Přeji hezký den.
Dostal jsem na opravu starší PC (AMD Sempron 3100+, na desce MSI K8N New3 H) s tím, že se PC samo vypíná a zapíná. Bohužel se mi ho už nepodařilo ani rozjet, po pár minutách se vždy natvrdo vypnulo a pokud jsem nic nedělal, tak se opět po chvíli zaplo (možnosti vzdáleného zapnutí byly v BIOSu vypnuty). Zkusil jsem jiný funkční zdroj (Fortron BlueStorm II, 500W) se stejným výsledkem. Po pečlivějším prozkoumání desky, jsem si všiml, třech vypuklých kondenzátorů, neřešil jsem to a vyměnil desku za jinou (ASUS K8N4-E Deluxe) funkční. PC zdárně nastartoval a zhruba půl hodiny jel (probíhala instalace win) poté se objevil starý problém s vypínáním. Moje otázka zní: Mohla vadná deska poškodit zdroj, či naopak? Popřípadě, kde jinde bych měl hledat problém?
Předem děkuji za reakce.
Ps. Ten zdroj je 350W fortron, repasovaný z PC bazaru. (shodou okolností, jsem jej do toho PC dával asi před rokem.)
Problém: MB vs. Zdroj Vyřešeno
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Problém: MB vs. Zdroj
A s tím novým zdrojem jsi to nezkoušel? (500 W )
I skladník ve šroubárně si může psát vlastní SQL příkazy.
-
- Pohlaví:
Ano, vadná deska může poškodit zdroj. Vypouklé kondíky mohou zkratovat /odebírat vyšší proud/ a to může poškodit zdroj. Kvalitní zdroj tyto nárazy uhlídá, ale je otázka, jak dlouho - nic se nesmí namáhat věčně.
- Adys301
- člen HW spec týmu
-
Master Level 9
- Pohlaví:
- Stav:
A nemůže se přehřívat CPU ?
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Ten novější zdroj Mám ve svém Pc. Zatím jsem ho nezkoušel. Zítra ho tam zkusím dát a uvidím. Co se týká CPU, tak dle BIOSu se teplota pohybovala okolo 35°C (box chladič) - což mi příjde normální. Jen jsem se chtěl ujistit, zda by nemohlo problém způsobovat i něco jiného.
Osobně se domnívám, že jsi měl vyzkoušet první spuštění s novou deskou a tím 500 W zdrojem, neboť mohlo být riziko, že byl ten druhý zdroj poškozen.
I skladník ve šroubárně si může psát vlastní SQL příkazy.
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Tak nakonec je vše jinak. Dnes jsem zkusil zapojit ten lepší zdroj a problém stále přetrvával. Takže jsem zkusil vylučovací metodu a postupně odpojoval součásti počítače, až jsem se dostal k přednímu panelu a nakonec zjistil, že problém způsobuje hlavní vypínač. Dočasně jsem ho odpojil a jeho funkci nahradil tlačítkem pro reset, no a zatím PC funguje. Přiznám se, že to by mě nikdy nenapadlo, že to může dělat vypínač. I tak děkuji všem za reakce.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 2497
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
30 črc 2024 13:26