Dobrý den,
dnes jsem chtěl trochu pročistit PC. U CPU jsem oddělal chladič a pročistil ho. Když jsem ho zase vrátil a zapnul PC, tak dělá takový divný zvuk. Má kolem 4800 ot./m při 31 stupních. Je to takový jiný zvuk než dělal předtím. Je to takový dost nepříjemný a hlasitý zvuk. Na čipu byl docela málo pasty (ještě jsem ji neměnil – vždycky to fungovalo, tak jsem to nějak neřešil). Může to mít vliv? Moc se v tom nevyznám, tak nevím. Nebo mám nějak zkusit regulovat otáčky? Počítač mám asi dva, nebo tři roky. Procesor je ADM Phenom II X6 a větrák AVC.
Děkuji za pomoc
Divný zvuk větráku na CPU
Re: Divný zvuk větráku na CPU
Jsi si jist, že má procesor právě tebou udávanou teplotu? Dodej sem screen z HWMonitoru, pokud budeš potřeba, návod mám v podpisu.
Jsi si jist, že má procesor právě tebou udávanou teplotu? Dodej sem screen z HWMonitoru, pokud budeš potřeba, návod mám v podpisu.
Já osobně používám CPUID HWMonitor ->
CPU: Kolem 30C
Fan: 3000 ot./m
Ale klidně stáhnu ten druhej program, jestli řeknete.
--- Doplnění předchozího příspěvku (23 Dub 2014 19:24) ---
Tak dávám ještě screen z HWiNFO
CPU: Kolem 30C
Fan: 3000 ot./m
Ale klidně stáhnu ten druhej program, jestli řeknete.
--- Doplnění předchozího příspěvku (23 Dub 2014 19:24) ---
Tak dávám ještě screen z HWiNFO
Problém asi bude v té teplovodivé pastě, jestli to chápu správně odmontoval jsi celý chladič CPU, ten jsi očistil a pak namontoval zpět na neočištěný CPU se starou pastou. Jeslti je to tak, tak to bude nejspíš ta příčina, jelikož chladič pořádně nedoléhá na CPU, kvůli špatné pastě.
AMD Ryzen 5 5600x
MSI B450-A PRO
16GB DDR4 3200MHz
XFX AMD RADEON RX 6700 XT
EVGA GQ 750
MSI B450-A PRO
16GB DDR4 3200MHz
XFX AMD RADEON RX 6700 XT
EVGA GQ 750
Ok... zítra se ji pokusím koupit. Dělá to jako takovej hrozně nepříjemnej zvuk. Jakoby tam něco ve velké frekvenci rezonovalo. Né zvuk, když se otáčí rychle...
Konečně trochu rozumný popis toho "zvláštního" zvukuJakoby tam něco ve velké frekvenci rezonovalo. Né zvuk, když se otáčí rychle...

Ale pořád postrádám objektivní údaj o teplotě CPU - tedy pokud těch cca 30°C by nebylo správně

Teplovodivá pasta nemá na ten zvuk žádný vliv, leda že by Ti vibroval přímo chladič na procesoru třeba díky ztvrdlé pastě:lol:

A jestli jde skutečně o nějakou rezonanci, nejlépe to zjistíš poslechem a dotykem (zatlumením) případně rezonujících částí.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Jen doplním, odchází ti ten 1TB HDD.
Takže i já doplním: Vlož sem log z Crystal Disk Info (pomocí Úpravy - Kopírovat), abychom ho (ten 1GB HDD) mohli zkontrolovat.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Jen doplním, odchází ti ten 1TB HDD.
To sem si taky říkal co je to tam za vykřičník... taky další věc na hovno... Jde o tom někde zjistit lepší info? Dřív ten disk byl hlavní, ale pak jsem získal to SSD na systém. To 1TB bylo na dvě části, tak jsem to spojil.
Konečně trochu rozumný popis toho "zvláštního" zvuku![]()
Ale pořád postrádám objektivní údaj o teplotě CPU - tedy pokud těch cca 30°C by nebylo správněZkus PC restartovat a při restartu vlez do BIOSu a tam v oddílu PC Health (nebo podobně) zjisti teplotu procesoru. BIOS obvykle nelže
![]()
Teplovodivá pasta nemá na ten zvuk žádný vliv, leda že by Ti vibroval přímo chladič na procesoru třeba díky ztvrdlé pastě:lol:![]()
A jestli jde skutečně o nějakou rezonanci, nejlépe to zjistíš poslechem a dotykem (zatlumením) případně rezonujících částí.
Teď jsem se podíval do BIOSu. Ukazuje CPU: 45C a 5 000 ot./m (hrál jsem trochu náročnější hru, tak je to možná tím). Už předtím jsem zkoušel rozeznat tu "rezonanci", ale bez úspěchu. Vybruje jen v okolí větráku. Ta pasta je docela tvrdá. Byla tam 3 roky...
--- Doplnění předchozího příspěvku (23 Dub 2014 20:04) ---
A mimochodem, moc Vám děkuji za spolupráci. Už dlouho se mnou takle dlouho nespolupracoval na nějakým foru. Fakt díkec.
Poslední krok se bude týkat stavu pevného disku, který bývá také často zdrojem podivných anomálií v chování počítače. Pevný disk budeme diagnostikovat populárním nástrojem Crystal Disk Info. Program nainstalujeme, důrazně doporučuji odškrtnout možnost "instalovat TuneUp Utilities, a podobné svinstvo", poté program spustíme. Nahoře v nabídce klikneme na záložku úpravy, poté kopírovat. Log který se nám zkopíroval do schránky, vložíme sem na PC-Help do topicu zkratkou ctrl+V.
Jde o tom někde zjistit lepší info?
wattmetr píše:Vlož sem log z Crystal Disk Info (pomocí Úpravy - Kopírovat), abychom ho (ten 1GB HDD) mohli zkontrolovat.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Nekvalitní zvuk po reinstalaci Win 11 Příloha(y)
od mateo- » 13 úno 2025 15:23 » v Problémy s hardwarem - 15
- 6211
-
od mateo-
Zobrazit poslední příspěvek
16 úno 2025 16:09
-
-
- 13
- 5844
-
od petr22
13 zář 2024 14:32
-
-
jaK nastavit zvuk na ROG STRIX X870-F GAMING WIFI Příloha(y)
od Mapa111 » 12 bře 2025 13:45 » v Problémy s hardwarem - 4
- 11902
-
od Mapa111
17 bře 2025 12:12
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”