Lenovo Thinkpad X300 - otravný větrák Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

picusek
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Lenovo Thinkpad X300 - otravný větrák

Příspěvekod picusek » 15 kvě 2013 08:58

Ahoj všem,

opět tu jsem s dalším dotazem na moji milovanou X300. V čem spočívá můj problém? Když zapnu počítač, několik minut, někdy i půl hodiny je noťas tichý jako hrob v případě, že ho nijak zvlášť nezatěžuju. Jakmile pustím něco (většinou graficky náročnějšího), procesor trochu zatopí a větrák se rozjede, což by nevypadalo nijak divně v případě, že by se větrák pak zase vypnul. Noťas sám o sobě ani při větším zatížení nezatopí víc než na 55°C, jak se rozjede chlazení, lopatky jedou a jedou až teplotu stáhnou na slabých 40°C, ale už se nevypnou, nebo až po zbytečně moc dlouhé době. Noťák je chladný jako led a stejně větráky pořád jedou. Je to docela otravné. Na zahraničních fórech jsem se dočetl, že se potýkají se stejným problémem, ale někteří tvrdí, že to je kvůli Win7, že na některých verzích Visty a WinXP větrák foukne jenom jednou za čas a někteří zase tvrdí, že je to chyba biosu - odkud vlastně taky tyto instrukce při jakých teplotách pouštět větrák proudí ne? Pak si myslím, že verze OS by na to neměla mít žádný vliv. Zkoušel jsem instalovat starší verze biosu, ale nic to nepomohlo. Vyřešil to až program TP Fan Controller, který vypl větráky úplně a větráky byly úplně zticha, neboť teplota se nikdy nedostala přes 60°C. Navíc je to takové až moc neoficiální řešení. Rád bych věděl, jestli je to normální, že takový maličký počítač dělá neustálý hluk. Případně jestli by nebylo dobré se na to podívat z odbornějšího hlediska. Budu rád za každou radu. Větráky by měly být čisté. Notebook mám pár dnů, je to skladová předváděčka skoro nikdy nepoužitá. Myslím, že špatné větrání by se projevilo na tom, že by v žádném případě nebyl počítač schopný se uchladit na 40°C.

Děkuji za každou radu.

Reklama
Tomina
Level 5.5
Level 5.5
Stav:
Kontakt:

Re: Lenovo Thinkpad X300 - otravný větrák

Příspěvekod Tomina » 15 kvě 2013 09:37

Já mám R400 s Win7 a takový problém jsem tedy neměl. Co zkusit SpeedFan..? Možná bych zkusil zupdatovat BIOS či rozebrat větrák a vyčistit to tam. U ThinkPadů je to všeobecně známý problém, který jsem řešil u R400 i u řady T. Větrák se velmi brzy zanese, začne zbytečně hučet a po chvíli odejde i ložisko. Ty se u repasů mění jako první.

picusek
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Re: Lenovo Thinkpad X300 - otravný větrák  Vyřešeno

Příspěvekod picusek » 15 kvě 2013 09:46

R400 jsem měl taky, taky jsem neměl takový problém, ale X300 je skoro poloviční a všechny výdechy a součástky jsou podle toho přizpůsobené. Tyto dva noťasy spolu vůbec nemůžeš srovnávat. A pokud jsi četl dobře, BIOS už jsem přeinstalovával několikrát. Šel jsem od nejnovější verze a postupně ke starším. Nic nepomohlo

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problémy s hw a sw lenovo
    od helpmeboys » 12 zář 2024 10:15 » v Problémy s hardwarem
    6
    2987
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    12 zář 2024 10:53
  • nb Lenovo nenabehne do OS
    od matty » 07 říj 2024 15:53 » v Problémy s hardwarem
    11
    3874
    od matty Zobrazit poslední příspěvek
    08 říj 2024 12:23
  • Lenovo IdeaPad 5 Pro
    od helpmeboys » 12 zář 2024 18:06 » v Vše ostatní (sw)
    2
    3043
    od helpmeboys Zobrazit poslední příspěvek
    12 zář 2024 20:16
  • Laptop Lenovo LOG
    od AirCrew » 31 bře 2025 15:40 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    19
    2833
    od AirCrew Zobrazit poslední příspěvek
    01 dub 2025 18:44
  • Upgrade RAM a SSD na Lenovo V330-15IKB Příloha(y)
    od Arha » 17 črc 2024 11:03 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2485
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    17 črc 2024 17:47

Zpět na “Problémy s hardwarem”