Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? * Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod guest » 13 bře 2013 22:39

No máš pravdu Spyke, jelikož to nikdo číst nebude, nebudeme si dále plácat játra a už se těším až tady za týdem uvidím nový příspěvek typu "windows mi bere jen 3GB paměti.


Tak třeba já to čtu celé jelikož mne to zajímá. A otázku zda to někdo pochopí anebo ne bych nechal na těch čtenářích. Nevím kde jinde by se o této věci mělo diskutovat, když ne na diskuzním fóru o počítačích.
Zrovna tento problém je třeba ujasnit, protože otázka "proč nemám 4GB RAM" je tu pravidelně jednou a možná vícekrát týdně. :huh:

Reklama
Uživatelský avatar
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9112
Registrován: říjen 09
Bydliště: Cheb
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod MiliNess » 13 bře 2013 22:46

Tak to máme s ITCrowdem prvního člena do fanklubu :lol:
Jinak pokud se to někomu zdá složité, není to kvůli tomu, že bychom tu chtěli machrovat, ale protože to celkem složité je.
Mě samotnému to trvalo pár měsíců, než jsem pochopil celý memory management. A navíc nejsem dobrý vypravěč :-( (a to jsem se fakt snažil to nějak stručně podat)
Pokud se to tedy někoho dotýká, nechť přijme mou omluvu.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Uživatelský avatar
peyrac10
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1361
Registrován: listopad 12
Bydliště: kdesi v Česku
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod peyrac10 » 13 bře 2013 23:28

Hlásím se jako druhý člen fan klubu Milinesse a ITCrowda. Už i proto, že Miliness použil citát z mého příspěvku na 1. straně a jsem rád, že je ochotný se tím zabývat :P
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21530
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod ITCrowd » 13 bře 2013 23:29

OT/ a to ještě nevíte, že členové fanklubu nám na srazu kupují pivo :lol:
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19242
Registrován: květen 07
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod X » 13 bře 2013 23:32

PAE = stránkování má smysl, když bude probíhat v režimu OS a programy se pod tuto vrstvu nedostanou, bohužel většina software PAE neumí použít, takže ... nebo kdyby skoro každý software byl pro PAE naprogramovaný, takže v tomto případě je PAE na 2 věci :lol: Jinak na Sam Coupé každý program počítal se stránkováním a na 8bitovém počítači se dalo mapovat 512 KB paměti. Pro běžné uživatele stačí to co jsem napsal:

4 GB - hardware = využitelná operační paměť (RAM) na 32bit OS bez hardware paměti
Naposledy upravil(a) X dne 13 bře 2013 23:36, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9513
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod tux » 13 bře 2013 23:34

ITCrowd: Hlásim se mezi ty co pivo dostanou :-D
peyrac10: Heineken, díky ;-)
Just Fucking Google It!

Uživatelský avatar
peyrac10
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1361
Registrován: listopad 12
Bydliště: kdesi v Česku
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod peyrac10 » 13 bře 2013 23:34

ITCrowd píše:OT/ a to ještě nevíte, že členové fanklubu nám na srazu kupují pivo :lol:

Ale né, to sis popletl, to je opačně :lol: :lol: :lol:
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uživatelský avatar
karlos
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6436
Registrován: květen 05
Bydliště: Domažlice
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod karlos » 14 bře 2013 07:17

[OT]
Pokud dostanou fans klubové odznaky, pak si jistě nějaké pivko zasloužíte.
Slovy klasika: "To zas bude v álejích nablito..." :-D
[/OT]
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Uživatelský avatar
Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4632
Registrován: duben 08
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod Spyke » 14 bře 2013 16:01

MiliNess: Netřeba to brát negativně. Pro někoho to možná není až tak složité, pro většinu ale ano. Mně osobně třeba Tvé obsáhlejší vysvětlení jisté věci osvětlilo, ovšem takových tu nebudou zástupy. Troufám si tvrdit, že tazatel požaduje vědět odpovědi na otázky: "Je to v pořádku? Pokud ne, co musím udělat, abych to vyřešil? A o co přijdu, pokud tak neučiním?" Nepotřebuje do hloubky vědět, proč tomu tak je, stačí mu vědět, že to tak je. Stejně jako hodně lidí umí derivovat, ale většina z nich Vám to neodvodí. A když už se někdo vrtá v počítači, neměl by být debil? Ale no tak, vždyť to je pomalu, jak hrát si s Legem. Proč by měl rozumět adresaci paměti, když to nepotřebuje? V autoservise taky dělá kdejaký jouda, který auto sice bezvadně opraví, ale nevysvětlí Vám, jak funguje ta a ta ŘJ. Stačí mu, pokud zvládne určit, je-li vadná či nikoli. Je od Tebe tedy hezké, že se tuto problematiku snažíš osvětlit i neznalým, ale v některých případech by nebylo od věci vysvětlit to tak, aby to i pochopili.. :wink:
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod guest » 14 bře 2013 16:26

Dovolím si přidat názor.
Je mnoho věcí, které jsou složité a ne každý, anebo málo lidí je pochopí. Toto je jedna z nich. Tazateli opravdu stačí odpověď že to je správně, anebo že je někde chyba a vůbec ho nezajímá nějaký odborný rozbor.
Problém ale nastane v okamžiku jako je zde. Jeden napíše že to tak má být, druhý že ne a třetí že je to jinak. Co si z toho ten tazatel vezme? Nic, kouká jak hloupej.

Pak jsou zde i ti, které to zajímá a něco si z toho vezmou. Možná se přidají s otázkou a je z toho diskuze na 3 strany; a tak to má být.
Ve finále z toho třeba bude článek do sekce Články a návody kde bude jednou větou napsáno že v tomto případě 32bit systém adresuje takovou a takovou RAM, ale...........
a pro zdatnějšího uživatele bude následovat delší a odbornější vysvětlení.

Uživatelský avatar
Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4632
Registrován: duben 08
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod Spyke » 14 bře 2013 16:38

A já si dovolím na něj reagovat. Zde v topicu je jeden rozdíl a to ten, že v odpovědi na mnou domnívané otázky, které tazatele zajímají, by se všichni účinkující shodli. Nastala tu pouze situace, že se jeden chytil slova, druhý také, a pak se začalo vysvětlit proč je tomu tak a ne onak. A ze začátku mi to opravdu nepřijde moc jako diskuze, nýbrž jako několikrát omílaný flame na otázku, zda je lepší AMD či nVidia. Ano, třeba z toho vznikne článek, ovšem bude-li tak obsáhlý jako tato diskuze, nebude ho nikdo číst. Lidé, co se na podobnou otázku zeptají, chtějí slyšet rychlou a jasnou odpověď. A odkázáním je na daný topic se akorát dočkáme odpovědi, zda-li by to nešlo říct i srozumitelně.
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod guest » 14 bře 2013 16:49

Potom se naskýtá otázka: "Co je srozumitelně?"

Otázka: Mám 4GB RAM a vidím jenom 3,5GB, co mám rozbité?
Odpověď: Má to tak být protože něco si bere grafická karta?
...Aha
A nyní by musel tazatel zamknout téma.

Jsou věci které fakt jednoduše vysvětlit nejdou, anebo ne každému. Někdo se spokojí s jednoduchou odpovědí a někdo zase potřebuje podrobnější vysvětlení.
Ale flame bych z toho nedělal a srovnávat to s AMD a NVidia nelze. Tady jsou věcné, anebo spíš matematickofyzikální argumenty.
Mě to přijde jako normální diskuze.
Je přece na každém kam až to bude číst.

Docela bych chápal kdyby ta písmenka žrala místa na disku, ale to nežerou. :-)


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jaké kabely použít?
    od KRA » 23 črc 2021 22:48 » v Vše ostatní (hw)
    4
    358
    od KRA
    25 črc 2021 10:35
  • Microsoft Teams - Nelze použít vlastní pozadí kamery
    od jkmaxfli » 06 úno 2021 07:01 » v Komunikace na internetu
    7
    778
    od faraon
    06 úno 2021 23:28
  • PC nejde zapnout - MB umřela Proč?
    od Marfi6 » 14 bře 2021 09:28 » v Problémy s hardwarem
    6
    527
    od Marfi6
    16 bře 2021 03:57
  • Proč mi nefunguje nový procesor?
    od Hain3ko » 29 dub 2021 17:52 » v Problémy s hardwarem
    5
    296
    od petr22
    29 dub 2021 18:32
  • Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?
    od Marek z Prahy » 29 pro 2020 19:06 » v Taktování a další úpravy PC
    14
    1243
    od Václav Polák
    30 pro 2020 10:50

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti