Velmi hlučné PC Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Body
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Velmi hlučné PC

Příspěvekod Body » 27 srp 2012 04:37

Tak jsem kompletně rozebral a vyčistil počítač a pořád to hučí, jenom k tomu hučení, větráky nedělají žádný podezřelý zvuk - necvakají, nepraskají atd., jenom prostě hodně ,,funí". Nejsem si ani tak jist, jestli je to tak strašné hučení, jak popisuju, ale přijde mi to zkrátka hlasité a rozhodně hlasitější než bývávalo.

Ten ventilátor ve zdroji je připájený, do rozpojování a spájení dohromady bych se raději nepouštěl :/ a pořídil bych kdyžtak rovnou nový zdroj, ale nevím, jestli ta investice za to stojí, jestli nemám radši to hučení překousnout :) Kdybych se náhodou rozhodl pro koupi nového zdroje, chtěl bych Vás poprosit o rady, jelikož jsem to ještě nikdy nedělal, díky :) Zde jsou údaje o mém nynějším zdroji:
1.) - Na mém zdroji je napsán maximální výkon zdroje 350W - znamená to tedy, že bych měl nový zdroj také koupit 350W, jaký smysl by mělo koupit zdroj se silnějším výkonem?
2.) - Zdroj mi napájí 2 mechaniky, 2 disky, základní desku a disketovku (bez té se obejdu)
3.) - Můj nynější zdroj má větrák směrem ven z klece, je možné, že je to taky o důvod víc k tomu hučení? Jelikož jsem si všiml, že v nabídkách jsou nejčastěji zdroje s větrákem směrem dolů na procesor

Vzhled zdroje:
DSC00792.jpg

Vybral jsem si nějaké 2 nové zdroje, který byste mi prosím doporučili nebo případně jestli by se mi hodil spíše nějaký jiný, tak si samozřejmě nechám poradit:
1.) http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NJ196P
2.) http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008O0V41NJ18BC

Další věc: Při čištění jsem si všiml, že mezi procesorem a chladičem není vůbec žádná pasta, která by podle mě tam měla být nebo se mýlím? Němůže to být také důvod hučení?

Takhle mám zapojený procesor s chladičem a ventilátorem:
DSC00791.jpg

Čistě ventilátor vypadá takto:
DSC00790.jpg

Chtěl bych se zeptat, k čemu slouží ten kablík se zeleným zakončením u toho větráku? Byl zastrčený mezi žebry chladiče... Uvažuji, že bych vyměnil i ventilátor tady, ale netuším, jestli ten nový musí mít stejný ten ,,kablík s tou zelenou čočkou". Nebo bych mohl použít jakýkoliv ventilátor, například tady ten: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007N0BU0CI16WE
nebo ten: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007N0BU0CIPR0

Moc se v této oblasti nevyznám, proto Vám mnohokrát děkuji za odpovědi a pomoc! ;)

Reklama
satam
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod satam » 27 srp 2012 06:58

Ke zdroji: Sice jsi nenapsal konkrétní díly, které napájí, ale nějak mi tam chybí grafika. Jestli je integrovaná, žere minimálně a zdroj Ti stačí stejný. Mmch, jak je ten současný starý a co je to za značku? Možná by se měnit nemusel, výměna větráku je jednoduchá a vyjde daleko levněji. Ty zdroje, co mají větrák na spodku, foukají obráceně, tzn., že zdroj vždy bere vzduch ze skříně a fouká jej zadní stranou ven.
Teplovodivá pasta: Co to znamená - žádná tam není? Je to od pasty umazané? Pak je to v pořádku, protože pasta slouží pouze k vyplnění mikronerovností povrchů procesoru a chladiče a tím ke zlepšení přenosu tepla. Být tam musí, ale čím méně, tím lépe. Podle stáří PC a stavu těch zbytků pasty (jsou tvrdé nebo plastické?) bych ji vyměnil. Pasta nemá žádný vliv na hluk.
Větrák CPU: Pokud je funkční a není přehnaně hlučný, není důvod k výměně. Ta zelená pecka je termistor a slouží k regulaci otáček větráku podle teploty chladiče CPU. Pokud bys větrák měnil, není termistor nezbytně nutný. Tahle regulace toho stejně moc neureguluje, daleko lepší je softwarová přes čidlo v procesoru nebo v jeho těsné blízkosti. Existují na to prográmky, např. Speedfan apod. Prográmky nemusí fungovat na každé základní desce!
Co se týká evtl. nového zdroje, ten Seasonic je dobrá volba, na ten druhý nevím, co by Ti řekli zdejší HW zdrojoví odborníci, myslím, že spíše raději ne. Z těch dvou určitě ten Seasonic.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 27 srp 2012 10:24

Ten SS je opravdu tichej, ale rozmysli se jestli má cenu ho tam kupovat. Jak jsem psal, nemusíš to nezbytně pájet, stačí ten kabel ustřhnout, k němu namotat novej větrák a kabely omotat izolačkou na kabely.
Just Fucking Google It!

Body
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Body » 27 srp 2012 11:30

Tý jo, jestli je grafika integrovaná to nevím, mám Nvidia GeForce Ti 4200 a žádný kabel do ní nevede, ani by se neměl, kde připojit, protože tam žádná zástrčka není. Tento zdroj je starý zhruba 6 let a je to značka FSP GROUP (http://www.lan-shop.cz/fortron-atx-350gtf-19038/tab-recenze), ta značka mi nic neříká, tak možná by stál za výměnu :D Kdyžtak bych tedy koupil ten Seasonic

Posílám fotku procesoru, protože se mi zdá, že to není ani od žádné pasty umazané:

DSC00796.jpg

Děkuju Vám moc, že mi tak pomáháte a radíte, to se jen tak nevidí :)

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 27 srp 2012 12:31

To se ti nezda, pasta tam neni (a nejspis nikdy nebyla).
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 27 srp 2012 12:39

Forton jsou kvalitní zdroje.
Just Fucking Google It!

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 27 srp 2012 13:21

Pasta tam byla - viz okraje kolem čipu. Zdroj je Fortron, jak píše tux, a měl by být kvalitní. Co se týká smotávání drátků, v elektronice přímo nenávidím, zavání to tvrdou amatérštinou. Nejlepší je spojit, propájet a samosmršťovací bužírka. Bužírku navlíct na jeden konec drátu před jejich spojením!
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

martinz
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod martinz » 27 srp 2012 13:35

Ty dráty od ventilátorů bývají docela dlouhé. Já výměnu vyřešil tak že jsem starý ventilátor ustřihl a nový sem připojil na základní desku.
Intel core i7-950 3,8GHz + NOCTUA NH-D14 // MSI R6950 Twin Frozr II // GA-X58A-UD3R Rev. 2.0 // DDR3 Kingston HyperX 8GB 1600MHz // Fortron 500W

Body
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Body » 28 srp 2012 02:44

Děkuju moc za odpovědi. :)
Tak jsem dnes koupil v Alfě pastu na chladiče CPU, pastu aplikoval a koupil jsem si nový ventilátor (http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051450890BU000HM9) na chlazení procesoru, abych dokázal porovnat rozdíl v hlučnostech a tento je naprosto tichý oproti předchozímu. Proto jsem se rozhodl, že bych vyměnil všude ventilátory, přece jenom 10 let je 10 let. Chybí mi tedy vyměnit 2 ventilátory - 1. u grafické karty, 2. u zdroje:

1.) Větrák u grafické karty - o tom jsem se ani jednou ještě nezmínil, ale všiml jsem si, že taky pořádně hučí a je celý začernalý a krytka žeber je už popraskaná (viz foto), tak bych ho také rád vyměnil, ale nejsem si jistý, jaký tišší větrák bych měl koupit nový. Typ grafické karty je Nvidia GeForce Ti 4200. V alfě jsem našel jediné 2, o kterých si myslím, že by na této kartě mohly sedět, ale nejsem si vůbec jistý:
a) http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007K0AA0AM4JJ
b) http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514007K0AA0AM4JK
Když jsou oba 3 pinové a já mám konektory jenom 2 pinové, znamená to, že nemusím zapojovat žlutý drátek?

DSC00797.jpg
DSC00798.jpg

2.) Když ty zdroje Forton jsou kvalitní, připadá mi hloupost kvůli hlučnosti větráku kupovat nový zdroj, takže jsem se rozhodl pro koupi nového větráčku. Zkusil bych to tedy tak, jak říká tux. Jelikož zdroj nemá konektor pro větráček, tak bych ten dosavadní ustřihl, zaizoloval konce (nejsem si jistý jak se ilozuje, to stačí zalepit nějakou izolačkou?)... Raději bych se nepouštěl do pájení nového ventilátoru na ty ustřihnuté drátky, ale pokusil bych se zapojit ventilátor až na základní desce. Myslíte, že je takové řešení možné? :) Pokud ano, na jaký konektor bych měl větrák prosím připojit (aby se mi třeba nestalo, že ten větrák deska vypne)? Mám volné konektory s názvem: PSFAN1, NBFAN1.
Vybral jsem si 2 větráky, mohli byste mi prosím říct, jaký byste si vybrali?:
a)http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051450890BU000TUR
b)http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051450890BU0005CE

Přísahám, že toto jsou mé poslední dotazy, zítra bych tyhle 2 ventilátory vyměnil a hned Vám dal vědět, jak to dopadlo :)
Děkuji moc za Vaše rady ;)

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 28 srp 2012 09:37

Ty větráky na GK jsou hlavně pro parádu a navíc Ti ani jeden nesedne mechanicky, hledej dál.
Větrák do zdroje vem kterýkoli z těch dvou.

Body
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Body » 28 srp 2012 11:46

A ten větrák ze zdroje je jedno do kterého z těch 2 konektorů zastrčím? Grafickou kartu beru sebou do alfy, tak snad mi tam ňáký větrák najdou :-)

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 28 srp 2012 11:49

Co to je za grafiku?
Just Fucking Google It!

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Dawnload na pc v pořádku, ale upoad velmi nízký
    od Kopi » 03 srp 2024 16:54 » v Vše ostatní (inet)
    6
    3910
    od Kopi Zobrazit poslední příspěvek
    04 srp 2024 11:47

Zpět na “Problémy s hardwarem”