toho tabletu, ne z toho PC, o kterým se bavíme...
PS: jo, tenn screenshot je pořízen foˇtákem tabletu, ne klávesou printscr. z toho PC
Naposledy upravil(a) marketa2 dne 03 led 2015 16:41, celkem upraveno 1 x.

DeNNI85
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod DeNNI85 » 03 led 2015 16:41

nejlepsi reseni bude koupit teplovodivou pastu a vetrak na tu zadni stenu. Pokud tedy nezabral prostor pro vetrak chladic cpu. Doporucil bych ti vetrak od arctic cooling, stoji par kc a nerve. Akorat si zmer jak daleko mas od sebe otvory na srouby k prichyceni nebo sem posli nazev pc a najdeme na netu jak velky vetrak koupit.

--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Led 2015 16:42) ---

wattmetr pokud jdes pri startu do setup, tam ti bios ukazuje teplotu cpu a otacky fan
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 03 led 2015 16:47

wattmetr pokud jdes pri startu do setup, tam ti bios ukazuje teplotu cpu a otacky fan

To samozřejmě vím!
Ale teplota 89°C naprázdno není vůbec normální a nezmění to o moc žádná pasta ani větrák vzadu. Příčina bude někde jinde.
A taky ještě nevíme, o jakou MB a jaký CPU se jedná, marketo2 prosím doplň.

marketa2
nováček
Stav:

Příspěvekod marketa2 » 03 led 2015 16:54

jj, pracuju na tom. je to asi sestavený pc, takže to bude chvíli trvat. na caseu nikde nevidím ani S/N ani bar code, abych to mohla oscanovat. takk asi musím nainstalovat pc wizzarda, jestli jsem si ty informace už někde neuložila, což normálně dělám. jen to musím najít... jde to zjistit z příkazového řádku ve win?

--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Led 2015 17:02) ---

MB - ASUSTek Computer Inc. P5P800
Chipset i865PE
Intel Pent 4 530J @ 3000 MHz

--- Doplnění předchozího příspěvku (03 Led 2015 17:05) ---

Je tedy zajímavé, že PC Wiard tvrdí, že processor temperature je 58 st. C, což by se mi jevilo subjektivně spíše. Na těch 86 st. C bych asi ten prstík těch 6 sec neudržela ne?
Power/AUX temperature je ovšem 119.5 st. C dle PC Wizarda...
No, taky můžu mrknout na to, co říká speed fan. nevím, odkud ty programy ta data o teplotách berou...

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 03 led 2015 17:16

Speedfan je občas trochu ulhaný, raději si stáhni HW Monitor, ten je z těchhle prográmků nejspolehlivější.
Těch 119,5°C napovídá spíše nezapojenému čidlu, v takovém případě se příslušná teplota obvykle zobrazuje jako 121°C.
Těch 58°C by docela sedělo, vzhledem k tomu, že chladič není žádný zázrak a Intel Pentium 4 je něco jako malá kamínka a topí jako blázen, i když často nemá proč.

marketa2
nováček
Stav:

Příspěvekod marketa2 » 03 led 2015 17:26

Data z HW monitor - screenshot pořízený "dotyčným" PC:
Přílohy
HW monitor.JPG

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 03 led 2015 17:37

To už je trochu lepší, i když žádný zázrak.
Doporučuji přepastovat CPU (návodů najdeš na fóru několik), zkontrolovat čistotu chladiče (prach mezi žebry nebo tzv. "deka" na žebrech dělá divy), pak stáhnout Heavy Load a při spuštěném HW Monitoru nechat 10 minut běžet. Pak sem vlož znovu screen z HW Monitoru (vzhledem k té pastě to bude asi až po neděli, že? Tak se pak připomeň.)

PS: Otáčky CPU ventilátoru jsou také nějaké nižší, zkus se podívat v BIOSu, jestli nejdou nějak zvednout alespoň na cca 2500. Bohužel když se Ti to povede, odměnou by mohlo být trochu ochlazení, ale také mírně zvýšená hlučnost.

marketa2
nováček
Stav:

Příspěvekod marketa2 » 03 led 2015 18:12

Moc děkuju.
Chladič už je vyčištěnej, takže tam body nenaženu. Když ho ale budu sundávat na tu pastovačku, číhnu do těch žeber a něčím to ošmrdlám (ted jsem to vzala jen vysavačem a ušní tyčinkou zvrchu - takže chuchvalce žádné, ale lehký nános na žebrech asi bude). Nějaký typ na to, čím to ošmrdlat?
Pastu koupím až v pondělí asi no... se mi nechce pro ni do Holešovic.
K teplotě - zcela upřímně je to sice exaktní údaj, mě ale zajímá především hlučnost. PC nijak zvlášť nezatěžuji kromě filmy a internetem (jsem ten typ, co pracuje v 20 záložkách, to přiznávám). Nevadí mi, když se bude PC trošku péct, stačí aby vydržel tak další 2 roky ve svižném tempu (ovšem jak říkám - hry nehraju) a hlavně tichej! Hledám nějaký ten průsečík mezi mým požadavkem na tiché pc a požadavkem pc na obstojnou teplotu... :-/ Ale pastu dodám. Už tím vyčištěním se větráček dost zklidnil. Ozvu se po pastovačce!

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Teplota M2 SSD
    od Rewqa » 31 pro 2024 20:04 » v Vše ostatní (hw)
    9
    3795
    od Rewqa Zobrazit poslední příspěvek
    01 led 2025 15:14
  • Teplota M.2 disku Patriot P310 480GB Příloha(y)
    od SGvagon » 09 lis 2024 19:50 » v Problémy s hardwarem
    3
    1887
    od SGvagon Zobrazit poslední příspěvek
    09 lis 2024 22:09

Zpět na “Problémy s hardwarem”