Náhodné zamrzání PC Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

bosz
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Náhodné zamrzání PC

Příspěvekod bosz » 03 led 2014 16:51

Zdravím a žádám o radu,

od doby, co jsem si sestavil nový počítač (rok 2011), dochází k náhodnému zamrzání systému, a to s frekvencí od jednou za čtrnáct dní, po několik zamrznutí za jeden den. Problém nastává tak, že najednou nelze se systémem nic dělat (klávesnice ani myš nereagují, ale větrák na chladiči i disky běží, žádná BlueScreen) a pomůže jen "reset" (HW restart počítače). Stane se to v době nečinnosti (třeba, když systém čeká na přihlášení uživatele), ale i v době vytížení při zpracování fotografií v RAWu. Výpis událostí nic nenapovídá, jen to, že počítač byl neočekávaně vypnut asi v důsledku přerušení napájení (to je ten reset). Občas se stávalo, že při výpadku se z připojených reproduktorů začal ozývat příšerný zvuk. Dlouhou dobu jsem hledal SW řešení nebo zkoušel problém ignorovat, ale už mi dochází trpělivost. Vyloučil jsem časem mnoho podezření (viz níže), až mi zbyla dvě poslední (procesor nebo deska).

Provedeno:
MS W7 - instalovány poslední opravy - nepomohlo,
ovladače - postupně všechny poslední verze - bez řešení,
RAM - dva 4 GB moduly instalovány v dual modu: několikeré testování, běžící i přes noc - doběhlo v pořádku,
- vyjmutí jednoho modulu, pár dní stejná zkušenost, pak nahrazení druhým, počítač stále náhodně zamrzal,
VGA - zapůjčil jsem a instaloval jinou kartu, jenže zamrzávání pokračovalo,
System SSD - největší podezření se nepotvrdilo: původní disk (A-Data S599 2.5" SATA II, 64 GB) jsem nahradil novým, systém kompletně přeinstaloval, ale na druhý den večer PC opět vytuhlo...
CPU - několikrát testován pomocí "Intel® Processor Diagnostic Tool" - bez chyb, max. teplota 51°C,
MB - dotaz odeslán podpoře MSI, ale neporadili; prý jsem udělal to, co by navrhli. Zbývá už jen ji odnést do reklamace prodejci, dokud platí záruka, nebo něco jiného? Že by třeba byly oba moduly paměti vadné, nebo měly špatné časování?

Parametry PC:
Systém: W7 Ultimate, SP1, CZ, 64bit
Procesor: I7-2600K, CPU 3.40GHz
RAM: Corsair Vengeance 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL8 (8-8-8-24)
MB: MSI, P67A-GD80 (B3)
VGA: NVIDIA GeForce GT 520
Fortron SAGA+ 450P, 450W, PFC, PCI-E, SATA, LAN
Cooler: NOCTUA NH-C14, Intel, Socket 1366
Back-UPS APC ES/CyberFort 500
Samsung SSD 840 EVO 120 GB ATA Device (v AHCI režimu)

Díky

Reklama
Rachot
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Re: Náhodné zamrzání PC

Příspěvekod Rachot » 03 led 2014 18:12

Zdravím, mám podobnej problém jako ty. Žádal jsem tu kluky o radu, začali jsme od toho, jestli to není vir. Sice se něco našlo, ale nic hroznýho, asi 5 červů. Po smáznutí problém přetrvává. Tak jsem dělal testy na hardware poocí programu OCCT: http://www.slunecnice.cz/sw/occt/
Dá se na tom testovat procesor, grafika, ramky a zdroj. Podle testu to vypadá na vadný zdroj.
Doporučuji ti stáhnout si program, možná to bude chtít po tobě novou aktualizaci na novou verzi. Po otevření programu na tebe vyskočí okno s Paypal, ignoruj, zruš křížkem. Máš tam na výběr v záložkách CPU:OCCT, CPU:Linpack, GPU:3D, Power supply. Test nechej běžet hodinu, po ukončení testu na tebe vyskočí složka s obrázky, na který jsou různé grafy. Hoď sem od každýho poslední obrázek toho grafu.

HappyMental
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod HappyMental » 03 led 2014 18:44

Zkusil bych přeinstalovat ovladače grafické karty na 314.22 WHQL, měl jsem skoro stejný problém. To by ale asi nevysvětlovalo ten zvuk. Pokud ale ta jiná karta, kterou jsi měl, byla od AMD, nebo používala jiné ovladače, tímto to asi nebude.
I use Arch BTW

bosz
nováček
Stav:

Příspěvekod bosz » 05 led 2014 21:52

Rachot píše:...po otevření programu na tebe vyskočí okno s Paypal, ignoruj, zruš křížkem. Máš tam na výběr v záložkách CPU:OCCT, CPU:Linpack, GPU:3D, Power supply. Test nechej běžet hodinu, po ukončení testu na tebe vyskočí složka s obrázky, na který jsou různé grafy. Hoď sem od každýho poslední obrázek toho grafu.

Díky za rychlou reakci :-) K té grafice - byla to NVidia HP GeForce 9800GT. Co bych ještě připojil je to, že před pár týdny se mi z ničeho nic změnilo systémové datum a čas na nějakou výchozí hodnotu (v BIOSu). S podporou z MSI jsem to vyřešil, ale jiná událost se nově občas projeví při startu počítače - že BIOS nabídne grafické rozhraní pro volbu způsobu startu systému "Click BIOS" kde musím k bootování zvolit správný systémový disk.
Z testu OCCT s nastavenými výchozími hodnotami za 80 min. vyběhlo pro CPU 21 grafů. Z nich vykazovaly anomálie tyhle:
Voltage-+3.3V
Voltage-CPU VCORE
Frequency-CPU #0
Frequency-Bus
Frequency-GPU #0
Frequency-GPU #0 Mem
S novou verzí (OCCT 4.4.0) spuštěno znovu - opět bez chyb.
Přílohy
2014-01-05-17h57-Voltage-VSB3V.png
Který má být ten poslední obrázek grafu (tenhle nebo CpuUsage-CPU Usage.png)?
bosz01.zip
Přikládám zazipované všechny grafy - bez chyb.
(595.72 KiB) Staženo 13 x

bosz
nováček
Stav:

Příspěvekod bosz » 09 led 2014 01:11

Tak co dál? Už žádný nápad? Dnes třikrát vytuhnutí během večera. Pustím OCCT přes noc...

adavyp
člen BSOD týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod adavyp » 09 led 2014 10:02

Ahoj.

1. Stáhni si HWmonitor a dej sem screenshot z programu jako přílohu.
2. Obsah složky Windows/Minidump nahrej na http://www.leteckaposta.cz. Pokud je tam souborů více, tak je zararuj.
3. Exportni záznamy eventlogu:
    1. Spusťte "Prohlížeč událostí" ("eventvwr" do vyhledávacího pole) -> "Protokoly systému Windows".
    2. Označte pravým "Systém" -> "Uložit všechny události jako... system.evtx".
    3. "system.evtx" nahrejte na http://leteckaposta.cz
Potřebujete poradit? Napište mi SZ.

"Non scholae, sed vitae discimus." - Seneca

bosz
nováček
Stav:

Příspěvekod bosz » 09 led 2014 23:07

Ahoj, před chvílí (hodinou) zase zamrzl - system.evtx posílám na leteckou poštu: http://leteckaposta.cz/219342201. Chce to e-mailové adresy kvůli avízu. Snad kód postačí.
Složka Windows/Minidump není, nemám co připojit.
Screenshot HWmonitoru následuje. Koukám, že napájení 12V má jen 8V... Nějak se to s**e.

Aha, ještě doplním zbylé výsledky testů...
Všechny testy probíhají bez chyby, přesto PC náhodně zamrzá dál. Při zatížení systému má zamrzání nižší pravděpodobnost. Začínám mít podezření na problém mezi zdrojem a základní deskou. Někomu v podobné situaci pomohlo zvýšit offset napájecího napětí CPU. Kdybych to chtěl zkusit taky, tak nevím o kolik, abych neudělal víc škody než užitku. Má s tím někdo zkušenosti?
Další zajímavost: napětí 12V ukazuje jen 8,1V. Co to znamená? Jak mám otestovat zdroj, když se v tom moc nevyznám?
Díky moc za vaše rady.
HW monitor 01.png

2014-01-09-07h25-Voltage-VSB3V.png

2014-01-10-07h19-Voltage-VSB3V.png

2014-01-11-19h14-Voltage-VSB3V.png

bosz
nováček
Stav:

Příspěvekod bosz » 25 led 2014 17:48

Zdravím, najde se někdo s nápadem?
Vyměnil jsem ještě zdroj (novým je Seasonic S12II-520 s certifikací 80PLUS Bronze), a přesto počítač na druhý den dvakrát po sobě zamrzl. Že by i nový zdroj mohl být vadný? Který vypadá lépe - z porovnání záznamu OCCT v příloze? Předem dík za návrhy.
2014-01-25-08h32-FPS-FPS.png
Tohle je Seasonic.

2014-01-14-07h02-FPS-FPS.png
Tenhle je FSP Saga 450P.

Rachot
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Rachot » 28 led 2014 00:06

Čau,
rád bych ti poradil, ale sám si s tím nevím rady. Jak jsem psal, mám podobné problémy. Zavirovaný to nemám, ale náhodně, nezávisle časově na sebe se PC zničehonic začne sekat. Ve hře ne, ale když jsem běžně na netu nebo si otvírám dokumenty, tak se dostaví sekání, zamrzání. PC zamrzne na pár sekund, poté to asi minutu dvě jede v pohodě a zas zamrzne. Do půl hodiny to musím restartovat, protože když dvakrát po sobě kliknu na ploše, PC zamrzne úplně a musím dát tvrdej restart. PC se restartuje, někdy i když dám tvrdý restart se nic chvíli neděje, PC se vypne a po chvíli zapne. Často se mi sám od sebe mění kurzor na myši. Mám podezření na zroj nebo základní desku. Jenže starý 450W zdroj jsem vyměnil za Seasonic 620W, 80plus bronze. Problémy stále přetrvávají. Tak jsem si říkal, jaká je pravděpodobnost, že koupím vadný zdroj od Seasonicu? Může se stát, ale ta šance je malá. Ramky přes memtest jsem testoval několikrát, harddisk je úplně v pohodě, procesor taky, grafárna nemá s tím co společnýho, dokonce jsem grafiku dal kamošovi do pc na otestování. Říkal, že je v té nejlepší kondici. Mám chut jít reklamovat desku i zdroj, ale zase nechci vypadat jak blbec. Kondíky na desce jsem kontroloval a nevypadá žadnej nafoukej či vyteklej.

--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Led 2014 00:12) ---

Můj HW Monitor: http://postimg.org/image/h69dbqttb/

Rachot
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Rachot » 30 led 2014 10:24

Nikdo nic neví?

jayden
Level 3.5
Level 3.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod jayden » 30 led 2014 11:24

Aktualizuj bios a ovladac chipsetu

Odesláno z mého GT-I8190N pomocí Tapatalk
NTB: Lenovo Legion Y520 80WK00X6CK MP: S23 8/256

Rachot
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Rachot » 30 led 2014 12:23

Bios nevím bohužel jak a na chipsety můžeš hodit link prosimtě? Když dám vyhledat automaticky, tak všechny ovladače mám aktuální.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • náhodné lagy(skoro zamrzání) high-end PC při hraní
    od mk2442 » 29 pro 2024 21:37 » v Hry
    2
    2337
    od mk2442 Zobrazit poslední příspěvek
    29 pro 2024 23:56
  • Náhodné vypínání PC Příloha(y)
    od VojtouNerCZ » 17 led 2025 15:34 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    1
    2801
    od VojtouNerCZ Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 15:31
  • Náhodné restarty notebooku
    od Villentretenmerth » 07 led 2025 15:43 » v Problémy s hardwarem
    3
    2251
    od Villentretenmerth Zobrazit poslední příspěvek
    10 led 2025 19:53
  • počítač se náhodně restartuje
    od JXC0B » 25 říj 2024 20:24 » v Vše ostatní (hw)
    4
    3720
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    27 říj 2024 10:14
  • Crucial MX500 - náhodne hlášení o prehriati Příloha(y)
    od michal84 » 21 pro 2024 10:17 » v Problémy s hardwarem
    29
    6790
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    28 pro 2024 08:21

Zpět na “Problémy s hardwarem”