Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? * Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9513
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod tux » 13 bře 2013 21:44

No, teď se na tohle všechno koukněte okem laika. Nebylo by lepší mu prostě říct že 32 bitový Windows adresujou jen +-3GB? :lol:

S tou virtuální pamětí / swapem je to těžký, nás taky ve škole učily že je to jedno a to samý.
Just Fucking Google It!

Reklama
Uživatelský avatar
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9112
Registrován: říjen 09
Bydliště: Cheb
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod MiliNess » 13 bře 2013 21:53

To je jeden z nešťastných BFU popisů od MS. Když zakážeš stránkovací soubor, stále tu bude virtualizace. Pokud tedy nevypneš stránkování v registru CR0 procesoru.
stránkovací soubor je pouze součástí stránkovacího mechanismu. Ono stránkování probíhá u všech paměťově mapovaných souborů, včetně spustitelných PE spoborů (sys, dll, exe)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Virtu%C3%A ... 4%9B%C5%A5
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21443
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod ITCrowd » 13 bře 2013 22:01

Tím vypneš stránkování. Ale nijak to nesouvisí s možností maximální adresace fyzické paměti.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10187
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod zeus » 13 bře 2013 22:02

Male shrnuti pro tazatele: mit ze 4GB 3,5GB pouzitelnych je docela klika :smile:
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9112
Registrován: říjen 09
Bydliště: Cheb
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod MiliNess » 13 bře 2013 22:05

ITCrowd píše:Tím vypneš stránkování. Ale nijak to nesouvisí s možností maximální adresace fyzické paměti.

To ne, s PAE jádrem fyzickou paměť adresuješ stále pomocí 36bitů, takže máš stále možnost adresovat 64GB fyzické paměti.
To je hold matematika a fyzika ;)
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21443
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod ITCrowd » 13 bře 2013 22:12

Souhlasím s tebou, pokud jde o těch 36 bitů. Ale pořád nejde o přímou adresaci paměti. Tím chci říct, že i když PAE zapneš, nezmění se využitelná paměť na 4 GB, ale pořád tam bude 3,5. fyziku fakt neoblbneš. Nic ti ovšem nebrání v tom ji využít jinak. 64 bit. systém adresuje paměť přímo. proto tam bude 4 GB.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9112
Registrován: říjen 09
Bydliště: Cheb
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod MiliNess » 13 bře 2013 22:16

Interně ale jádro využívá i fyzickou paměť nad 4GB hranicí. Viz. zmíněný správce mezipaměti. Tím pádem je využita celá fyzická paměť.
Řešil jsem např. počítač s 32 bit Vistou, kde byly 4x2GB moduly. Poslední modul byl vadný a díky tomu docházelo k pádům OS. Kdyby se paměť nevyužívala, nikdy by k tomu nedošlo.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Uživatelský avatar
Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4632
Registrován: duben 08
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod Spyke » 13 bře 2013 22:22

Jste komedianti. Dle mě není umění vysvětlit tuto problematiku složitě, nýbrž v co nejkratší formě způsobem, aby to pochopil každý. Vaše vysvětlování a handrkování stejně většina uživatelů nepochopí (vč. tazatele) a tedy to postrádá smysl. Slohové cvičení ze třetí strany je sice hezké, avšak nad jeho užitkem by se dalo polemizovat. Vysvětlete si to do sekce Články a návody, stejně to nikdo číst nebude. Většina lidí, co se na fórum obrací nepotřebuje odborný pohled na problematiku, nýbrž krátkou a výstižnou odpověď. To, co se odehrává zde, nikomu nepomůže.. :wink:
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

Uživatelský avatar
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9513
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod tux » 13 bře 2013 22:28

Teď si představ že jako laik přineseš bednu do opravny, s tím že ti počítač ukazuje jen 3,5GB RAM. No a chlápek co tam bude stát ti tam bude půl hodiny říkat to co tu píšou :-D
To mi připomíná zcénu z prvního dílu IT Crowd, kdy Moss telefonuje.
Just Fucking Google It!

Uživatelský avatar
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9112
Registrován: říjen 09
Bydliště: Cheb
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod MiliNess » 13 bře 2013 22:31

Stálo by zato, kdyby už tu konečně někdo odborně na výši vyčerpávajícím způsobem vysvětlil, jak to s využitím - adresováním paměti v obou systémech - 32bit a 64bit - skutečně je.

Pouze jsem se snažil vysvětlit, v čem spočívá ten limit, aby bylo jasno.
Od člena HW spec týmu bych popravdě čekal spíš pozitivní reakci ;)
No máš pravdu Spyke, jelikož to nikdo číst nebude, nebudeme si dále plácat játra a už se těším až tady za týdem uvidím nový příspěvek typu "windows mi bere jen 3GB paměti.
Jinak když už se někdo vrtá v počítači, neměl by to být debil a měl by něco umět. Neřekl bych, že jsou to tak složité věci.
Naposledy upravil(a) MiliNess dne 13 bře 2013 22:34, celkem upraveno 2 x.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21443
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod ITCrowd » 13 bře 2013 22:33

A pak mu můžeš dát odkaz na toto vlákno :lol:
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9112
Registrován: říjen 09
Bydliště: Cheb
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod MiliNess » 13 bře 2013 22:36

A ještě mě napadlo, že by se to mělo poslat na otestování k MythBusters.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jaké kabely použít?
    od KRA » 23 črc 2021 22:48 » v Vše ostatní (hw)
    4
    350
    od KRA
    25 črc 2021 10:35
  • Microsoft Teams - Nelze použít vlastní pozadí kamery
    od jkmaxfli » 06 úno 2021 07:01 » v Komunikace na internetu
    7
    718
    od faraon
    06 úno 2021 23:28
  • Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?
    od Marek z Prahy » 29 pro 2020 19:06 » v Taktování a další úpravy PC
    14
    1151
    od Václav Polák
    30 pro 2020 10:50
  • PC nejde zapnout - MB umřela Proč?
    od Marfi6 » 14 bře 2021 09:28 » v Problémy s hardwarem
    6
    502
    od Marfi6
    16 bře 2021 03:57
  • Proč mi nefunguje nový procesor?
    od Hain3ko » 29 dub 2021 17:52 » v Problémy s hardwarem
    5
    273
    od petr22
    29 dub 2021 18:32

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], mirekol a 6 hostů