v DVD vypalovacce to asi nebude

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

tycho.
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: v DVD vypalovacce to asi nebude

Příspěvekod tycho. » 20 bře 2009 22:30

Děkuju za odpovědi,

to xaverius: jestli mas pravdu, tak to uz by byla fakt smula

Asi půjdu poté cestě, o které píše d1amond, počítač znovu rozmontuju a zkusím to dát na primární IDE, už mě to ale trošku štve, namontovat, vymontovat plno káblů a pořád do kola ...., myslím, že moc fajn rada by mohla být ty nové drivery k desce, třeba mi to pomůže abych už do toho nemusel vrtat :|

to xaverius: I kdyz jsem se s tím slaxem vůbec nesetkal, podívám se na to (jako na test)

to x: To přechazovátko auto, slave (SL) a master (MA) znám, zmátl mě ten název auto (označení CS - Cable Select)

Díky všem za rady dám vědět jak jsem pokročil

tycho

Reklama
tycho.
nováček
Stav:

Příspěvekod tycho. » 21 bře 2009 00:33

dá se prosím nekde zmenit to UDMA4 (které se mi u DVD vypalovacky objevy automaticky pokud UDMA) změnit na UDMA2?
Díky za odpovědˇ

tycho

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 21 bře 2009 01:22

A nemáš náhodou SATA vypalovačku?

tycho.
nováček
Stav:

Příspěvekod tycho. » 21 bře 2009 07:27

Zdravím,
když jsem si ji vyhledával tak jsem hledal právě PATA (E-IDE) a to by měla být právě SAMSUNG SH-S202N, tuším, že 203 je SATA.

tycho

tycho.
nováček
Stav:

Příspěvekod tycho. » 21 bře 2009 07:40

V popisu vypalovacky je napsané, ře podporuje jak UDMA4, tak i UDMA2, jen jak to přehodit?

tycho

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 21 bře 2009 11:07

Tuším, že Owner má ve svém popisu, jak z PIO přepnout na DMA - zatím jsi ale nepopsal, co jsi z výše zmiňovaných postupů již vyzkoušel a s jakým výsledkem? Takže se pořád bavíme na teoretické úrovni.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 21 bře 2009 12:10

Jestli je v manuálu napsáno, že vypalovačka jede i na DMA4, tak samozřejmě nechat DMA4. Jestli to na tomto režimu bude zlobit, viděl bych to na upgrade BIOSu.

tycho.
nováček
Stav:

Příspěvekod tycho. » 21 bře 2009 13:05

Zdravím,

to d1amond a x:

1.S připojením nové DVD vypalovačky na kabel primárního IDE mám problém, HDD je v počítači dole pod FDD a DVD vypalovačku musím mít nahoře (nedosáhne mi tam ten kábel, musel bych vymontovat HDD ze šachty a někam to provizorně vyplést ze změti káblů výš (tz. celé to zkusit při otevřeném počítači(mám z toho strach).

2.Řešení tykající se upgradu ovladaču se mi zdálo lepší, našel jsem na stránkách GIGABYTU 4 ovladače - jeden se týkal asi zvukové karty motherboard_driver_realtek..., druhý asi spojení s grafickou kartou motherboard_driver_chipset_sis_agp..., třetí něco se sítí motherboard_driver_lan_sis... a konečně poslední motherboard_driver_ide_sis.., o které jsem si myslel, že to to pravé. Rozbalil jsem tento soubor a je tam plno věcí (vždy jsem si myslel že driver jsou jeden nebo 2 soubory), nainstaloval a ve správci zařízení v řadíčích IDE ATA/ATAPI se mi objevil (nebo spíš přepsal nějaký starý ovladač, co tam byl předtím) SiS 5513 UDMA Controller, ovšem ve složkách primární a sekundární IDE se nedělo nic je tam stále starý ovladač jsou to ATAPI.sys 5.2600.2180. - takže žádný pokrok, kromě toho se mi počítač "obohatil" o novou utilitku IDEUtils, které mi třeba, říka co mám připojeno na primárním (sekundárním) ide jako master nebo slave, a jaký je režim přenosu a nic se tam nedá měnit - prostě ještě neco horšího než je ve spráci zařízení pod řadiče IDE ATA/ATAPI.

Co asi udělám:

1. jak píše x možná nestačí upgrade ovladačů, ale musím provést upgrade biosu (na strách gigabyte jich bylo asi 9 F1-F9, takže za prvé nevím, který a za druhé je to bezpečné? - nemůže se nic stát?

2. Pořád koketuju s myšlenkou, že problém je třeba v káblu, který je stavěný na rychlosti, které používá režim přenosu UDMA2 (stará CD vypalovačka je na tomto káblu a je v pohodě), ale není schopný přenášet v režimu UDMA4, proto se ptám jestli se to nedá nějak přepnout na to nižší UDMA2, i když vím, že bych nevyužil maximální možnosti nové vypalovačky. Znovu opakuju v PIO režimu, funguje vypalovačka bez problémů, čtení a zápis bez chyb - třeba jsem vypaloval 12x a v pohodě , jediná nevýhoda je zatížení procesoru.

3 V pondělí koupím nový IDE 80 kabel

4. třeba zkusím ten zaklínaný jumper CS (Auto) Cable Select

tycho

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 21 bře 2009 13:17

Cable Select Ti vyřeší akorát to, že se mechanika nastaví jako master nebo slave podle toho, na kterou pozici na kabelu ji zapojíš. To samé řešíš pomocí jumperů.
Zkoušel jsi odebrat a znova nainstalovat ten ovladač na sekundární IDE po instlaci ovladačů desky?
Když zkusíš upgrade Biosu, dělej to přes Windows a utilitu @BIOS:
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... _List.aspx
Musíš ale počítat s tím, že se něco nemusí podařit a desku umrtvíš zcela - to jsou ta rizika flash biosu.
A dále, proč se bojíš rozmotat ty kabely? Máš tam akorát 2 IDE kabely, kdy na jednom je disk a na druhém máš CD a DVD. Nejjednodušší způsob jak to zkusit, je skutečně ten kabel u HDD. :bigups: Vyndej DVD ven, zapoj volně k tomu kabelu u hdd a zkoušej. Ty kably bývají občas stažené zadrhovací plastovou smyčkou, kterou můžeš přeštípnout a natáhnout si kabel na celou délku. Opravdu nic složitého - flash firmu je mnohem horší :lookround:
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

tycho.
nováček
Stav:

Příspěvekod tycho. » 21 bře 2009 14:00

Díky D1amonde,

to s tím znovu odinstalováním IDE sekundární kanálu byl dobrý tah,

dozvěděl jsem následující věc:

po restartu mi počítač při hledání nového hardwaru našel CD vypalovačku v pohodě ale u DVD vypalovačky napsal následující:

Instalaci tohoto hardwaru nelze dokončit
Při instalaci harwaru došlo k problému
IDE chanell
Při instalaci došlo k chybě
Ovladač není určen pro tuto platformu - to je docela zajímavé co tím myslí?

tycho

tycho.
nováček
Stav:

Příspěvekod tycho. » 21 bře 2009 14:09

musím si jít vyčistit hlavu, večer to zkusím s tím přepojení na primární IDE

tycho

tycho.
nováček
Stav:

Příspěvekod tycho. » 23 bře 2009 14:33

Zdravím všechny, ale nejvíc d1amonda,

problém se jmenoval DER KABEL, koupil - namontoval a funguje :D :D :D

vsadil jsem na koupi nového kabelu, v sobotu jsem to rozmontoval a podíval do změti a usoudil jsem, že se do toho pustím, až když nebude fungovat ten nový kabel

díky všem za podporu a pomoc

Endlich :blush:

tycho

Zpět na “Problémy s hardwarem”