Odstínění myši od statické elektřiny Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Odstínění myši od statické elektřiny

Příspěvekod guest » 03 dub 2013 19:43

Nejsou to nefritové, ale feritové filtry. Dle mého názoru je na vině obal té myši a tím že ji rozděláš nic nevyřešíš.
Asi je to nějaký nevhodný materiál a ty si asi senzitivnější na ty "blesky".

Možná existuje nějaký antistatický lak /pravděpodobně/ ale hledat to nebudu.

Reklama
peyrac10
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 03 dub 2013 19:46

Ty FERITOVÉ válečky zabraňují průniku vf rušení po kabelech, se statikou podle mě nemají nic společného.
2Hoff: To je o něčem jiném.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

LaB
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod LaB » 03 dub 2013 19:48

..
Naposledy upravil(a) LaB dne 04 dub 2013 11:27, celkem upraveno 1 x.

guest

Příspěvekod guest » 03 dub 2013 19:53

Blue Spirit: pokud by to dělal obal myši, dělal by to kromě notebooku i stolní počáítač? Předpokládám, že myš mezi nima nepřenáší. Pokud přenáší, tak samozřejmě může.

Dělá mu to jedna myš. Dvoužilové prodlužovačky snad nejsou, ale ani tak by nic nehrozilo.

LaB
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod LaB » 03 dub 2013 19:58

O tom, že by s dvoužílovou prodlužovačkou nic nehrozilo, by se možná dalo polemizovat. Nebo tam výrobci dávaj třetí drát zbytečně?:-)

guest

Příspěvekod guest » 03 dub 2013 20:06

Nebudu to mnoho rozebírat a tak stručně. :smile:

Zbytečně ho tam nedávají, ale vždy není potřeba. Jistě máš doma nějaké zařízení které má jenom dvoukolíkovou vidlici, např. holicí strojek. Proč ten nemá ochrannou zem, vždyť si s ním "saháš" do obličeje. To by byla pecka! Proč to nemají různá rádia, radiobudíky a mnoho dalšího?
U každého různých zařízení jsou různé úrovně ochrany a ty jsou popsané v normách. Třeba taková míchačka. Ta má pracovní nulák, ochranný nulák a ještě musí být uzemněna tyčí do země. Ale jistě si doma mikrovlnku nepřipojíš k hromosvodu.

Funstorm007
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Funstorm007 » 03 dub 2013 20:08

Pardon, tak feritové :D NTB a PC jsou zapojené úplně mimo. Ten PC je uzeměný určitě a dělá to tam ještě víc...

A tady je ta fotka s vyznačeným místem, kde vždy přeskočí výboj...
Obrázek

don750
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod don750 » 03 dub 2013 21:02

jaojao píše:.... už mám cca 70% rozvodů vyměněno za mědˇ a 99,9% jistotu, že je vše jak má být a tak je to správně. :smile:

No já bych neřek, že je vše, jak má být. Je sice pěkné, že jsi nahradil hliník mědí, ale to, že jen z části je snad ještě horší, než kdyby si to nechal v mědi. Jakmile totiž napojuješ měd na hliník, koleduješ si o průser.
Přiložením těchto dvou kovů totiž snadno vznikne termoelektrický článek. Viz Seebeckův jev. Místo, na kterém jsou kovy spojeny díky tomuto jevu začne korodovat. Koroze má za následek horší kontakt, případně i vznik přechodového odporu. Místo se může začít více zahřívat, což ještě více podpoří chemickou reakci vnikající na přechodu dvou kovů. V krajním případě to může dospět až k požáru!
Nemilé je, že se vše dějej pomalu, vše nám funguje a my si nemáme šanci včas všimnout, že je někde něco špatně - prostě o tom nevíme.

Raději snad nechat vedení hliníkové a pak to překopat vše naráz, pokud je to alespon trochu možné, nebo alespon v nějakém rozumném časovém úseku. Ale rozhodně nikde nenechat měd v kontaktu s hliníkem pod napětím.
Intel Core i5-6400 2.7 GHz
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
NVIDIA GeForce GTX650 - 1 GB, 128-bit, 1215/5100MHz (jádro/paměti), propustonost 81.6 GB/s
(ZD) Asus Prime B250M-A
Seasonic M12II Evo - 520W - plně modulární
Kingston SSDnow v300 120GB ; Seagate Barracuda 4TB SATA ; ; Seagate 160 GB SATA

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 03 dub 2013 21:10

Omlouvám se za OT, ale nedá mi abych nereagoval: Hliník a měď v rozvodu by se snad mohly dostat do kontaktu jedině v případě, že bych neznal svorky a svorkovnice a vodiče spojoval kroucením :lol:
Jiný přímý kontakt mě nenapadá :shock:
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 03 dub 2013 21:20

Tam snad nejde zrovna o přímý kontakt mezi Cu a Al, ale o rozdílnou vodivost. Takže když jsou na té svorkovnici, pak je tam ještě rozdílný odpor obou vodičů a to vede k zahřívání se svorkovnice.

Nepamatují přesně, ale můj pan mistr Jiří Makovička /dej mu panbůh věčnou slávu/ říkal, že, že propojovat hliníkovou instalaci s měděnou je prasárna. A možná to řekl lépe, češtinu znal dokonale :-D

don750
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod don750 » 03 dub 2013 22:48

peyrac10:
Ano, kabely jsou spojeny svorkovnicí, ale ta je také z jiného kovu, navíc se může stát, že se v té svorkovnici ty dráty stejně dotknou, pokud ta svorkovnice neni v půlce přepažená uvnitř té dutinky. Místo, kde se může měd potkat s hliníkem je také, pokud se to napojí přímo na nějaké zásuvce nebo vypínači, kde se na jeden šroubek namotá měděný drát a k tomu se ještě přiskřípne měděný drát nebo kabel.

Blue Spirit:
Máš naprostou pravdu. Ty 2 kovy mají dosti rozdílné snad všechny vlastnosti a rozdílná vodivost dělá také své. To pak vede k zahřívání a to ještě více podporuje vlastnosti a termoelektrického článku ( jelikož je to děj závislý na teplotě) a tak jeden jev podporuje druhý a naopak, dokud se něco nestane. A pokud je tento spoj nějak výrazněji zatěžován a teče tam několik ampér, tak pak se všechny tyto i další negativní vlastnosti začnou projevovat a riziko poruchy je ještě větší.

Jinak k tématu:
Jen zopakuji to, co si už nejednou četl. Statické elektřiny se zbavíš tak, že dané místo uzemníš, nikoliv zastíněním myši tím, že jí obalíš nějakým alobalem. Z foto to tedy moc vidět není, ale vypadá to, že místo, na které ukazuješ je nějaké stříbrné, takže je možné, že to v sobě obsahuje nějaký kov - například nikl. Je tedy možný, že pokud jiné myši ti rány nedávají a tato ti je dává z těchto míst, tak zato může MIMO JINÉ to, že to v sobě obsahuje nějaký kov, který zaručuje lepší vodivost a tím pádem lepší kontakt s tvojí rukou. Jediné, co by jsi mohl skusit je tento kus myši nějakým záhadným způsobem uzemnit, což teda nevím, jak by se dalo přesně udělat. Zem by jsi našel na plošném spoji podle barvy kabílku, který vede z přívodní šnůry. Ovšem jestli by se ti to nějak podařilo spojit s tím kusem, který je nejspíš plastový v základu, to těžko říci. Jedině tam někam k tomu skřípnout kabel, tak aby se ten kabel dotýkal toho stříbrného kusu a druhý konec byl připájen ke kontaktu země na plošném spoji myši. Nevím, ale, jestli je bezpečné dělat takovou věc (uzemnovat to na zem USB konektoru). Každopádně by jsi to dělal na vlastní nebezpečí. Snad všechny rozumné rady tu už byly zmíněny.

pro zajímavost:
Já jsem si "inteligentně" předělal repráky tak, že jsem na ně pak při nastavení vyšší hlasitosti chytal nějaké rádio a bylo tomu i slušně rozumět. :D Naplno jsem ty repráky nemoh ani dát, protože to dělalo příšerný zvuk (jako rádio s hodně špatnym signálem). Tak jsem ten můj vytvořený kabel obalil alobalem a bylo to ještě horší. Ale když jsem ten alobal spojil se zemí v těch reprákách, tak od té doby už na to rádio nechytám. :)
Intel Core i5-6400 2.7 GHz
2 x 8 GB DDR4 - 2133 MHz
NVIDIA GeForce GTX650 - 1 GB, 128-bit, 1215/5100MHz (jádro/paměti), propustonost 81.6 GB/s
(ZD) Asus Prime B250M-A
Seasonic M12II Evo - 520W - plně modulární
Kingston SSDnow v300 120GB ; Seagate Barracuda 4TB SATA ; ; Seagate 160 GB SATA

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 03 dub 2013 23:16

Sice už je toho na nové téma, ale dobře, poslední můj příspěvek.
To, co tu oba píšete (BS i don750) je mi skoro důvěrně známé a předpokládal jsem, že z toho mého příspěvku je dobře cítit nádech ironie. Abych to neprodlužoval: Díky použití různých materiálů v elektrorozvodech - hliník, měď, železo, nikl, kadmium, mosaz, zřídka, ale taky bronz, možná cín - máme námětů na termočlánky víc než dost. Ale v praxi je daleko důležitější dbát především na dobrý kontakt spojů, hlavně dobře utažené upínací šroubky. Přechodové odpory s nadměrným vývinem tepla, vzniklé nedokonalým kontaktem ve spoji jsou daleko častější a nebezpečnější než zde zmiňované termočlánky, i když ani jejich nebezpečnost nelze podceňovat ;)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výběr pracovní myši
    od p3v4x » 21 lis 2024 11:15 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    1514
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    21 lis 2024 11:41

Zpět na “Problémy s hardwarem”