PC teploty - jak je snížit? Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: PC teploty

Příspěvekod Clorky » 09 led 2014 21:50

Teplovodivá pasta na procesor patří v každém případě.
Kdyby byla k ničemu, jak píše wattmetr, tak by si výrobci chladičů ušetřili těch pár kaček, a vůbec je k nim nepřibalovali. Nemluvě o x let staré pastě. Tam ty teploty můžou být snad ještě horší, než bez pasty. Pravda je, že je třeba nanést opravdu tenkou vrstvičku - samotný roznášeč tepla i heatpipe od chladiče jsou z kovu, tudíž ta vodivost tepla tam je vysoká, ale ne tak vysoká, jako s tou teňoulinkou vrstvou pasty, která za a) vodí teplo podobně jako ten matroš z kterého je dělaný chladič a za b) zaručuje, že se heatpipe úplně dotýká celého roznašeče tepla, takže tam nejsou vzduchové bublinky nebo řeší, že prostě nesedí úplně dobře.
mariobbros píše:Všecho bych chtěl stabilizovat

Jestli SpeedFan nekecá, tak ten HDD má dost. 53C? Běžná operační teplota HDD by neměla přesáhnout 40C! Optimálních je těch 35 stupňů. Vysoká teplota rapidně snižuje životnost. To bych řešil jako první.

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 09 led 2014 22:08

Kdyby byla k ničemu, jak píše wattmetr, tak by si výrobci chladičů ušetřili těch pár kaček, a vůbec je k nim nepřibalovali. Nemluvě o x let staré pastě.
Nenapsal jsem nikde, že je k ničemu! Své opodstatnění jistě má. S těmi výrobci jsi úplně vedle, ti jsou naopak rádi za každou kačku/centík, kterou dostanou navíc v podstatě za nic. A o tepelné vodivosti past ve srovnání s tepelnou vodivostí kovů bychom si mohli hodně povídat.
Končím s touto diskuzí, chtěl jsem jen ukázat, že význam teplovodivé pasty není zdaleka až takový, jaký mu tady na fóru mnozí přisuzují.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 09 led 2014 22:28

V podstatě jsi to napsal.
No, takže vyrobí nám chladič, který chtějí se vším prodat za 500,-. No, jenže aby montáž nebyla pro laika tak jednoduchá, přidají do balení i teplovodivou pastu, která podle tebe nemá žádný účinek (napsal jsi přesně - 'S novou pastou pak jsou opět výsledky stejné'), jenom aby nás vytáčeli a zvyšovali ceny chladičů a jejich výroby?
Znova píši, mít na CPU teplovodivou pastu je nutnost a rozdíl tam je. Je úplně jedno, kdo tomu přisuzuje jakou váhu. Prostě tam musí být. Nejen kvůli nějakým testům. Intel/AMD zcela jistě mají důvod, proč prodávají procesory s teplovodivou pastou na chladiči. Neumím si vysvětlit, jak by to pro ně mohl být zisk. To samé Noctua, Gelid, Arctic...
Vodivost past a kovů jsem nahodil jen tak, rozdíl tam samozřejmě je. Je však obrovský rozdíl mezi vodivosti tepla vzduchem a jakýmkoli kovem, či pastou. A když je mezi heatspreaderem a heatpipeou vzduchová mezírka, tak to teplo nikam nepůjde.

Když je někdo natolik zručný a chladič umí namontovat s dokonalou přesností, vytlačit všechny vzduchové bublinky a správně jej utáhnout, tak pasta není zapotřebí. V případě 99% lidí, co skládají PC tam tu pastu dají, jelikož má nějaké opodstatnění. Včetně mě, včetně kohokoli, kdo skládá PC a má alespoň maličký přehled 'co jak a proč'..

borek133
nováček
Stav:

Příspěvekod borek133 » 09 led 2014 23:36

Ano teplovodivá pasta by třeba nebyla pokud by procesor i chladič byly dokonale rovné a hladké bez mikroskopických nerovností což technicky není možné vyrobit, sám sem měl procík kterej mel plochu křivou jak fajfka. Teplovodivá pasta vyplňuje tyhle mikroskopický nerovnosti. Ale zpátky k otázce našeho hocha, když má ve skříni několik těles a teplota vzduchu má uvnitř cca 50 stupňů tak mu ani pasta či větrák na procík kterej by točil 10.000 otáček nepomůžou, protože horkým vzduchem se chladí docela blbě, on potřebuje vzduch a jeho kompík taky :)
AMD Phenom II x6 1090T/ Noctua NH-C14
Asus Crosshair IV Formula / Corsair 2x4GB 2000 MHZ
ASUS R9280X-DC2T-3GD5 / 3x SAMSUNG SpinPoint F3 500GB
Fractal Design Define R4 / 3x NOCTUA NF-P12 PWM
3x EIZO S2202WHA-BK / Creative Gigaworks T20 Series II
Seasonic 760 X-series

mariobbros
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod mariobbros » 10 led 2014 06:31

Dneska vyčistím chlaič na CPU ten má 64 HD má 49-48 ale GPU 70 bez her

--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Led 2014 06:37) ---

Lidi a ten Zalman Z9 Plus kolik má v sobě ventilátoru ? Potom si ho koupím
Vždy se rád naučím nebo přiučím :D

tomasosi
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod tomasosi » 10 led 2014 07:51

Si to najdo třeba na czc a precti si to
CPU: Intel core 2 Quad Q9550 2,83ghz @ 3,61ghz chladič Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
GPU: Nvidia GeForce GTX 650ti OC 1gb Gigabyte
RAM: 6gb DDR2 1066mhz
HDD: Seagate Barracuda 500gb Sata 6gb/s
Zdroj: Eurocase PFC 400w ( chystá se upgrade )

borek133
nováček
Stav:

Příspěvekod borek133 » 10 led 2014 10:57

mariobbros píše:Dneska vyčistím chlaič na CPU ten má 64 HD má 49-48 ale GPU 70 bez her

--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Led 2014 06:37) ---

Lidi a ten Zalman Z9 Plus kolik má v sobě ventilátoru ? Potom si ho koupím

mám pocit že si deláš prdel používej vlastní hlavu, tvoje máma musí být chudák :) ta skříň má 7 pozic pro 120mm a jsou osazené 4 takto
zadní dvoupin molex bez možnosti regulace bíly
bok, předek, vršek - průhledný podsvícený 3 pin regulace bud deskou nebo předním potenciometrem. ten zadní neregulovaný jsem vyhodil a dal tam ten boční , větráčky jsou v celk ok, ale uchycení je jen obyčejnými šrouby bez gumy takže ten boční trochu rezonoval s bočnicí, proto jsem ho vyndal a dal místo zadního, větráky na boku jsou podle mne kravina, jen na efekt, horní a zadní jsou super na odvod tepla tedy foukají ven , přední a spodní jsou pro chlazení HD a přívod vzduchu tedy foukají dovnitř , pokud s nimi budeš laborovat kontroluj jak ho osadíš aby vzduch šel tak jak má. Jinak já jsem zvyklej na ticho a i když ta Z9 nebyla pro mě tak jsem to dělal jakoby by byla pro mne, pokud jsi zvyklej na hluk pc tak nech vetráky tak jak jsou. A je dobrý mít ve skříny menší přetlak kvůli bordelu takže větráky co ženou vzduch dovnitř mít na vetší rychlost než ty co vzduch odsávají, ale mezi nám tahle skříň je na boku tak děravá že tam udělat přetlak by šlo snad jen s modelářskou turbínou. Na druhou stranu v teploty v ní ti spadnou nejméně o 15-20 stupnů a jak říkám sřín je kvalitní, a za 1300 kč říkám zadarmo.
Seasonic 760 X-series

Widlajz
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Widlajz » 10 led 2014 11:15

borec133 - nerozčiluj se, je to zbytečný, tady pan marriobbros je sám velký a zkušený radil, že se tu sám pak ptá na tyhle kraviny, tak ještě jednou ti říkám nerozčiluj se. :)

Jinak k těm teplotám, neřekl bych, že spadnou o 15-20 stupňů. Ale určitý rozdíl tam znát bude.
AMD Ryzen 5 5600x
MSI B450-A PRO
16GB DDR4 3200MHz
XFX AMD RADEON RX 6700 XT
EVGA GQ 750

borek133
nováček
Stav:

Příspěvekod borek133 » 10 led 2014 11:44

já se neročiluji, beru to s humorem :) každej někde jednou začínal, otázkou je kam se posune, a myslím že těch 15-20 je reálnej když se kouknu na teploty tak te týpek nemá ve skříni ani jeden funkční větrák tipuji to na nějakej case z roku 2006-2007 , a teplota ve skříni je těch 50 stupnů, ale jsem zvědav jestli mu dřív neumře ten HD, já jsem jednou vyndal HDD položil ho na pěnovou podložku :) co krásně izolovala a chtěl jsem z něj stáhnout data na jinej disk a po hodině kopírování dat začal cvakat, zadrhávat a říkám co to je a když sem na něj sáhnul skoro sem si spálil prsty. sice to přežil ale od těch dob svítí žlutě warning. Dnes je jiná doba, před 6 a více lety mě taky u skříně zajímala hlavně nízká cena nejlépe tak za litr a přední panel a hlavně aby byla se zdrojem. ale za desku jsem byl schopen utratit 4 násobek skříně. ale dneska to tak nejde. Takže k prioritám při stavbě kompíku to mám takto kvalitní deska + kvalitní zdroj od doby kdy mi eurocase 400w zlikvidoval desku za 4K , tedy už byla pár let stará to nic nemění na tom že jsem ji měl rád , nemyslím že to byl přímo zdroj protože se to stalo během bouřky když sem byl na dovče, vrátil jsem se a kompík byl mrtvej, ale kvalitní zdroj by tomu nejspíše zabránil + kvalitní case na prvním místě, to ostatní sá dá vždy upgrajdnout :) na solidním základu se dá vždy stavět
Seasonic 760 X-series

mariobbros
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod mariobbros » 10 led 2014 18:13

Tak jako case není nejnovjší :D ale HDD stabilizovan ale CPU 53 :/

--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Led 2014 18:19) ---

a nebo uvažuju nad http://www.alza.cz/cooler-master-v8gts-d478172.htm
Vždy se rád naučím nebo přiučím :D

Clorky
Moderátor / člen HW týmu
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Clorky » 10 led 2014 21:07

Buď jsi vtipálek, nebo blázen. Nechápu, jak někdo může do sestavy, kterou dnes prodáš za 3k rvát motor z Ferrari za 2k...

Widlajz
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Widlajz » 10 led 2014 21:31

Chladič koupit může :D... může si ho nechat do další sestavy, ale bude kvůli němu na 99,9% koupit i novou bednu, takže je to holý nesmysl, ještě navíc jak píšeš do sestavy za 3k.
Ale stále mně udivuje jak mariobbros může vůbec radit ostatním lidem a pak se tu ptát na takovéhle nesmysly.

To Marriobbros - teď už Ti tuplem nevěřím Crysis 3 na max. detaily, když ti PC jede v idle na tyhle teploty... Ta hra by Ti usmažila i to co v tom PC nemáš....
AMD Ryzen 5 5600x
MSI B450-A PRO
16GB DDR4 3200MHz
XFX AMD RADEON RX 6700 XT
EVGA GQ 750

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s kolísáním teploty CPU i GPU
    od Funstorm007 » 04 lis 2024 18:02 » v Problémy s hardwarem
    2