Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? * Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21443
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod ITCrowd » 14 bře 2013 18:51

To Spyke: A ty jako člen HW týmu bys měl jako hardwerář zakročit a vysvětlit wocogo. A ne poukazovat na flame.
Rychlá a jasná odpověď je 2^32.
To jak si to systém upraví a co s pamětí dělá je i pro mě záhadou. Já mám např. 4 GB RAM a 1 GB na videokartě. Oboje správně detekováno, ale využitelných RAM 3,5 GB.
Vím jen, že když jsme místo fedory chtěli probírat windows, tak nám bylo řešeno, že mrkvosoft si informace tají, takže se nemůžu a ani nechci pouštět do debat, jak to jádro vlastně dělá a proč.
Vzhledem ke zkušenostem, kdy třeba správa paměti se řešila programy třetích stran (cacheman), kdy mrkvosoft tvrdil, že NTFS se v podstatě defragmentuje sám, aby se později prokázalo, že to není pravda atd atd ... můžu jen těžko věřit, že to má nějak skvěle ošetřeno. PAE sice zpřístupní další část paměti, ale nikoli pro přímou adresaci (to ani nejde), ale pro virtuální paměť sloužící ke stránkování. Osobně jsem přesvědčen, že je to pouze swap do RAM, ale nemůžu to nijak dokázat, ani vyvrátit.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Reklama
Uživatelský avatar
Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Příspěvky: 4632
Registrován: duben 08
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod Spyke » 14 bře 2013 23:43

Mně jako obecně srozumitelná a dostačující přijde barevně zvýrazněná odpověď od X z třetí stránky (tzv. nemyslím, že je nutné zahrnovat do vysvětlení PAE, PDE, PDT, ad.). Netřeba se v problematice rýpat více než je potřebné. Pro klid v duši si udělejte topic, kde bude vše vysvětleno, kdyby náhodou.. Předpokládám, že člověk, který takový dotaz položí, složitější vysvětlení nepotřebuje či ani nepochopí. Nepovažoval bych toto za normální diskuzi, když ze začátku vidím pouze samé napadání. Ono, v diskuzi AMD/nVidia také padají věcné argumenty, bohužel každý si stojí za svým, ač to vždy není zcela pravdivé či úplné, stejně jako zde.
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

Paulisko
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 252
Registrován: březen 13
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod Paulisko » 19 bře 2013 19:01

Moje zkusenost W7 32bit mi vyuzil cca 3,1-2GB ale SP1 vam to zvedne na tech 3.5GB tohle jsem ja pozoroval :-)
Rád se přiučím novým věcem :-)

Uživatelský avatar
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9513
Registrován: červenec 10
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod tux » 19 bře 2013 19:02

Zastřelte mě někdo, tohle snad není možný!!
Just Fucking Google It!

Uživatelský avatar
Adys301
člen HW spec týmu
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8460
Registrován: říjen 12
Bydliště: Ano
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod Adys301 » 19 bře 2013 19:22

Obrázek
HW specialista a tvůrce článků
Moje článkyFacebook

Uživatelský avatar
the ProtoType
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1437
Registrován: prosinec 11
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *  Vyřešeno

Příspěvekod the ProtoType » 19 bře 2013 19:30

SP 1 je magická věcička :lol: . Podle mě to tady zamknout, nebo se ješte pobijem mezi sebou :D .
Jasných odpovědí už padlo víc než dost, takže konec.
Rád se naučím něco nového, takže jenom do mě. :D


Google taky dobře poradí, stačí chvilku hledat...

Uživatelský avatar
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9112
Registrován: říjen 09
Bydliště: Cheb
Pohlaví: Muž

Re: Ze 4 GB RAM systém umí použít jen 3,5 GB. Proč? *

Příspěvekod MiliNess » 19 bře 2013 20:59

Cesta 4GB fyzické paměti ze všech stran lemována jest nespravedlností, sobectvím a tyranií limitu 32 bitové adresace. Požehnán buď ten, kdo ve jménu lásky a dobré vůle nainstaluje 64 bitový systém, neb ten jest skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých bajtů RAM. A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny, kdo tvrditi budou, že 32 bitový systém jen 3,2GB paměti adresovati dokáže. A když uvalím svou mstu na tebe Paulisko, seznáš, že jméno mé je MiliNess :twisted:


To jsem si nemohl odpustit :lol:

Super!!! :lol:
ED
Naposledy upravil(a) MiliNess dne 19 bře 2013 21:37, celkem upraveno 2 x.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jaké kabely použít?
    od KRA » 23 črc 2021 22:48 » v Vše ostatní (hw)
    4
    350
    od KRA
    25 črc 2021 10:35
  • Microsoft Teams - Nelze použít vlastní pozadí kamery
    od jkmaxfli » 06 úno 2021 07:01 » v Komunikace na internetu
    7
    718
    od faraon
    06 úno 2021 23:28
  • Mám 8 jádrový procesor, ale má 16 jader-proč?
    od Marek z Prahy » 29 pro 2020 19:06 » v Taktování a další úpravy PC
    14
    1151
    od Václav Polák
    30 pro 2020 10:50
  • PC nejde zapnout - MB umřela Proč?
    od Marfi6 » 14 bře 2021 09:28 » v Problémy s hardwarem
    6
    502
    od Marfi6
    16 bře 2021 03:57
  • Proč mi nefunguje nový procesor?
    od Hain3ko » 29 dub 2021 17:52 » v Problémy s hardwarem
    5
    273
    od petr22
    29 dub 2021 18:32

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 5 hostů